Špediteri, privredni subjekti i autoprevoznici traže hitno otvaranje graničnog prelaza Orašje

Špediterske kuće-međunarodni otpremnici sa Orašja, Tuzle, Brćkog, Bijeljine, privredni subjekti iz Tuzlanske i Bijeljinsko-Dobojske regije te autoprevoznici iz cijele BiH uputili su otvoreno pismo u kom izražavaju nezadovoljstvo zbog toga što je granični prelaz Orašje već neko vrijeme zatvoren.


Ovi privredni subjekti, špdeiteri i autoprevoznici navode da je njih preko 2.000 "na rubu egzistencije" jer je GP Orašje već 40 dana zatvoren. Navode da je u pitanju prelaz prve kategorije.

O zatvaranju nekih graničnih prelaza odlučio je Štab civilne zaštite 19. marta, a Vijeće ministara se usaglasilo sa tom Odlukom pet dana kasnije.

"Šokirani smo činjenicom da takva Odluka ulazi u drugi mjesec, a da nitko od nadležnih nije reagovao, niti razmišljao o njenim dugotrajnim posljedicama kako za privredu BiH, a posebno Tuzlanske regije industrijski najrazvijenije regije u BiH, Dobojsko-Bijeljinske regije, Zvorničke regije, Brčko Distrikta", kazali su oni navodeći da je na ovom graničnom prelazu dnevno transportovalo na stotine kamiona.

Promet vozila i robe već 40 dana usmjeren je na GP Gradiška, a u otvorenom pismu ističe se da im to nanosi velike ekonomske gubitke zbog kašnjenja isporuke robe krajnjim kupcima od kojih zavise.

"Načinjena je i još uvijek se čini velika materijalna šteta mnogobrojnim špediterskim međunarodnim kućama koje svoje poslovnice imaju na GP Orašje, kao i špediterima u Tuzli, Brčkom, Bijeljini i Zvorniku jer sva navedena vozila procedure carinjenja završavaju na GP Gradiška na koji moraju da ulaze ne svojom voljom i odatle se upućuju na istovar robe.

U pitanju je egzistencija i jednako pravo na rad više hiljada ljudi koji su usko povezani sa ovom vrstom posla i sa teretnim prometom robe koji prometuju preko graničnog prelaza Orašje", stoji u otvorenom pismu.

Oni su kazali da su se više puta obraćali Ministarstvu prometa i komunikacija BiH, Ministarstvu sigurnosti, Graničnoj policiji ali do danas nisu dobili odgovore, niti je Hrvatska promijenila svoju odluku o zatvaranju granica.

"Odbijamo biti žrtve nečijih nepromišljenih odluka, te insistiramo na primjeni preporuke Europske komisije u kojoj tačno piše slijedeće:

Zo sva teretna vozila i njihove vozoče vrijedi načelo nediskriminacije i to bez obzira no porijeklo ,odredište ili zemlju registracije vozila te državljanstvo vozača. Države članice ne bi trebale praviti razliku između vozila koja prevoze robu namijenjenu upotrebi no njihovom državnom području i vozila koja prevoze robu u tranzitu.

Oni navode da je Hrvatska omogućila promet na GP Orašje ukoliko je u pitanju prevoz robe u ovu državu, te da su za prometovanje robe u zemlje Evropske unije otvorena tri granična prelaza, od čega nijedan nije na teritoriji FBiH.

"Smatramo da smo diskreditirani i stavljeni u nepovoljan položaj iz nepoznatih razloga i nepoznatog interesa, jer samom činjenicom da je granični prelaz Šamac prelaz niže kategorije nego granični prelaz Orašje jer nema sve adekvatne tehničke uslove, ne posjeduje svu prateću inspekciju i samim odabirom Graničnog prelaza Šamac povećava se zdravstvena nesigurnost gradana BiH jer vozila na svom transportnom putu prolaze kroz brojna gusta naseljena mjesta i sa Hrvatske i sa bh. strane", navodi se u pismu.

Ističu da je nužnost otvoriti ovaj granični prelaz:

"Ovim putem tražimo HITNO reagovanje nadležnih institucija i izmjenu sporne Odluke kako bi se prekinula diskriminacija koja je i zagarantovana Europskom konvencijom te bi svi bili jednaki pred Zakonom."

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće