Šokantni detalji pogibije četvero mladih: Vozač "rovera" umjesto da pomogne unesrećenima zakopavao oružje

Na prijedlog Kantonalnog tužilaštva Livanjskog kantona, Općinsku sud u Livnu je danas odredio jednomjesečni pritvor T. P. (1974) iz Livna, vozaču automobila "land rover" koji je učestvovao u saobraćajnoj nesreći u kojoj su poginule četiri mlađe osobe iz Livna, saopćilo je danas Tužilaštvo.

Osumnjičenom se na teret stavljaju teška krivična djela protiv sigurnosti javnog saobraćaja, neukazivanje pomoći osobi povrijeđenoj u saobraćajnoj nesreći, neovlašteno držanje oružja ili eksplozivnih tvari i posebni slučajevi krivotvorenje isprave, navelo je livanjsko Tužilaštvo.

Osumnjičenom se stavlja na teret da je 9. aprila 2020.godine, oko 23 sata, u vrijeme zabrane kretanja motornih vozila zbog trenutne epidemiološke situacije, na magistralnoj cesti M-6.1 u mjestu Kovačić, općina Livno, upravljao automobilom "land rower", reg. oznaka O23- J-244,iz pravca Bosanskog Grahova, prema Livnu, bez upaljenih svjetala.

On je, prema navodima Tužilaštva, lijevim prednjim dijelom vozila udario u prednji dio vozila marke "VW golf II", reg. oznaka J87- E-496, a kojim je upravljao J. M. (21), dok su se na mjestu putnika nalazili S.V. (20). V.V. (20) i I. R. (19), a koji su od posljedica zadobijenih povreda da preminuli.

- Osumnjičenom se stavlja na teret da je bez pomoći ostavio osobe povrijeđene u saobraćajnoj nesreći tako da im u periodu do dolaska hitne medicinske pomoći nije pružio pomoć već je iz svoga vozila, u cilju neotkrivanja posjedovanja naoružanja, uzeo dvije lovačke puške i određenu količinu streljiva i iste sakrio, zakopao, na njivi koja se nalazi oko 100-injak metara od mjesta nesreće, a koje streljivo i naoružanje je pronađeno prilikom vršenja uviđaja saobraćajne nesreće - navodi se u prijedlogu Tužilaštva.

Osumnjičenom se također stavlja na teret da je u svojoj kući u mjestu Rujani u Livnu suprotno Zakonu o oružju i streljivu u LK, neovlašteno držao protutenkovski raketni bacač M-80- zv. "zolja", dvije ručne bombe M-75 i M-52, 15 pištolja različitih modela i kalibara, lovački karabin, streljivo različitih vrsta i kalibara, ukupno oko 1.200 komada i bajonete, čija nabavka građanima uopće nije dopuštena.

Oružje je pronađeno aprla u vozilu osobe S. P. koje je isto u cilju neotkrivanja i sprječavanja dokazivanja uzela iz kuće osumnjičenog.

- Pored navedenih krivičnih djela koja se osumnjičenom stavljaju na teret, on se također tereti da je 30. marta2020.godine, izradio lažnu ispravu, neovlaštenom upotrebom pravog pečata lovačke udruge iz Lištana, potvrdu o kretanju, kojom se I.Š., osobi koja se za vrijeme saobraćajnenesreće nalazila na mjestu suvozača u vozilu osumnjičenog, za vrijeme opasnosti od pojave koronavirusa - Covid-19, kao lovočuvaru dozvoljava kretanje u vremenu od 00-24,00 sata - naveli su iz Tužilaštva.

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće