Vlada FBiH se nakon dvije godine sjetila da je prekršila zakon

Adisu Omerbegović Arapović federalna Vlada je 2020. godine imenovala u NO Razvojne banke i UO Finansijsko-informatičke agencije, a danas se sjetila da je to sukob interesa

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine na prošloj sjednici je dala prethodne saglasnosti za razrješenje Adise Omerbegović Arapović dužnosti članice Nadzornog odbora Razvojne banke FBiH, te od Upravog odbora Finansijsko-informatičke agencije (FIA) zatražila pokretanje aktivnosti za razrješenje Omerbegović Arapović i s pozicije članice Upravnog odobra ove agencije.

Sukob interesa je razlog zbog kojeg se Vlada odlučila na ovaj potez. No, ako se vratimo dvije godine unazad i pogledamo ko je imenovao Omerbegović Arapović na pomenute funkcije, onda je sasvim jasno da je ova odluka odraz čistog licemjerstva izvršnog organa vlasti u ovom entitetu.

Sukob interesa danas, a prije dvije godine?

Da podsjetimo ministre federalne Vlade da su upravo oni, na prijedlog SBB-a, Adisu Omerbegović Arapović imenovali u Nadzorni odbor Razvojne banke u januaru 2020. godine, a da su je u Upravni odbor Finansijsko-informatičke agencije imenovali u julu iste godine.

Dakle, prilikom imenovanja u Upravni odbor FIA ministri SDA, SBB-a i HDZ-a su znali da je Omerbegović Arapović tada već pola godine bila u NO Razvojne banke i svjesno su pristali na sukob interesa, na koji se danas pozivaju, i prekršili Zakon o privrednim društvima.

Vlada Federacije BiH koja tradicionalno prakticira kršenje zakona prilikom imenovanja visokopozicioniranih stranačkih kadrova u nadzorne odbore javnih preduzeća, sada je krenula u jedan novi vid predstave za javnost. Vlada ovim potezom želi kazati kako, tobože, vodi računa o sukobu interesa, a dvije godine su podržavali da nekadašnja istaknuta članica SBB-a istovremeno bude u jednom upravnom i dva nadzorna odbora javnih kompanija u Federaciji BiH.

Ne, ovo nije briga za sukob interesa, jer da je bilo brige za sukob interesa, Omerbegović Arapović ne bi bila nikada ni imenovana u Upravni odbor FIA. Ovo je klasični pokazatelj načina na koji Vlada FBiH vodi brigu o javnim kompanijama i novcu građana, poreskih obveznika entiteta kojim upravlja već skoro osam godina.

Ni osam godina mandata ministrima u Vladi nije bilo dovoljno da se otrgnu nakaradnog sistema upravljanja javnim preduzećima, gdje je samo bitno šta stranka predloži i napiše na papir, a ne šta piše u Zakonu o privrednim društvima. Ovog zakona se tek ovako s vremena na vrijeme sjete kada im zatreba za postizanje političkih ciljeva i ostvarivanje osvetničkih pohoda.

Prazne priče o depolitizaciji

A to što je Vlada javno priznala da je Omerbegović Arapović bila u sukobu interesa skoro dvije godine, što je praktički polovina njenog mandata u Upravnom odboru Finansijsko-informatičke agencije FBiH, to nikoga ne zanima trenutno, niti će se ko time baviti u narednim danima. Pogotovo to ne zanima ministre i premijera koji ni u osmoj godini mandata neće osjetiti nikakve posljedice za nezakonita imenovanja u nadzorne odbore javnih preduzeća. Javnih preduzeća o kojima bi Vlada trebala da brine sa najvećom mogućom pažnjom i bez kršenja zakona u svom djelovanju.

Ostaje nam i dalje da gledamo kako Vlada u nadzorne odbore bira visokopozicionirane stranačke kadrove, a u javnosti ćemo opet, s vremena na vrijeme, slušati priču o depolitizaciji javne uprave. I dok gledamo nezakonito poteze aktuelne Vlade i slušamo prazne priče o evropskom putu, radnici pojedinih javnih preduzeća će i dalje da protestuju ispred vrata kompanija u kojima mjesecima nisu primili plate, a o kojima je Vlada trebala da vodi brigu kao njihov vlasnik.

Ni Parlament ne može dovesti u red ovu Vladu, jer Vlada smatra da ne treba odgovarati nikome za svoje nezakonite postupke, pa tako mjesecima ignoriše brojne zaključke federalnog Parlamenta.

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće