U Zagrebu pala svjetska narkobanda: Planirali su nabaviti oružje za teroriste povezane s Al Kaidom i to platiti kokainom

Prije nekoliko dana u Zagrebu je uhićen kolumbijski trgovac drogom, povezan s terorističkim organizacijama, David Cardona, a dan kasnije pala su i dvojica njegov suradnika koji su u Zagreb privatnim zrakoplovom dovezli uzorak od kilograma kokaina

U Zagrebu je uhićen kolumbijski trgovac drogom David Cardona, povezan s terorističkim organizacijama, a uhićena su i dva njegova suradnika.

Radilo se o okončanju akcije Američkog ureda za suzbijanje trgovine drogom koji je nakon višemjesečne istrage došao do informacija da teroristička skupina Ansar al-Din, povezana s Al Kaidom, surađuje s kolumbijskim narkokartelima u nabavi raketa zemlja-zrak, javlja Jutarnji list.

Cardonini kuriri, Jean Claude Okonga Landji i Jibrail Bala Adamu (prvi američki, a drugi nigerijski državljanin), sletjeli su u Zagreb s kilogramom kokaina koji je predstavljao samo uzorak veće količine kojom je trebala biti plaćena velika isporuka oružja, među kojem su i prijenosne protuavionske raketne sustave tipa Strela i Igla.

Nisu znali da je Cardona u Remetincu

Landji i Adamu u Zagreb su stigli prema prijašnjem dogovoru s Cardonom, no ono što nisu znali jest da je njihov suradnik dan prije završio u Remetincu.

Oružje koje je trebalo biti plaćeno kokainom bilo je namijenjeno terorističkoj organizaciji Ansar al-Dina. Cardona i njegovi swuradnici već su mjesecima bili pod nadzorom američkih vlasti, a potom i našeg USKOK-a. Cardona je nakon slijetanja u Zagreb bio praćen i potom uhićen temeljem američke tjeralice.

USKOK je dan kasnije uhvatio i Landija i Adamu. Privatni zrakoplov kojim su sletjeli prvo je pretražio policijski pas koji je nanjušio kilogram kokaina visoke čistoće. USKOK je protiv njih dvojice otvorio istragu te će im, za razliku od Cardone, biti suđeno u Hrvatskoj jer su na naš teritorij uvezli zabranjenu supstancu. Kolumbijac će pak, izvjesno je, biti izručen u SAD.

Oružje i droga za obostranu korist

Budući da je dulje vrijeme bio pod prismotrom, Cardona je povezan s Ansar al-Dinom kojeg je američki State Department još 2013. stavio na listu stranih terorističkih organizacija. Radi se i organizaciji koja je 2012. godine prilikom zauzimanja grada Aguelhoka u Maliju pobili 82 zarobljena vojnika i civila.

Kako piše Jutarnji, ova veza nastala je iz zajedničkog interesa budući da jedna od cirkularnih ruta za prebacivanje kokaina iz Južne Ameriku u Europu vodi upravo kroz Zapadnu Afriku u kojoj velik dio teritorija kontroliraju upravo terorističke skupine. Tako južnoamerički karteli, u sklopu kojih je radio i Cardona, zapravo plaćaju zaštitu svojim pošiljkama koje se kreću tim teritorijem.

U dogovoru s Cardonom, članovi Ansar al-Dina trebali su dobiti visoko sofisticirano oružje koje je u Zagrebu trebalo biti plaćeno kokainom.

Dnevnik.ba

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće