U mnogim općinama samo jedan mrtvozornik, na njih se čeka i po 12 sati

Da bi bio preminuli bio prebačen u mrtvačnicu, njegova porodica treba čekati mrtvozornika, koji će konstatirati smrt i popuniti predviđene obrasce. Problema ne bi bilo da broj certificiranih ljekara za to u KS nije nedovoljan

Članovi porodice osobe koja je preminula u kući u Kantonu Sarajevo često se nađu u neugodnoj i dodatno teškoj situaciji, jer čitavu noć, pa i više od 12 sati moraju čekati na dolazak mrtvozornika.

Upravo u takvoj situaciji prije nekoliko dana našla se čitateljka Faktora (identitet poznat redakciji) koja je ostala zatečena komplikovanošću procedura i sporošću kada je u pitanju dolazak mrtvozornika na kućnu adresu. Ona i njena porodica na dolazak mrtvozornika, nakon čega preminuli tek može biti prebačen u mrtvačnicu, čekali su čak 16 sati, iako bi se mrtvozorstvo po pravilu trebalo obaviti od šest do 12 sati poslije smrti.

- Nana mi je preminula navečer oko 20 sati, a mrtvozornik je došao tek sutra oko 12 sati. Mi smo odmah zvali Dom zdravlja u kojem se nana liječila, međutim njihovi mrtvozornici rade do 20 sati. Onda smo zvali Hitnu pomoć, ali su nam rekli da njihovi mrtvozornici dolaze samo u slučaju kada je u pitanju nasilna smrt. Potom smo zvali Bakije, gdje su nam rekli da njihov mrtvozornik radi 24 sata, ali samo za članove Bakija. Pošto nana nije bila njihov član, nije uplaćivala članstvo, ni to nismo mogli. Tako da smo ujutro ponovo pozvali Dom zdravlja, a njihov mrtvozornik je došao tek oko podne – priča nam Sarajka.

Čekanje mrtvozornika koji će utvrditi smrt, kako kaže, jako je neugodno te samo otežava već dovoljno psihički tešku situaciju svim ukućanima. U sličnoj situaciji u posljednje vrijeme, kako saznajemo, našlo se još nekoliko građana Kantona Sarajevo.

Nedovoljan mroj mrtvozornika

Rješenjem Ministarstva zdravstva KS propisano je da ovlašteni doktori medicine, koji završe obuku i dobiju certifikat za mrtvozorstvo iz Javne ustanove Dom zdravlja KS, vrše pregled i utvrđivanje vremena i uzroka smrti u periodu od 8 do 20 sati. Od 20 sati do 8 ujutro pregled bi po ovom Rješenju trebali vršiti mrtvozornici iz Zavoda za hitnu medicinsku pomoć. Za utvrđivanje smrti mrtvozornici po ovom Rješenju imaju pravo na naknadu u iznosu od 30 KM koja im se isplaćuje iz budžeta KS.

Međutim, broj ljekara koji imaju certifikate za obavljanje utvrđivanja smrti u ove dvije ustanove je nedovoljan, zbog čega porodice preminulih moraju duže čekati na njihov dolazak. Kako nam je potvrđeno u Domu zdravlja KS, ova javna ustanova trenutno ima samo 10 mrtvozornika, koji su raspoređeni po općinama i rade od 8 do 20 sati. Tako općine Stari Grad, Centar, Novo Sarajevo, Hadžići i Trnovo imaju samo jednog mrtvozornika, Novi Grad dva, a Ilidža ima najviše – tri mrtvozornika.

Da je taj broj itekako nedostatan govori podatak da je Dom zdravlja od Ministarstva zdravsta KS još u novembru prošle godine tražio da se odobri edukacija za još 26 ljekara, međutim do sada iz ove ustanove nisu dobili nikakav odgovor.

I specijalista medicine rada i certificirani mrtvozornik Zdravko Margeta, za Faktor tvrdi da je broj mrtvozornika u Kantonu Sarajevo itekako nedovoljan, zbog čega se nada da će novi ljekari što prije dobiti certifikate.

Dežure iza 20 sati

Direktor Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Adem Zalihić ističe da Hitna pomoć ima 14 mrtvozornika tvrdeći da oni uvijek izlaze na teren iza 20 sati i vikendima bez obzira da li se radi o nasilnoj ili nenasilnoj smrti.

Komentirajući tvrdnju naše čitateljice da su joj iz Hitne pomoći poručili da njihovi mrtvozornici nisu nadležni u slučaju nenasilne smrti Zalihić kaže:

- Ne znam je li to neko mogao zaista reći. Možda je to neko u nekom momentu i rekao, ali u principu naši mrtvozornici uvijek trebaju otići i idu na poziv građana od 20 sati do 8 sati ujutro, kada ne rade mrtvozornici Doma zdravlja – kazao je Zalihić.

Jedini mrtvozornik u Pokopnom društvu Bakije, Faruk Sokolović, tvrdi da je upravo zbog nedovoljnog broja i zbog toga što mrtvozornici javnih zdravstvenih ustanova nisu stizaliradio i kada nije bio u pitanju pokop putem Bakija.

- Moje je radno vrijeme 24 sata. Ja sam mrtvozornik za članove Bakija i ljude koji se kopaju putem Bakija, mada sam na kolegijalnoj bazi znao raditi i za Pokop i Jedilere jer se često zna desiti situacija da nema mrtvozornika – navodi Sokolović.

Navodi da ljekari koji rade u zdravstvenim ustanovama, a imaju potrebni certifikat za utvrđivanje smrti, teško stižu sve obaveze, zbog čega građani ponekada duže čekaju na njihov dolazak.

- Ovo je sada jako komplikovano u KS, nigdje u svijetu nije tako. Ja dugo radim ovaj posao i ranije je bilo da svaki ljekar može dati potvrdu o smrti i bilo je puno lakše i brže. Sada zdravstvene ustanove imaju samo jednog mrtvozornika po smjeni, koji imaju dovoljno svog posla. Imamo i ogromne formulare koje mrtvozornici moraju popunjavati. Ja radim to u Bakijama, imam softverski program i osim sanitarnog nadzora radim samo to, pa mi je lakše. Drugi ljekari moraju napisati jedan traktat, osam listova da ispune podacima i to na licu mjesta. Pored toga oni rade u ambulantama, Hitnoj pomoći, moraju ostaviti svoj posao pa izaći...A i nema ih puno, Kanton je ogroman, a vrlo mali je broj certificiranih mrtvozornika – smatra Sokolović.

Odgovor od Ministarstva zdravstva KS zbog čega još nije izdalo potvrdu za obuku dodatnog broja mrtvozornika do objave ovog teksta nismo dobili.

Izvor: Faktor

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće