S par vješto upakiranih sitnica cijena dekodera skočila na 369 kuna

‘Jučer smo sve prijenosnike prodali za tri sata. Kolege su već dvaput otišle do Zagreba po novu pošiljku’, kazala je prodavačica u jednoj specijaliziranoj trgovini u Puli

Prelazak na novi sustav odašiljanja signala zemaljske televizije, tzv. DVB-T2 signal, brojni su građani diljem Hrvatske, naročito oni stariji koji ne koriste usluge kabelske televizije, dočekali nespremni. Tako je bilo i u Puli gdje su, piše Glas Istre, mnogi pohitali u trgovine po DVB-T2 dekodere tek kada se na ekranima njihovih televizora pojavila crna slika.

Kao da je ‘Crni petak’

Ubrzo su društvenim mrežama počele kolati glasine da novih dekodera više nema, a priliku su smjesta iskoristili i mnogi trgovci pa je cijena dekodera od najavljivanih dvjestotinjak kuna, uz nekoliko popratnih i vješto upakiranih sitnica poput snimalice ili spajanja televizije i mobilnog uređaja, u nekim trgovinama dosegla vrtoglavu cijenu od 369 kuna. Od utorka, kada je nestao signal u Istarskoj županiji, moglo se svjedočiti pojedinim bizarnim konzumerističkim scenama koje nalikuju američkom “Black Fridayu”, piše Glas Istre.

“Jučer smo sve prijenosnike prodali za tri sata. Kolege su već dvaput otišle do Zagreba po novu pošiljku. Ljudi su ujutro u redu čekali da otvorimo kako bi kupili svoj dekoder”, kazala je prodavačica u pulskom Svijetu medija.

Prodaja televizora u protekla dva tjedna veća je i za 60 posto više u odnosu na isto razdoblje lani

U Hrvatskoj je krenulo uvođenje novog digitalnog televizijskog signala pa svi koji nemaju već prilagođene prijamnike ili oni koji nemaju kabelsku televiziju, moraju nabaviti DVB-T dekodere ako žele gledati televizijski program. No, s uvođenjem novog signala i prodajom DVB-T dekodera, porasla je i prodaja televizora. Cijene su im od 1400, pa do gotovo 14.000 kuna, kaže se u prilogu RTL-a Danas.

Najčešće kupuju televizore do 4000 kuna

Prodaja televizora u protekla dva tjedna veća je i za 60 posto više u odnosu na isto razdoblje lani.

“Prodaja je bila takvog tempa da su djelatnici doslovno jedva pronalazili vrijeme da bi donosili nove televizore i receivere kako bi popunili police”, kazao je za RTL Igor Vukičević, voditelj prodaje u jednoj trgovini.

Najčešće se kupuju televizori po cijeni do 4000 kuna.

“Imam dva televizora, ali trebate nove prijamnike, a jedan prijamnik mi ne valja. Odlučio sam kupiti novi”, kazao je Jadranko iz Zagreba.

“Već imamo televizor koji je par godina star i nema ugrađen u sebi novi sistem i radi toga bismo kupili novi jer je ovom garancija već prošla”, dodao je Zagrepčanin Ivan.

Novi signal donosi četiri puta kvalitetniju sliku

Cijena digitalnih dekodera je od 150 kuna naviše. Prodavači kažu da kupci većinom znaju koje uređaje trebaju uzeti da bi mogli pratiti novi televizijski signal. Inače, većina Hrvatske već je pokrivena novim signalom, a od ponoći bit će dostupan i u zadnjoj preostaloj digitalnoj regiji – u Splitsko-dalmatinskoj i dijelu Dubrovačko-neretvanske županije.

“Signal donosi značajno bolju kvalitetu slike i tona. S druge strane, značajno je robusniji u odnosu na stari i donijet će bolju pokrivenost na području naše države s kvalitetnim televizijskim signalom”, kazao je za RTL direktor Odašiljača i veza Mate Botica.

Nova televizijska slika, kažu, četiri je puta kvalitetnija od dosadašnje.

Od ovoga tjedna RTL, RTL2 i RTL Kockica mogu pratiti paralelno i u HD razlučivosti, ali i u SD

Početak odašiljanja HD programa RTL-ovih kanala u novom DVB-T2 sustavu u M2 multipleksu s HEVC standardom kodiranja video signala započeo je tijekom ovog tjedna na području cijele Republike Hrvatske, a svi televizijski programi će se do potpunog prelaska 2020. godine istovremeno odašiljati u postojećem i novom sustavu. Sukladno tome, građanima ostaje dovoljno vremena za prilagodbu na novi sustav prijema TV signala.

Konkretno, to znači da se od ovoga tjedna RTL, RTL2 i RTL Kockica mogu pratiti paralelno i u HD razlučivosti, ali i u SD, i to isključivo gledatelji čiji su televizijski prijemnici priključeni na zemaljski televizijski sustav ili laički rečeno imaju antene na krovovima. Ako gledatelji žele pratiti naše programe u HD razlučivosti, moraju ponovno pokrenuti pretraživanje programa na svom prijemniku. Sve je ovo dio eksperimentalne faze prelaska televizijskog emitiranja na DVB-T2, tj. prema planu gašenja DVB-T sustava.

Prelazak televizijskog emitiranja na DVB-T2 donosi ključne prednosti u odnosu na prethodni DVB-T. Naime, novim načinom kodiranja H.265/HEVC (High Efficiency Video Coding) poboljšat će se kvaliteta slike pa će tako korisnici umjesto dosadašnje SD (standard definition) rezolucije 720 x 576 imati priliku gledati televizijski program u visokoj, Full HD (high definition) razlučivosti 1920 x 1080. Uz sve navedeno, signal će biti jači i njime će se kvalitetnije pokriti više stanovništva.

Gledatelji će trebati, ako već nemaju, nabaviti prijamnik koji može primati DVB-T2/HEVC signal. Mogu kupiti novi samostojeći zemaljski prijamnik (tzv. Set Top Box) i spojiti na postojeći TV prijamnik ili kupiti novi televizor s ugrađenim DVB-T2 biračem kanala i HEVC video dekoderom. Takvi prijamnici već su nekoliko godina u prodaji i sve češće su zastupljeni, no još uvijek se nađe onih koji to nisu i koji su češće na akcijama te je potrebno pripaziti na isto.

Datum definitivnog prelaska na HD bit će na vrijeme komuniciran od strane Odašiljača i veza, kao i RTL-a Hrvatska.

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće