OVOM SRPSKOM GRADU PRETI KATAKLIZMA

U njemu ima preko 10.000 zaraženih, a niko nema simptome – Doktorima klecaju koljena od straha

Svi znamo da je trenutna epidemiološka situacija u Srbiji, kao i u čitavom svijetu, vrlo loša, a danima se bilježi rekordan broj inficiranih i mrtvih. Premda eksperti iz kriznog stožera kažu da se krivulja izravnava i da očekuju reduciranje broja zaraženih, to se ne događa.

Uz Beograd, koji je najveći fokus, problemi se javljaju i u ostalim gradovima, a epidemiolog Radovan Čekanac kazao je medijima da se u zadnjih 40 dana u Kraljevu pojavilo nekoliko hiljada pacijenata koji su bili zaraženi ovim opakim virusom, ali koji uopšte nemaju simptome. Prema njegovim izračunima, ukoliko imamo oko 1.100 zaraženih ljudi u jednom danu, taj broj treba pomnožiti s osam, tako da sasvim sigurno imamo toliko zaraženih, ali nemaju svi simptome.

Kraljevo je grad sa 126.000 zaraženih, a stopa zaraze iznosi oko 8,5%. Dr. Radovan Čekanac član je kriznog stožera za vanredne situacije u Kraljevu, koji je svoju teoriju predstavio kolegama jer želi čuti njihovo mišljenje, ali zanima ga i testiranje i korištenje slučajnih metoda uzorkovanja kako bi dokazali da od 100 ispitanih mladih, 15 do 20 je asimptomatski.

Uz to, ovaj liječnik vjeruje da se oni pacijenti koji su pozitivni na koronavirus i imaju blažu kliničku sliku ne bi trebali ponovno testirati nakon 14 dana jer ne predstavljaju nikakvu opasnost nakon tog vremena, a u kovid klinikama postoji nepotrebna gužva oko ispitivanja. Kada je riječ o ljudima koji imaju samo blage simptome, dovoljan im je samo liječnički pregled i oni bi se trebali liječiti u kućnoj samoizolaciji.

Da li vi znate nekoga ko je zaražen ili je imao ranije koronavirus?

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće