ovo su neke od sučevih presuda i sve su poprilično sporne

Tko je sudac koji je sedmoricu mladića osumnjičenih da su u godinu dana u više navrata grupno silovali tada 15-godišnjakinju te je ucjenjivali snimkama pustio da se brane sa slobode?

Hrvatska je potresena vijesti o stravičnom slučaju silovanja 16-godišnje djevojke zbog kojeg je zadarska policija podnijela kaznenu prijavu protiv sedam mladića iz okolice Zadra zbog sumnje da su tijekom gotovo godinu dana više puta grupno silovali maloljetnicu iz njihovog mjesta. Odvratan čin su također snimali mobitelom, a navedene snimke koristili su kako bi je ucjenjivali i od nje iznudili seksualne odnose. Prijetili su da će sve pokazati njezinim roditeljima i prijateljima, a jedan od upletenih, njezin bivši dečko, u nekoliko ju je navrata pretukao ne bi li je uvjerio u njihove namjere, piše Slobodna Dalmacija.

Policija je prošli petak privela petoricu mlađih punoljetnika, bez dvojice osumnjičenih maloljetnika, a nakon što su ispitani u Županijskom državnom odvjetništvu i kod suca istrage Županijskog suda u Zadru, sudac istrage Ivan Marković pustio ih je da se brane sa slobode, iako im je odredio mjere zabrane prilaska i komunikacije sa žrtvom koja živi s njima u istom mjestu. Ovo nije prva odluka suca Markovića koja je završila u medijima.

Jure Miskovic / CROPIX

Jure Miskovic / CROPIX

3,5 godine zatvora za smrt troje mladih u prometnoj nesreći

Prometna nesreća koje se dogodila 2010. godine u crno je zavila mjesto Povljana na otoku Pagu. Život su izgubili 19-godišnja Martina Škoda, dvije godine stariji Ante Pogorilić i 24-godišnji Marin Orlić, dok je njihov prijatelj Dario Škoda zadobio teške tjelesne ozljede. Vozač Citroena Xantie zadarskih registracija Tonči Stupičić prošao je bez fizičkih ozljeda.

No, zbog krivnje koju je osjećao zbog pogibije prijatelja, te zato što je s 0,86 promila skrivio prometnu nesreću, odvezao se do obiteljske kuće, uzeo očevu lovačku pušku i prijetio da će počiniti suicid.

U prvom postupku dosuđeno mu je četiri i pol godine zatvora, no viši je sud presudu ukinuo zbog nedovoljno razjašnjenih okolnosti nesreće. Tada je utvrđeno da brzina kretanja nije bila uzrok, već da se nesreća dogodila zbog Stupičićeva umora i alkoholiziranost. Vozeći brzinom od 106 kilometara na sat, na mjestu gdje je ograničeno 90, izletio je s ceste i više puta se prevrnuo.

Jure Miskovic / CROPIX

Majke tragično poginulih Pažana u ponovljenom su postupku na Županijskom sudu u Zadru zatražile najstrožu kaznu, no presudom suca Ivana Markovića, Stupčić je osuđen na kaznu zatvora od 3,5 godine, unatoč tome što mu je suđeno za kvalificirani oblik s obzirom na to da je te večeri vozio u pijanom stanu, te za što se može dobiti kazna do 15 godina zatvora, piše Zadarski hr.

Andrija Lucic / CROPIX

Pustio osumnjičene za prebijanje 40-godišnjaka ispred zadarskog kluba Hype

20. srpnja ove godine šestorica Zadrana u noćnim su satima brutalno prebili 40-godišnjaka ispred zadarskog kluba Hype na Branimirovoj obali. Navedena šestorka navodno su bili zaštitari u radu na crno u drugom zadarskom klubu, a pretučeni muškarac ih je iznervirao pokušajem ulaska u blokirani toalet u kojem su navodno konzumirali drogu.

U napadu su mu slomili ruku i nos, a svi sudionici su od ranije već poznati policiji zbog kaznenih djela nasilja. Jedan od njih je osuđen zbog napada na bugarske navijače 2017. godine, kada im je u Zadru bengalkom zapalio automobil.

Sud je petorku pustio iz istražnog zatvora da se brane sa slobode: prvo četvoricu, a zatim i petog osumnjičenika koji je u istražnom zatvoru proveo mjesec dana zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke i mogućnosti ponavljanja kaznenog djela. Svi svjedoci koji su bili predloženi u istrazi su ispitani, a sudac Marković procijenio da je prestala mogućnost ponavljanja kaznenog djela.

Oslobađajuća presuda za umirovljenika koji se liječio marihuanom

Umirovljenik iz Pakoštana, 77-godišnji Tomislav Rosan godinama je giht, astmu i probleme s krvnim tlakom liječio marihuanom iz vlastite proizvodnje, a na Općinskom sudu u Zadru oslobođen je optužbe za neovlaštenu proizvodnju marihuane radi daljnje prodaje. Iako je optužba tražila strogu kaznu jer nisu povjerovali Rosanu da marihuanu koristi za pripravu ljekovitog čaja i obloga, sudac Ivan Marković utvrdio je da nema čvrstih dokaza za neovlaštenu proizvodnju marihuane radi daljnje prodaje. Umirovljenik je završio na sudu nakon što je policija još 2012. godine u njegovoj kući pronašla dvadesetak stabljika indijske konoplje i 72,5 grama marihuane.

Sudi u slučaju oca s Paga koji je s balkona bacio četvero djece

Na Županijskom sudu u Zadru u rujnu je održano prvo pripremno ročište za slučaj nasilja oca nad svoje četvero maloljetne djece koje je 28. veljače bacio s prvog kata kuće u Pagu. Kazneni postupak će voditi sudac Ivan Marković, a zbog maloljetne djece i zaštite njihovog života očekuje se da će suđenje tijekom cijelog postupka biti zatvoreno za javnost.

Otac je optužen za kazneno djelo četverostrukog pokušaja ubojstva, u kvalificiranom obliku jer je riječ o djeci, te, kako se radi o stjecaju više djela, može dobiti i 50 godina zatvora, dosad najveću kazna izrečenu u Hrvatskoj.

Jure Miskovic / CROPIX

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće