Obratite pozornost: Opasna zaraza se širi Balkanom, dosada 1000 oboljelih

U Bosni i Hercegovini je od prošle godine pa do danas zabilježeno oko 210 slučajeva oboljelih od šuge, i dok je to samo broj oboljelih u Republici Srpskoj, u Federaciji je situacija mnogo lošija, gdje je ta cifra čak četiri puta veća.

To iznosi oko 828 ljudi zaraženih ovom opakom bolešću i primljenih na infektivni odjel, gdje se smatra da je situacija alarmantna.

 

Radovan Bratić koji je glavni i odgovorni na području naučnog instituta, kaže kako se ovabolest uspješno može liječiti ako se na vrijeme uoče simptomi te odmah reaguje. U slučaju da posumnjate na zarazu, važno je da se na što prije javite doktoru, koji će vas u skladu s vašim stanjem uputiti šta trebate raditi i kako se liječiti da bi se vaše stanje poboljšalo. Kod ove bolesti je jako važno voditi računa o održavanju kako lične higijene, tako i higijene prostora  u kojem se boravi.

Naročito treba paziti kada su u pitanju djeca, jer ona u igri često nesvjesno dodiruju površine koje bi mogle nositi bakterije i izazvati zarazu šugom. Šuga se najčešće prenosi dijeljenjem ličnih stvari koje su u u direktnom kontaktu s kožom, kao što su garderoba, posteljina ili peškiri.

Kod odraslih najčešća mjesta koja se inficiraju ovom bolešću su zglobovi, pazuh,  struk, koljena, grudi, lopatice, te urogenitalna oblast, dok su ta mjesta kod djece najčešće dlanovi, glava, lice, vrat te tabani. Ukoliko primjetite bilo kakve sumnjive simptome, poput svraba, sivih, smeđih ili crvenih linija na vašoj koži, poželjno je da se što prije javite svome ljekaru.

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće