Nove izmjene u Sloveniji: Ove mjere se odnose i na putovanje u BiH

Uredba s mjerama ograničenja prelaska državne granice bit će na snazi najmanje do 12. aprila

Aleš Hojs, ministar unutrašnjih poslova Slovenije, najavio je da će od večeras u ponoć na snazi biti uredba o ulascima i izlascima iz Slovenije prema kojoj nije dozvoljeno putovanje slovenskim građanima u zemlje s tzv. crvene liste kad je riječ o zarazi koronavirusom, osim izuzetaka poput tranzita i prevoza robe. Među ove države spada i Bosna i Hercegovina.

Po povratku u državu, od sutra više neće biti moguće pokazivati brze antigenske testove, vrijediće samo PCR testovi, a i oni moraju biti izdati u šengenskom području. Naglašeno je kako je u procedurama na graničnim prelazima pronađen veliki broj falsifikovanih testova.

- Uredba s mjerama ograničenja prelaska državne granice, koja se odnosi na sve četiri susjedne zemlje bit će na snazi najmanje do 12. aprila, rekao je na konferenciji za novinare Aleš Hojs. Takva je odluka donesena zbog porasta broja krivotvorenih testova, uglavnom iz Sjeverne Makedonije i Bosne i Hercegovine.

Mjera je donesena pred uskrsne blagdane kad se očekuje veći priljev slovenskih rezidenata koji imaju obitelji i rodbinu u državama zapadnog Balkana, gdje je epidemiološka situacija "izuzetno loša", dodao je slovenski ministar.

Ulazak će se dopuštati i onima koji predoče potvrde o vakcinisanju protiv Covid-19, s najmanje sedam dana protoka od primanja druge doze BioNTech-Pfizerove vakcine ili najmanje 14 dana nakon dobijanja Moderninog. Ako su vakcinisani AstraZenecinom vakcinom nakon dobijanja prve doze mora proći najmanje 21 dan.

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće