Najveća koncentracija polena ambrozije zabilježena u Brčkom

Svake godine broj alergičnih veći je za oko deset odsto u odnosu na prošlu godinu.

Sankcija za uklanjanje ove štetne biljke nema jer, za razliku od Republike Srpske i Federacije BiH, ovdje još nije usvojen Zakon kojim bi ovaj problem bio sveden na minimum.

Jovica Tadić već 35 godina odboluje sezonu cvjetanja ambrozije. Godinu dana primao je zaštitne injekcije u Beogradu, ali alergije ne može da se riješi.

– To i dalje traje, svake godine borba. Ako se malo pripremim ona to kasnije pet do sedam dana počne da hvata. Simptomi su svrab očiju, suze, nos svrbi, voda kaplje iz nosa. Kako starim sve je veći problem. Zadnjih par godina smeta mi svaka promjena vremena. Idem u Hitnu pomoć, dobijem injekciju Orbazon i Mijamofilin da bi lakše disao – kaže Tadić.

Intenzivno kihanje, svrab očiju i nosa, curenje, najizraženiji su simptomi oboljenja gornjeg dijela disajnih organa. Traju do početka novembra, kada polen ambrozije polako nestaje. Problemi mogu, biti i veći, kažu u Javnom zdravstvu Brčkog.

– Ti simptomi koji su u gornjem respiratornom dijelu mogu da se spuste u donje respiratorne putreve i da dovedu do opstrukktivnog bronhitisa, čak da dovedu do asmatičnih napada – istakla je infektolog dr Mirjana Kuzmanović.

O ambroziji koja se sve više širi, niko ne vodi računa, jer nema Zakona o njenom uklanjanju, kao što ga imaju u Republici Srpskoj i Federaciji BiH. Zato je svake godine u Brčkom za oko deset odsto više pacijenata, koji traže zdravstvenu zaštitu od polena ove biljke.

– Tu trebaju institucije koje su nadležne da donesu Zakon, jer na osnovu Zakona imate i zakonsku regulativu, sankcije jer svi se hvataju na to što nemamo zakona – dodalaje Kuzmanović.

Sve više ambrozije je i u poljima. Ova korovna biljka čiji je korijen vrlo razvijen, takođe je štetna i za pooprivredne kulture, kojima uporno preuzima hranu i vodu.

Izvor: Onula49.com

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće