Lideri iz BiH u Briselu: Dodik tvrdio da neće secesiju, Džaferović kazao da se pokušava završiti započeto 90-tih

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović i Milorad Dodik i predsjedavaći Željko Komšić te predsjedavajući Doma naroda Parlamenta BiH Dragan Čović našli su se pred zastupnicima Evropskog parlamenta, gdje su odgovarali na brojna pitanja koja su postavljali zastupnici.

Nakon uvodnih izlaganja, uslijedila je veoma burna diskusija.

Milorad Dodik kazao je da se ne slaže sa konstatacijom Željka Komšića koji smatra da se Srbija i Hrvatska previše mješaju u unutarnje stvari u BiH.

- To nije tačno, niti je to ijedan organ potvrdio, to je njegov lični stav - kazao je Dodik.

Smatra da je teško napraviti demokratiju u multietničkom društvu, te je istakao da je to gotovo nemoguća stvar.

- Spreman sam da poštujem Ustav Bosne i Hercegovine, ja ne radim pod ruskim utjecajem bez obzira na stereotip koji se ovdje pokušava proširiti.

Istakao je da je nemoguće napraviti građanski model u BiH.

- To nije priča koju možete osigurati u BiH. Ja ne vodim proces secesije, niti to imam bilo kada u orbiti. Picula (Tonino, zastupnik u EP, op. a.) je govorio o tome kako je Dejtonski sporazum zustavio rat, ali morate pročitati i da je uspostavio i novu strukturu Bosne i Hercegovine - kazao je Dodik.

Predsjedavajući Doma naroda Parlamenta BiH Dragan Čović smatra da je izmjena Izbornog zakona preduvjet da se održe izbori u BiH.

- U Federaciji BiH ne pregovara Dodik i predstavnici srpske strane. Tu razgovaraju predstavnici iz Federacije, dakle Bošnjaci i Hrvati. Danas su predstavnici Bošnjaka govorili o izbornom zakonu kao o nečemu retrogradnom. Ja razumijem želju bošnjačkog naroda kao najbrojnijeg da napravi unitarnu konstrukciju BiH, ali to nije rješenje - kazao je Čović.

Zastupnica Željana Zovko je upitala zašto su manjine diskriminirane posljednjih 20 godina u Bosni i Hercegovini, a kao primjere je navela Italijane, Čehe i Albance.

Njemački predstavnik u EP Dietmar Koster čvrsto je naglasio da u Evropi nema mjesta za negiranje genocida, kontinuiranih blokada i korištene retorike koja dovodi do destabilizacije.

- Podržavam evropsku integraciju i mi stojimo uz BiH. Radimo na tome da vam se omogući kandidatski status. Pozivam sve vas da osigurate funkcionalnu BiH da bi se mogao nastaviti taj proces - rekao je Koster.

Zastupnik Nart Javier smatra da za Dejtonski sporazum nema alternative.

- Nećemo dozvoliti nikome da se suprostavlja Dejtonu i BiH ne može vječno ovisiti od ekonomske podrške Evropske unije. Svi sve etnički Slaveni, govorite istim jezikom, ali mi vidimo puno smrti, krvi i previše historije - rekao je Javier.

Zastupnica Sunčana Glavak istakla je da daje punu podršku Draganu Čoviću "kao legitimnom predstavniku hrvatskog naroda u BiH kako bi se postigla izborna reforma".

Zastupnik Reuten iz Nizozemske upitao je Milorada Dodika da li će lideri iz RS-a odmah povući sve zakone koje je donijela NSRS posljednjih mjeseci koje se tiču institucija Bosne i Hercegovine.

Nakon obraćanja zastupnika u EP, Dragan Čović je opet ponovio da izbori ove godine ovise o izmjeni Izbornog zakona.

- Uvjeren sam da ćemo završiti ovaj proces koji smo počeli - rekao je Čović.

Milorad Dodik je poručio evropskim parlamentarcima da će se stanje u BiH normalizovati kada "neki prestanu da daju paušalne ocjene".

- Dok stanje u BiH posmatrate crno-bijelim bojama, nikada nećete doći do rezultata. Srbi i Hrvati su stari narodi na prostoru Balkana. Oni će biti lojalni BiH dok se bude poštovala ustavna garancija ravnopravnosti konstutivnih naroda - poručio je Dodik, koji je evroparlamentarcima kazao da se oni u Evropi bore protiv "muslimanske države, a nas gurate u to". Sve vrijeme je Bošnjake nazivao muslimanima.

Šefik Džaferović je osudio nazivanje Bošnjaka "muslimanima", govorio je o pokušajima zaplašivanja Evrope time da se u BiH stvara "islamka država".

- Mogli ste čuti kakvi se termini ovdje upotrebljavaju. U BiH žive Bošnjaci koji su većinom muslimani. Sve vrijeme se ovdje upotrebljava termin "muslimani", a ne Bošnjaci. Ovo su pokušaji da se Evropa uplaši od muslimana u BiH i da onda oni mogu završiti svoj posao onako kako su njihovi prethodnici to počeli. Srbija i Hrvatska su bile na čelu udruženih zločinačkih poduhvata u BiH, ovo je definicija presude međunarodnog suda. Sve što da nas Bošnjaci rade je to da očuvaju BiH i da se vrate odakle su protjerani. Kada je u pitanju budućnost BiH mi nemamo drugog puta osim Dejtonskog sporazuma. Nema niko pravo da odbacuje ono što smo mi teškom mukom dogovorili - poručio je Džaferović.

Izbori se, kaže Džaferović, mogu i moraju održati, te je pozvao HDZ da ne pravi dodatne etničke podjele.

Na kraju obraćanja Džaferović je govorio o važnosti saradnje Bosne i Hercegovine i Hrvatske, te je osudio pokušaje Milorada Dodika i Dragana Čovića da Bošnjake pokušaju predstaviti kao prijetnju Evropskoj uniji.

Željko Komšić je naglasio da ne predstavlja isključivo hrvatski narod, nego da je on pripadnik hrvatskog naroda.

- Kada u Ustavu BiH bude pisalo drugačije, ja ću to poštovati - kazao je Komšić.

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće