Hrvati planiraju u svemir poslati satelit „Perun“

U Hrvatskoj nekoliko mjeseci postoji Jadranska aero-svemirska asocijacija (Adriatic Aerospace Association ili skraćeno A3) i ona ima ozbiljan plan.

A to je proizvodnja i lansiranje prvog hrvatskog satelita u svemir do kraja iduće godine.

Portal "Novac.hr" navodi da bi satelit trebao biti utemeljen na "CubeSat" platformi, ako spomenutu agenciju u pionirskom poduhvatu ne pretekne Nenad Bakić, koji je nedavno najavio lansiranje "PocketQube" satelita, u sklopu projekta sa školskom djecom "Croatian Makers".

Prema tome, ovaj medij navodi da bi satelit trebao biti početak hrvatskog svemirskog programa, barem se tome nadaju.

Zvat će se Perun, prema Bogu groma munje,"vrhovnom božanstvu u panteonu slavenskih bogova, prema slavenskoj mitologiji".

Napominju da to neće biti komplicirana i skupa satelitska grdosija kakve uglavnom kruže oko Zemlje, koje traju 15 do 20 godina i onda ostaju u svemiru bez mogućnosti nadogradnje. To finansiraju države i njihove svemirske agencije ili velike kompanije.

Ovdje je riječ o posljednjem "kriku" satelitske mode, majušna naprava dimenzija 10x10x10 centimetara i teška oko 1,5 kilograma, kakvih će samo ove godine u svijetu biti lansirano oko 500, zasnovana na "CubeSat" platformi - savršenoj za komercijalno nadgledanje Zemlje, naučna istraživanja te razvoj i testiranje novih tehnologija.

Upravo to je motiviralo grupu uglednih hrvatskih stručnjaka - od kojih trojica rade za NASA-u, Airbus i Njemačku svemirsku agenciju - da krenu u akciju. Projekt je razrađen, sad još samo treba da prikupe novac. Računaju da im treba više od 400.000 eura.

Prijavit će se na takmičenje u Hrvatskoj i inozemstvu te očekuju da finansije neće biti problem. Kada dobiju novac, odmah će početi raditi na satelitu, navodi "Novac.hr".

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće