Evo zašto su bosanski političari toliko nesposobni i ko im je šef

Još jedan politički dogovor u BiH, onaj o raspodjeli 330 miliona evra kredita MMF namijenjenog za saniranje posljedica pandemije virusa korona, postignut je tek nakon intervencije stranaca.


Dragan Čović, Milorad Dodik i Bakir Izetbegović do komporomisa su došli tek kada su ih za sto doveli ambasador SAD u BiH Erik Nelson i šef delegacije EU Johan Satler.

Ovo nije prvi put da stranci „spasavaju“ domaće snage, a naročito aranžman sa MMF. Sjetimo se, tako je bilo i 31. jula 2016. u restoranu „Barka“ u Istočnom Sarajevu, kada je domaćin sastanka Dodika i Izetbegovića bio tadašnji šef Delegacije EU Lars Gunar Vigemark.

Poslije višemjesečne krize, postignut je dogovor o famoznoj Reformskoj agendi, što je bio uslov za tadašnji kredit MMF za BiH.

Strane diplomate, konketno ambasadori zemalja Kvinte, bili su ključni i 19. novembra 2019. na sastanku u Predsjedništvu BiH, kada su Dodik, Željko Komšić i Šefik Džaferović dogovorili Pogram reformi BiH i konačno imenovali Zorana Tegeltiju za predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH.

Vigemark je bio ključan i na sastanku 5. avgusta 2019. kada su Dodik, Izetbegović i Čović, kao lideri stranaka, dogovorli principe za formiranje vlasti na nivou BiH.

Dalje, Vigemarkovo lobiranje bilo je prelomno i u decembru 2017. kada je Predstavnički dom BiH usvojio set zakona o povećanju akciza u BiH...

-Teško bismo došli do dogovora da domaćini sastanka nisu bili Erik Nelson i Johan Satler. Fiskalni savjet BiH je vjerovatno formalno, telefonski završio svoj posao – iskren je bio Dragan Čović proteklog vikenda kada je dogovoreno da od 330 miliona evra kredita MMF, Federaciji ide 62 odsto, 38 procenata Srpskoj, a da svaki od entiteta da po pola procenta za Distrikt Brčko.

Šta je sporno? Pa, to je isti onaj Čović koji je nebrojeno puta, baš kao i Dodik, izjavio da o budućnosti BiH treba da odlučuju „domaće snage“, a ne stranci.

Ako je tako, zbog čega se onda do svakog krupnije dogovor u BiH, od potpisivanja Dejtona do danas, dolazi uz intervenciju stranaca – diplomatsku ili uz primjenu neke vrste sile?

-Zato što domaći političari imaju negdje, neki „prekršaj“ čija bi se kazna mogla akativirati ukoliko ne postupe po onome što im predstavnici međunarodne zajednice kažu. Smatram da se radi o (s vremena na vrijeme) podsjećanju na to da su oni ne toliko veliki, nego da moraju da slušaju velike – kaže za Srpskainfo predsjednik Glavnog odbora SDP BiH Saša Magazinović.

Kada već rade na ovaj način, Magazinović poziva predstavnike međunardne zajednice da te iste lidere natjeraju da dogovore prave u institucijama.

-Na te stvari upravo oni upozoravaju, na to vaninstitucionalno djelovanje – naglašava Magazinović.

Politička analitičarka Tanja Topić ističe da je nespojivo zagovarati odlazak stranaca iz BiH, a istovremeno uz njihovu asistenciju postizati političke dogovore,

-To je jedan u nizu paradoksa u funkcinisanju BiH. Primjera radi, većina političkih aktera zagovara ukidanje Kancelarije visokog predstavnika u BiH, a onda čini sve poteze koji u životu i dalje održavaju tu kancelariju. Naši politički akteri nisu iskreni prema građanima i javnosti. Pokazuju nedosljednost u političkim stavovima. Ako insistirate na odlasku međunarodne zajednice, onda biste trebali dosljedno i konzistentno dogovarati i činiti reforme koje će obezbijediti da se međunarodna zajednica što manje miješa, da ne interveniše – kaže Topićeva za Srskainfo.

Istovremeno, dodaje, imamo ključne političare u BiH koji ne znaju šta je riječ kompromis u političkom djelovanju.

-Ne postoji ni jedan primjer gdje su pokazali spremnost da učine ustupak za opšte dobro. Zastupaju isključive koncepte i dođu do zida gdje se ništa ne može postići bez međunarodne zajednice, pa kompromis često postižu tek onda kada im stranci zavrnu ruke. Treća stvar, BiH je jako slabašna, siromašna i ne treba glumiti neku vrstu snage, iluziju da smo bogati i da možemo da opstanemo bez međunarodne podrške. To se vidjelo i u ovom slučaju – zaključuje Topićeva.
Majkić: Nema dogovora jer Bošnjaci zovu strance u pomoć

Delegatinja SNSD u Domu naroda BiH Dušanka Majkić naglaša da smo više puta imali potvrdu da nismo u stanju ni za jedan politički dogovor u BiH bez prisustva stranaca „zato što Bošnjaci prevashodno insistiraju na svemu“. Kada nisu u stanju da to provedu, smatra Majkićeva, onda zovu u pomoć strance.

-Ako slučajno stranci smatraju da se radi o odluci koja je potrebna BiH, onda će prisiliti Bošnjake da takvu odluku i donesu. Dakle, uvijek su oni taj tas na vagi koji kaže šta treba uraditi. Ni jedno pitanje za koje stranci neposredno nisu zainteresovani, nije moglo da bude riješeno. Sve što smo godinama pokušavali, sve je odbijeno od strane Bošnjaka i ostalo ispod tepiha. E, sada je toga toliko da je počelo da ispada ispod tepiha i više se ništa ne može dogovoriti. Najlakše je optužiti Srbe ili Hrvate da nešto blokiraju zato što ne prihvataju ono što je stav Bošnjaka – kaže Majkićeva za Srpskainfo.

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće