Dodiku Frontex smeta – Jedan policajac čuva 25 kilometara državne granice

Granična policija BiH od 1. januara 2018. do juče spriječila je 29. 526 ilegalnih pokušaja ulaska u BiH.

Taj bi broj možda bio i veći kada bi BiH imala pomoć Frontexa. No, član predsjedništva BiH Milorad Dodik je protiv toga. Za njega je to odluka destruktivna po vitalni nacionalni interes.

“Ja smatram da je to štetno za Bosnu i Hercegovinu, da imamo još čvršću granicu prema Hrvatskoj, a da iz EU u suštini preko Bugarske, preko Rumunije, preko Grčke, migranti dolaze u BiH. Oni ne žele da zaštite granice izlazne iz Bugarske i Grčke, ali bi hermetički zatvorili prema Hrvatskoj, BiH.”, naglasio je Milorad Dodik.

Dodikovu odluku do 1. marta mora potvrditi i NSRS. Ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić kaže da je tri godine migrantske krize neko prespavao, aludirajući na Savjet ministara i parlament koji nije usvajao nove zakone u vezi s temom. Kaže, nedostaje nam 1.200 policajaca pa mi pomoć itekako dobrodošla.

Dodik kaže da mu Frontex smeta jer će međunarodni policajci biti između Srbije i RS, a oni će mu doći s leđa jer FRONTEX radi sa Srbijom.

Ipak, Dodik je protiv Frontexa jer tvrdi da neće na granicu sa Srbijom. A kada je o tome prošle godine bilo riječi kroz saradnju Frontexa i oružanih snaga, tada mu je smetalo.

Dodikove tvrdnje da bi Frontex zatvorio izlaz migrantima iz BiH demantuje šef delagacije EU u BiH.

“Većina zemalja u regionu ima ugovore, ovo je prilika da vam se pomogne”, poručio je Johanes Satler, šef delegacije EU u BiH.

Nedžad Korajlić, dekan fakulteta za kriminalistiku kaže da bilo bi loše samo s Hrvatskom iako je teško povjeravati u to.  Frontex bi, kaže, BiH donio dobre stvari.

“Tako da bi nam tu Frontex puno pomogao iz razloga što bi educirao i našu graničnu policiju, entitetske policije i to bi bio samo jedan korak naprijed ka boljem ukoliko bi došao Frontex”, naglasio je Korajlić.

Tehnički pregovori BiH sa EU za angažovanje Frontexa završeni su 10, oktobra 2018. Obje strane trebaju potpisati statusni ugovor, a da BiH nema luksuz da propusti ovu saradnju svjedoči činjenica da jedan policajac čuva 25 kilometara državne granice.

Video sadržaj

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće