DANAS HITNA SJEDNICA Pogledajte koliko novca se godišnje prikupi od akciza na gorivo

Dom naroda parlamenta BiH danas će po hitnom postupku razmatrati Prijedloga zakona o izmjenama Zakona o akcizama u BiH kojim se predviđa ukidanje akcize na naftne derivate u trajanju šest mjeseci.

Sjednica je zakazna za 14.30 časova, ali još uvijek nije poznato kako će delegati glasati o ovom prijedlogu, čijim usvajanjem bi cijene goriva bile niže za od 0,30 do 0,45 KM po litri.

Međutim nesoporno je da naša ekonomija zavisna od akciza i da je svako ko je do sada zagovarao da se iste ukinu, barem privremeno, nailazi na otpore da će se time ugroziti budžeti. Razlog je jednostavan- novac prikupljen od akciza na gorivo se ne troši za izgradnju autoputeva ili drugih saobraćajnica, već na krpljenje raznih budžetskih tekućih troškova.

"Zbog čega se novac od akciza mora trošiti na penzije, plate javnog sektora ili neku drugu budžetsku stavku? Paradoks je da godišnje po osnovu akciza i putarina na gorivo prikupimo 1,1 milijardu KM, da veći dio tog novca usmjerimo u tekuću budžetsku potrošnju, a da onda podižemo kredite za gradnju autocesti. Zašto je to tako? Možda je lakše objasniti narodu da nema para za cestogradnju, nego da nema para za plate ili penzije", kaže ekonomista Faruk Hadžić.

Na sjednicu Doma naroda parlamenta BiH, između ostalih, pozvani entitetski premijeri, ministri finansija kao i predstavnici Upravnog odbora UIO BiH.

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće