Autobusi im gore, izbacuju putnike i nepristojni su. Tko stoji iza Croatia Busa?

AKO u tražilicu bilo kojeg domaćeg portala upišete Croatia Bus, vrlo vjerojatno ćete naletjeti na slične rezultate. 

Ova autobusna tvrtka, ako je suditi prema rezultatima pretraživanja, u Hrvatskoj je najpoznatija po učestalim incidentima koji uključuju uništavanja i kvarove vozila, nepoštovanje propisa te nepristojno ponašanje osoblja.

Pokvareni autobusi i nepristojni vozači

Primjerice, ako u Indexovu tražilicu ukucate ime ove prijevozničke tvrtke, vidjet ćete kako se prije nekoliko dana kod Zadra zapalio jedan njihov autobus. U prosincu su dva autobusa planula usred vožnje na autocesti pa su putnici stajali na hladnoći i vjetru čekajući zamjenski bus koji je stigao tek nakon nekoliko sati. U kolovozu 2017. godine njihov autobus je planuo u Njemačkoj, na putu iz Hamburga prema Splitu.

Nedopustivo ponašanje

Također, u javnosti su odjeknuli slučajevi nepristojnog i nedopustivog ponašanja vozača koji rade za ovu tvrtku. Tako je u kolovozu prošle godine vozač Croatia Busa nasred autoceste pokušao izbaciti ženu i njenog 77-godišnjeg oca, iako su imali karte. Drugi vozač je u prosincu 2017. u Delnicama izbacio djevojku iz autobusa jer je kartu kupila preko interneta.

Prije nekoliko godina jedan vozač ove tvrtke izbacio je 12-godišnjakinju na magistralu između Rogoznice i Šibenika jer je prekasno utvrdio da djevojčica ima kartu kupljenu za drugog prijevoznika. Inzistirao je na tome da plati novu kartu ili da napusti autobus, što je u konačnici i morala učiniti jer nije imala dovoljno gotovine za put do Zagreba. On je naposljetku dobio otkaz.

Jedna Hrvatica s njemačkom adresom je za Index opisala svoje putovanje Croatia Busom iz Metkovića u Zadar kao pravu noćnu moru.

"Croatia bus je službeno najgora prijevoznička tvrtka u cijelom svemiru. Više nikad u životu neću platiti tim prevarantima", napisala je ljutita djevojka. Opisala je kako je autobus kasnio 40 minuta, a onda su je jedva pustili unutra iako je imala i kartu i rezervaciju. Morala je platiti prtljagu iako u skladištu za prtljagu nije bilo mjesta za njenu torbu pa ju je morala unijeti u autobus. Cijelim putem se vozila na temperaturi od 40 stupnjeva, a kod Dugopolja su je morali prebaciti u drugi autobus kako bi nastavila vožnju prema Zadru. 

Tvrtka u vlasništvu hercegovačke obitelji

Na njihovim službenim stranicama piše: "Tvrtka CROATIA BUS d.o.o (Panoramabus d. o. o.) osnovana je 23. studenog 1990. god., a djeluje unutar grupacije Globtour Međugorje. Tvrtka Panoramabus d.o.o. u studenom 2014. god. mijenja naziv u CROATIA BUS d.o.o." 

"Autobusnim linijama povezujemo sve regije u Hrvatskoj, a Hrvatsku povezujemo s Njemačkom, Austrijom, Švicarskom, Bosnom i Hercegovinom, Italijom, Slovenijom, Crnom Gorom, Švedskom, Norveškom, Danskom i Srbijom. Vozni park se sastoji od preko 100 autobusa, marke Volvo", piše na stranicama Croatia Busa.

Globtour Međugorje u vlasništvu je hercegovačke obitelji Zelenika, a unutar njega djeluje i zagrebački Croatia Bus. Prema sudskom registru, sadašnji osnivači društva su braća Ivan i Rajko Zelenika, a osoba ovlaštena za zastupanje je Marta Zelenika. Tvrtku su preuzeli 2013., a u trenutku preuzimanja dioničko društvo Croatia Bus bilo je opterećeno nagomilanim milijunskim gubicima.

Braća Zelenika su u prijevozničkom poslu još od osamdesetih godina prošlog stoljeća, navodi Nova TV. Ivan je radio kao vozač, a Rajko se bavio turističkim poslovima i organizacijom.

Temeljni kapital tvrtke iznosi 23.046.200 kuna

Prije toga ju je vodio tajkun i bivši bjegunac

Prije no što ju je preuzela obitelj Zelenika, na čelu tvrtke bio je kontroverzni tajkun i bivši bjegunac Leon Sulić koji je 2007. osuđen za gospodarski kriminal u Croatia Busu težak 15,5 milijuna kuna. 

Iz te je tvrtke, prema pravomoćnoj presudi iz 2005. godine, izvukao nešto više od 15 milijuna kuna, za što je kažnjen s pet godina zatvora. Prvotno mu je bilo dosuđeno sedam, no kaznu mu je ublažio Vrhovni sud.

Ipak, Sulić nije mogao biti upućen na odsluženje kazne jer je ranije pobjegao iz Hrvatske, a u zemlju se vratio tek nakon odluke Vrhovnog suda dvije godine kasnije. Tvrdio je da je pobjegao jer je imao dva moždana udara i da zbog lošeg zdravlja ne bi podnio pritvor.

Na novom je suđenju Sulić opet dobio zatvorsku kaznu od sedam godina. Dok je bio u zatvoru, Vrhovni sud mu je, zbog lošeg zdravlja, kaznu smanjio za dvije godine te je 2007. godine osuđen na pet godina zatvora.

Kolinda ga je pomilovala i oslobodila od izvršenja neizdržanog dijela zatvorske kazne u trajanju od godine i 10 mjeseci.  

"Izbjegavajte kao kugu"

Croatia Bus na Google Reviewsima ima ocjenu 1,7.

Google Reviews funkcionira kao servis koji putnicima omogućuje ocjenjivanje i ostavljanje recenzije na usluge pojedine tvrtke, a ocjene se kreću od 1 do 5.

"Prošle godine, moja sestra je putovala iz Zenice u Suboticu s troje djece. Nakon dolaska u Vukovar, vozač nije htio voziti dalje i ostavio ih je na stanici u Vukovaru.

To je ruganje, a ne autobus. Nikad više neću iskoristiti usluge ove tvrtke. 

Zašto im ne mogu dati nula zvjezdica? Putovali smo od Beča do Zagreba. Putovanje bi inače trebalo trajati od 8 ujutro do podne i trideset, ali mi smo došli tek u 18 sati. Autobus se pokvario sat i pol nakon Beča i čekali smo dva sata u zaustavnoj traci.

Najgora tvrtka ikad, vozači su nepristojni i uvijek kasne. I to ne kasne pola sata, kasne po dva sata. Skreću s puta, skupljaju prijatelje i obavljaju osobne poslove dok satima kasne. Nije ih briga za mušterije i viču na njih ako ih nešto upitaju.

Kad bih mogla dati nula zvjezdica, dala bih. Bježite, držite se dalje od ove užasne tvrtke. Ovo je bilo najgore prijevozničko iskustvo u mom životu.

Autobus između Dubrovnika i Kotora je kasnio, a vozač je bio iznimno nepristojan i urlao 'raus' i pokazivao prstima u ljude.

Izbjegavajte kao kugu, najgori noćni autobus ikad."

Ovo su samo neke od zasad 401 ocjene na Google Reviewsima.

Što tvrtka čini?

Poslali smo upit Croatia Busu. Zanimalo nas je što konkretno poduzimaju kako bi spriječili kvarove autobusa. Upitali smo ih što namjeravaju poduzeti u vezi ponašanja svojih vozača i kvalitete njihove usluge te kako nadoknađuju štetu izbačenim ili nezadovoljnim klijentima. 

Njihov odgovor objavit ćemo čim ga dobijemo.

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće