Ako se izgradi hidrocentrala u Glodima povratnici će se morati odseliti

I ranije su gradili, tada nam nije smetalo. Oni imaju koncesiju i hoće da ugroze cijelo selo kako bi uzeli cijelu rijeku. Mi njima dajemo da rade ispod sela.

To je jedino bošnjačko selo koje je naslonjeno na tu rijeku. Vrši se pritisak na nas Bošnjake u RS-u. Imamo nagovještaj kako su tražili od policije da im se osigura prostor da uzmu uzorke kako bi pravili projekat, ističe Ademović

Mještani mjesne zajednice Glodi kod Zvornika, sutra će održati mirne proteste zbog planirane izgradnje hidrocentrale i mijenjanja korita rijeke Drinjače koja protiče kroz ovu mjesnu zajednicu.

Kako je za Faktor kazao povratnik Mehmed Ademović ovim projektom cijelo selo je ugroženo.

-Ja imam biznis, bavim se seoskim turizmom, puno se uložilo, tokom sezone imam zaposleno 6 do 7 ljudi, također povratnika. Mi smo se vratili i samo sebi pravimo radna mjesta, pokušavamo da opstanemo na ovim prostorima. Mještani se bave proizvodnjom kornišona, neko uzgaja maline, neko se bavi stokom. A ukoliko izgrade centralu uzet će nam vodu, a bez vode mi više ništa ljeti nemamo – kaže Ademović.

Ističe kako su i ranije izgradnjom centrale uništili prirodu i kanjon rijeke.

- I ranije su gradili, tada nam nije smetalo. Oni imaju koncesiju i hoće da ugroze cijelo selo kako bi uzeli cijelu rijeku. Mi njima dajemo da rade ispod sela. To je jedino bošnjačko selo koje je naslonjeno na tu rijeku. Vrši se pritisak na nas Bošnjake u RS-u. Imamo nagovještaj kako su tražili od policije da im se osigura prostor da uzmu uzorke kako bi pravili projekat – ističe Ademović.

Ademović smatra da će izgradnja hidrocentrale značiti iseljenje čitavog sela.

- Ako nakon protesta ne uspijemo nešto riješiti mi ćemo se seliti, da li u Sarajevo, da li u Banja Luku, vidjet ćemo – kaže Ademović.

Gradonačelnik Zvornika Zoran Stevanović za Faktor je kazao da je održao sastanak sa stanovnicima mjesta Glodi te da ih podržava u njihovim namjerama.

- Ljudi su odlučni da se izbore da Drinjača ostane u koritu kojim danas ide, da prolazi pored njihovih imanja, kuća i pored jednog privrednog objekta u koji je jedan naš sugrađanin uložio preko milion maraka do sada. Skretanje korita Drinjače bi vjerovatno ugrozilo njegovo poslovanje u dobroj mjeri, tako da ne bi bilo korektno da to nestane. Mještani su za to da se brana izmjesti ispod sela, oni ne bi pravili probleme, jer tu dolje nema kuća i ne ugrožava nikoga. Mogu samo reći da što se mene lično tiče nemam problem s tim da oni sačuvaju svoje resurse. - kazao je Stevanović.

Ističe kako će se okupiti na mjestu gdje je planirana izgradnja hidrocentrale kako bi skrenuli pažnju javnosti na ovaj problem, te da će oni braniti svoje stavove.

- Investitori, ukoliko će se i dalje baviti tim poslom neka promijene projektnu dokumentaciju i neka grade ispod sela, gdje su mještani saglasni da grade. Ja ću njihovu peticiju poslati u svom pismu Ministarstvu energetike i tražit ću drugo projektno rješenje - zaključuje Stevanović.
Izvor: Faktor

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće