Ispiši ovu stranicu

ĐUMBIROVA VODA: Savršen napitak za detoksikaciju i zdravo mršanje

Đumbirova voda za mršavljenje i detoksikaciju organizma poznat je recept ajurvedske medicine.

Ukusan i zdrav napitak osvežava tokom vrućih dana, a pored toga čisti telo od toksina, i štiti od infekcija. Koristi se kao lek protiv mučnine i povraćanja u trudnoći. Mogu ga koristiti i svi koji imaju ovakve probleme tokom vožnje ili plovidbe.

Moćni gorki koren se zbog svojih blagotvornih svojstava često povezuje sa dijetama. Zahvaljujući svom sastavu koji značajno utiče i poboljšava probavu, pojačava metabolizam i leči zatvor. Zbog ovakvih mogućnosti, đumbirova voda topi salo i skida kilograme.

Saznajte više o lekovitim svojstvima napitka, kako se pravi, dozira i sa čim se najbolje kombinuje voda od đumbira. Napravite je sami i uživajte u njenom osvežavajućem ukusu. Pročitajte iskustva korisnika koji vam mogu pružiti još po koji dobar savet.

Lekovita svojstva i zdravstvene prednosti đumbir vode

Đumbir je koren biljke Zingiber officinale koja potiče iz Azije i koristi se kao začin. Međutim širu i značajniju upotrebu imao je u medicinske svrhe vekovima unazad. Značajan je izvor minerala kalijuma, fosfora, niacina i vitamina C.

Iako se prvenstveno koristi za lečenje digestivnih problema, đumbir u sebi čuva ključ za mnogobrojne zdravstvene tegobe. Evo nekih od njih.

Đumbirova voda se koristi protiv mučnine i povraćanja u vožnji ali i u trudnoći.

Đumbirov koren je odlično prirodno sredstvo protiv mučnine. Najčešće se upotrebljava za prevenciju morske bolesti, ali i protiv povraćanja tokom vožnje. Sa ovim drugim dosta ljudi ima problema.

Danas je dostupan velik broj hemijskih sredstava u vidu tableta. One osim na stomak, deluju i na mozak, uspavaće vas, bićete omamljeni i usporeni skoro ceo dan. Đumbirova voda protiv mučnine nema takve nusefekte. Pokazala se učinkovitija i u odnosu na najčešće korišćene tablete kod nas Drimigal.

Značajno pomaže u tretmanu mučnine i povraćanja koje su propratni efekat hemoterapije. Eliminiše tegobe i kod sličnih (drastičnih) mera koje se primenjuju kod malignih bolesnika.

Da li trudnice smeju da piju đumbirovu vodu

Učestale jutarnje mučnine i povraćanje prate veoma su karakteristični i uobičajeni kod trudnica u prvom tromesečju. Đumbirova voda u trudnoći je sasvim bezbedna, međutim konzumacija mora biti dozirana. Preporučuje se max do 1000 mg dnevno.

Đumbir značajno ublažava neprijatne jutarnje mučnine u prvim mesecima trudnoće, kada su one i najčešće. Gorak ukus razblažen sa vodom umiruje želudac i nadražaj, ali i osvežava. Pre upotrebe savetuje se konsultacija sa lekarom.

Voda sa đumbirom ublažava bolove i otoke

Redovna konzumacija đumbirove vode za ublažavanje upala i oticanje zglobova je odlična prevencija i lek. Značajno smanjuje hronične i akutne bolove koje trpe oboleli od osteoartritisa i reumatizma.

Nauka je pružila dokaze po kojima đumbir voda poseduje snažna protivupalna svojstva, otklanja toksine i otrove iz tela. Naučnici su sigurni, ovaj napitak je lek za reumu, artritis i gihta. Pacijenti sa ovakvim dijagnozama trebaju ga redovno piti i pored uobičajenih terapija. On smiruje i smanjuje razdraženost, a s druge strane poboljšava protok krivi i pojačava energiju.

Gorki koren štiti od raka

Moćan je izvor antioksidanasa, snažnih supstanci koje štite naše telo od slobodnih radikala. Oni se definišu kao nestabilni molekuli koji mogu oštetiti zdrave ćelije.

Zahvaljujući i drugim elementima iz korena, đumbirova voda za prevenciju kancera ima ogroman značaj, sprečiće rast karcinoma. Prema srpovedenim istraživanjima korisna je za prevenciju pojedinih oblika ove opake bolesti. Koriščena je kod raka prostate, debelog creva, jajnika i dojke.

Napitak od đumbira za mršavljenje

Đumbir je izvor zdravlja za celokupan digestivni sistem, pomaže u regulisanju i protoku hrane kroz naša creva. Kada sve glatko klizi kroz stomak lakše se gubi na kilaži. Pored toga, ovaj koren je značajan izvor biljnih vlakana i povećava gastrointestalnu pokretljivost. Pojačava metabolizam, i time sagoreva masne naslage na telu.

Zahvaljujući ovakvim blagotvornim svojstvima đumbirova voda za mršavljenje je idealan napitak. Uspešno skida kile i topi salo sa stomaka što je željeni efekat svake dijete.

Poznato je kako ova biljka reducira proizvodnju kortizola. Ovaj hormon-steroid neophodan je za regulaciju metabolizma i energije. Međutim, ukoliko se njegov nivo u telu poveća, dolazi do gojenja i pojave naslaga na stomaku. Sve navedeno se u većini slučajeva dešava zbog stresa. Zbog toga nam mnogi nutricionisti preporučuju upotrebu đumbirove vode za mršavljenje.

Kako se pravi đumbirova voda

Došlo je leto i vreme vladavine visokih temperatura, pa morate voditi računa o dovoljnom unosu tečnosti u organizam. Ovaj napitak je najbolji način da u isto vreme mršavite, osvežavate i hidrirate svoje telo. Voda sa đumbirom će vam svakako prijati jer on joj daje gorkast svež ukus koji će vas brzo okrepiti.

Kako napraviti đumbirovu vodu kod kuće?

Đumbirova voda je zapavo rashlađen čaj. Izuzetan napitak za detoksikaciju celokupnog tela, koji pri tom skida naslage sa struka. Pravi se brzo i lako, a možete koristiti svež koren ili mleveni prah.

U prvoj varijanti postupak je sledeći:

Izrendajte malo đumbira, otprilike jednu supenu kašiku. Zatim ga dodajte u šolju vode, uspite u lončić ili kuvalo za vodu i kuvajte do ključanja. Iscedite i prespite u šolju i ostavite ga u frižider pa sati.

Začin u prahu možete kupiti u svim prodavnicama zdrave hrane, a napitak od đumbira pravi se na sledeći način.

Za pripremu trebaće vam 2 kašikice ovog praha koje ćete pomešati sa šoljom vode. Mešajte sastojke dok se ne sjedine. Koristite prokuvanu vodu koju ste prethodno ohladili.

Ukoliko se odlučite za onaj u vrećicama za čaj, onda prvo skuvajte vodu pa prelijte 1-2 vrećice i ostavite ga 15 minuta. Nakon što odstoje vrećice izvadite i bacite.

Kao što vidite za koju god opciju se opredelili đumbirova voda vam neće oduzeti puno vremena ni truda.

Đumbirova voda iskustva korisnika – Prenosimo komentare naših čitalaca:

Nisam znala za ovaj naziv, ja ga koristim kao čaj. Visoka sam 162 cm sa 75 kg pre početka dijete. Nemam oduvek ovakvu kilažu, iz srednje škole sam izašla sa 49kg. Ali posle dve trudnoće moj izgled se drastično promenio. Pre ovog nisam praktikovala ciljano namerno mršavljenje, međutim promene su bile nužne i to mi je bila želja. Pijem ovaj napitak od đumbira već 5 meseci i odlično se osećam.

Smršala sam 8 kg i zadovoljstvo je očigledno, a idem bar do 60, to mi je cilj. Bilo je neophodno malo korigovati ishranu i navike, ne jedem više noću. Beli hleb sam zamenila raženim, ostalo je sve isto. Ne idem na sport, ali trudim se, svaki dan šetam bar 5 km ili odem u vožnju biciklom.

Đumbirova voda za mršavljenje je pri tom lekovita, kako je pijem nisam bila prehlađena, a probava mi je super. Zbog njegovog uticaja na probavu i metabolizam on topi kile i zbog toga se i mršavi. Odličan je za detoks tela. Probajte svakako.

J.S.

Proučavam zdravu hranu već godinama, tako se i hranim i trudim se da živim zdravo. Đumbirov koren ne izostavljam iz ishrane, obožavam njegov ukus. Moj izbor je đumbirova voda sa limunom i medom. Svako jutro, jedna čaša i tako već 3 godine. Od kad je pijem nisam imala problema sa stomakom, zatvorom, a menstruacije su mi redovne. Jedno vreme sam je upotrebljavala radi mršavljenja. Pila sam 3 puta dnevno, a efekti su super, ravan stomak i par suvišnih kilograma manje za par meseci.

K.Đ.

Koliko se sme piti tokom dana?

Jedno važno upozorenje odnosi se na doziranje i u ovom smislu preporučuje se oprez. Đumbir je dosta jak začin, pa je dnevna količina ograničena na 1000 mg, odnosno 1 g. Najbolje ga je piti ujutru i u toku dana.

Ukoliko je vaš izbor đumbirova voda za detoksikaciju, onda ograničite unos na pola godine. Pijte je između obroka, s tim da prema predlozima stručnjaka razmak između obroka bude minimum tri sata.

Ovaj zdrav i ukusan ajuvederski napitak odlično se slaže sa limunom i medom. Ukoliko želite dodatno rashlađenje, dodajte u njega par kocki leda i uživajte u savršenom ukusu.

Ovaj začin je poznat antioksidant, i pored brojnih drugih svojstava koristi se za ublažavanje bola. Preventivno deluje kod artritisa, reumatizma, pa čak i raka. Jača organizam i ubrzava metabolizam.

Sada znate kako da dozirate đumbirovu vodu i koliko je dugo treba piti. Ne preostaje vam ništa drugo već da ovaj moćan napitak isprobate i vidite efekte.

Ostale važne smernice i napomene

Za sada negativni efekti konzumacije đumbirove vode za mršavljenje nisu zabeleženi, naravno ukoliko se koristi umereno. Kao i sa svakom drugom namirnicom, svako preterivanje, u cilju što bržih i boljih rezultata nije poželjno niti preporučljivo.

Kako je rečeno preporučena dnevna doza unosa ovog korena je oko jednog grama i te količine se trebate pridržavati. Napitak mogu koristiti svi, deca, odrasli, pa i trudnice. Odličan je za jačanje imuniteta na prirodan način daće vam snagu i bolju energiju.

Nadamo se da će đumbirova voda za skidanje kilograma i kod vas dovesti do željenih rezultata. Imajte na umu da pored nje morate promeniti režim ishrane i obavezno uvrstiti fizičku aktivnost u svakodnevne navike.

Izvor: dijetamesecevemene.com

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće