Ispiši ovu stranicu

Dermatolog otkriva da li je zdravije tuširanje ujutru ili uveče

Volite da se rano ujutru osvježite pod tušem ili ne možete da zaspite ako to ne uradite uveče?

Stručnjaci otkrivaju koja je od te dvije navike zdravija i bolja za tijelo.

Svako ima neku svoju rutinu tuširanja, neki ne mogu da zamisle odlazak iz kuće ujutru bez toga da se "bace" pod tuš, dok je drugima nezamislivo da odu na spavanje ako se uveče nisu opustili toplim tušem.

Takođe, neki vole dugo tuširanje i puno pažnje posvećuju kvalitetu gelova i sapuna, dok drugima treba tek nekoliko minuta i gotovi su.

Stručnjaci otkrivaju koje su od ovih navika bolje i zdravije za naše tijelo.

Jutarnje tuširanje dobra je opcija i za one s masnom, i za one sa suvom kožom - koji god da ste tip odgovaraće vam osveženje kada se probudite oznojeni.

Mnogi onda često preskoče večernju rutinu tuširanja, ali to baš i nije pametno - koža tokom dana nakuplja prljavštinu i masnoće, a da ne spominjemo znoj, kao i ostatke kozmetičkih proizvoda za negu kože koje ste naneli do večeri. Ako se tuširate samo tokom jutra, možda u krevet idete sa bakterijama na koži.

Dermatolog Loretta Ciraldo kaže kako jutarnje tuširanje osvežava i razbuđuje, pogotovo ako je voda hladna, jer su mnoga istraživanja pokazala kako hladni jutarnji tuš podstiče dnevnu produktivnost.

Sa druge strane ono večernje tuširanje će vas umiriti nakon napornog dana. Kupka ili tuš sat vremena prije spavanja smanjuju temperaturu tijela i pomažu da lakše zaspite.

Šta možemo zaključiti iz ovih nekoliko tvrdnji? Zapravo, odluka je na vama - sve je stvar ukusa i navike, ali i pitanja koliko se tokom dana krećete i bavite aktivnostima. "To je lična stvar i može se mijenjati iz dana u dan, zavisno od aktivnosti", ističe Ciraldo.

Takođe, možete se tuširati i nakon buđenja i pre spavanja, zavisno od okoline u kojoj boravite, tipu kože i aktivnostima kojima se bavite. Ali ako baš treba odabrati stranu, čini se da večernje tuširanje ima više prednosti.

Njime uklanjate znoj i bakterije koje ste nakupili tokom dana, a mogu voditi do začepljenja pora i oksidativnog stresa. Dovoljno je obično ispiranje vodom, a pritom se fokusirajte na mjesta na kojima se pojačano znojite.

(novosti.rs)

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće