Ispiši ovu stranicu

Sve što treba da znate ako ste alergični na ambroziju!

Ambrozija ima izuzetno "agresivan" polen pa bi, u vreme njenog cvetanja, trebalo bi da obratite pažnju na ovih 10 stvari koje vam u velikoj meri mogu olakšati muke.

Procenjuje se da svaki osmi stanovnik Zemlje i svaki peti stanovnik Srbije pati od alergijskih reakcija na ambroziju, a broj obolelih neprestano se povećava jer se ovaj korov za samo godinu dana raširi od 6 do 20 kilometara u prečniku.

Uže područje Beograda ima čak 15 miliona biljaka koje kao alergeni ulaze u grupu ambrozije, odnosno pet do deset biljaka na svakog stanovnika, zbog čega je stanovništvo glavnog grada najviše pogođeno ovim alergijama.

Lekari kažu da u tipične simptome koji pogađaju alergičare spada: kijanje, kašljanje, suzenje i svrab očiju, vodenasti sekret iz nosa, oticanje kapaka, otežano disanje, pa čak i gušenje.

Ono zbog čega ne bi trebalo zanemarivati ove simptome jeste činjenica da alergija može da se iskomplikuje, da vam ozbiljno oslabi imunitet, se “spusti” na pluća ili preraste u astmatična gušenja, a tada već imate ozbiljan zdravstveni problem.

Beskorisna ambrozija koja je u punom cvatu tokom avgusta i septembra, zapravo niče još u aprilu pa bi na epidemiološke razmere alergije moglo da se reaguje preventivno, njenim sistematskim uklanjanjem pre leta. Međutim, dok se to ne dogodi, alergičnima preostaje da se sami “sklanjaju” i zaštite od njenog polena koliko je to moguće. Evo kako.

– Obavezno se lečite kako se alergija ne bi pogoršala. Međutim, nemojte samo po inerciji uzimati protivalergenske preparate koje ste pili prethodnih godina. Moguće je da vam oni više ne pomažu jer vam se alergija ove godine jače manifestovala. Zato se posavetujte sa lekarom.

– Najveća koncentracija polena je ujutru i prepodne pa tada nemojte provetravati stan. Tokom sezone ambrozije, praktikujte da kućne prostorije luftirate uveče pred spavanje, pogotovu ako živite u blizini reke.

– Polen biljaka koje su alergeni najlakše se širi vetrom pa tokom vetrovitih dana izbegavajte da boravite na otvorenom. Ukoliko baš morate, onda tada nosite zaštitnu masku koja će u mnogome olakšati iritaciju disajnih puteva.

– Nabavite filter za polen za svoj klimatski uređaj i ugradite ga pre sezone cvetanja.

– U sezoni cvetanja ambrozije (jul-septembar) držite zatvorene prozore od automobila u toku vožnje.

– Kiša spira polen, pa mnogi alergičari tokom kišnih dana osete olakšanje. Zato je dobro i da boravak na otvorenom planirate posle kiše jer je tada koncentracija polena u vazduhu najmanja.

– Nakon boravka napolju, kada dođete kući obavezno operite ruke, istuširajte se, operite kosu i odeću jer samo tako ćete sprečite zadržavanje polena na sebi.
Takođe, tokom leta ne sušite odeću napolju.

– Ako imate kućne ljubimce, obavezno ih perite i četkajte kada se vratite iz šetnje, jer je njihova dlaka odličan sakupljač polena koji onda na taj način dospeva u vaš životni prostor.

– Ako živite u blizini područja bogatih korovom, planirajte svoj godišnji odmor kada je cvetanje ambrozije na vrhuncu, a to je avgust mesec. Potrudite se da tada odete u neki primorski kraj u kojem nema ambrozije ili jednostavno boravite na područjima iznad 1.000 metara nadmorske visine.

– Alergija na ambroziju može podstaći i takozvanu “kriznu alergiju” na određenu hranu koja zri u sezoni ambrozije. Ukoliko imate hronične alergijske tegobe, onda izbegavajte lubenicu, dinju, breskve, krastavce, tikvice i suncokret.

Piše: telegraf.rs

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće