Ispiši ovu stranicu

Super zdrave alternative bijelom hljebu koje sadrže malo ugljikohidrata

Izuzetno ukusne, a puno zdravije zamjene.

Hljeb je jedna od najzastupljenijih namirnica u našoj prehrani, no pojedine vrste hljeba poput bijelog vrlo su nezdrave i loše za zdravlje jer sadrže prazne kalorije i loše uhljikohidrate koji izazivaju debljanje.

 Bez obzira na to jesi li na keto ili LCHF dijeti ili pak samo pokušavaš smanjiti unos ugljikohidrata, postoje brojne alternative bijelom hljebu koje obiluju zdravim hranjivim tvarima koje su potrebne tvom organizmu.
Ako ste u potrazi za takvim opcijama, uvijek morate tražiti namirnice koje u sebi imaju vlakna i dobre ugljikohidrate. Neke od najzdravijih alternativa bijelom hljebu koje se mogu uvrstiti u svoju prehranu su zdrava peciva, hljeb od integralnog brašna, pogačice i krekeri, a mogu se napraviti od sastojaka koje ćete pronaći u trgovinama zdrave hrane.

Integralni hljeb Sastojci:
500 g integralnog brašna
1 kom svježeg kvasca
1 kašikica soli
500 ml vode
 sjemenke po želji (bučine, chia, sezam, lan...)
Priprema:
Najprije razmuti kvasac s malo tople vode i ostavi na toplom oko 5 minuta. U zdjeli pomiješaj brašno, sol i razmućeni kvasac te dodaj mlaku vodu i zamijesite.  Dodajte sjemenke po želji. Ostavite na toplom oko pola sata, odnosno dok se tijesto ne udvostruči. Kalup u kojem ćete peći kruh premažite uljem i istresite tijesto. Peči na 200 stepeni, oko pola sata. Dok je hljeb  još topao, potrebno je izvaditi  ga iz kalupa i umotati  u vlažnu krpu.

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće