20 Veljača 2020
Windows Media Player Winamp Real Player QuickTime

Može li hrana poboljšati seksualni život

Namirnice koje izazivaju endorfine, a oni donose osjećaj sreće, sadrže sastojke koji su u vezi sa zdravim seksualnim nagonom ili asociraju na bogatstvo i uspjeh, koji navodno pozitivno utječu na libido

Može li hrana poboljšati seksualni život? Kada bi postojao jedan jedini dokaz da jedna vrsta hrane može popravi libido, potenciju ili seksualno zadovoljstvo, ona bi sigurno odavno bila rasprodana, piše u uvodu teksta koji upravo čitate, a objavio ga je BBC. 

Namirnice koje izazivaju navalu endorfina, a oni donose osjećaj sreće, sadrže sastojke koji su u vezi sa zdravim seksualnim nagonom ili asociraju na bogatstvo i uspjeh, koji navodno pozitivno utiču na libido.

U potrazi za cinkom

Pogledajmo historiju i nauku koje podupiru ovu tezu i razmotrimo da li neke od ovih namirnica mogu stvarno poboljšati vaš seksualni život. Da li, recimo, konzumiranje ostriga stvarno potiče libido? 

Đakomo Kazanova, vjerovatno najpoznatiji ljubavnik u historiji, navodno je svakog jutra jeo po 50 ostriga za doručak. Ovi dragocjeni mekušci bogati su cinkom, ključnim sastojkom za proizvodnju testosterona.

Istraživanje je pokazalo da cink može pomoći u liječenju neplodnosti kod muškaraca i poboljšati kvalitet sperme, prenosi BBC. Drugi dobri izvori cinka su ljuskari, crveno meso, sjemenke (bundeve, konoplje i susama), orašasti plodovi (brazilski orah i badem), mahunarke (grah i slanutak), mlijeko i sir. Ali, dokaza o pojačanom libidu – nema.

A čokolada i kakao?

A da li crna čokolada može pomoći muškarcu da bude dobar ljubavnik? 

Konzumiranje tamne čokolade može prizvati osjećaj zaljubljenosti, tvrde istraživači, zato što ona sadrži „ljubavnu hemikaliju” feniletilamin.

Ova supstanca, prisutna u organizmu u prvih nekoliko mjeseci veze, pokreće oslobađanje hormona dopamina koji čini da se dobro osjećamo i stimulira centar za zadovoljstvo u mozgu.

Kakao također sadrži amino-kiselinu triptofan koja utiče na povećanje krvnog pritiska i nivo serotonina (također „hormona sreće”).

Čokolada i seks su prvi put dovedeni u vezu negde u 16. stoljeću. Ernan Kortes, španski konkistador iz tog perioda, predvodio je ekspediciju koja je istraživala carstva Maja i Asteka i osvojio je današnju teritoriju Meksika, da bi njom upravljalo Kraljevstvo Kastilje.

  • Konzumiranje tamne čokolade može prizvati osjećaj zaljubljenosti - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba
    Konzumiranje tamne čokolade može prizvati osjećaj zaljubljenosti Foto: (Ilustracija)

Kortes je navodno prvi Evropljanin koji je naišao na čokoladu. Pisao je španskom kralju da je vidio kako Maje piju napitak od kakaa „koji jača otpornost i pomaže u otklanjanju umora”.

Možda su stari Kastiljanci pripisali ljekovita svojstva čokoladi, koje Maje nisu uviđale, ali ne postoje naučni dokazi da je ona afrodizijak.

Ljuto – možda. Alkohol - ne

A da li će čili papričice začiniti vaš seksualni život? Ljute papričice sadrže kapsaicin, za koji studije pokazuju da može izazvati oslobađanje endorfina (da, i ovo je hormon dobrog raspoloženja) koji stvara osjećaj omamljenosti. 

Također, ljute papričice ubrzavaju metabolizam i povećavaju tjelesnu temperaturu i stopu otkucaja srca, što se, uostalom, doživljava i kada se upražnjava seks.

Mnogi se pitaju i da li alkohol pomaže ili odmaže u seksu? Alkohol možda pojačava želju tako što se čovjek oslobađa stega, ali kao što je Makbet izjavio kada je bio pijan, da alkohol „podstiče želju, ali onemogućuje izvođenje”.

I kod žena i muškaraca osjetljivost opada pri konzumiranju previše alkohola i tokom vremena slabi seksualni nagon pa u ekstremnim slučajevima izaziva i impotenciju.

A šta mogu biljke

Britansko istraživanje pak pokazuje da je unos hrane bogate određenim flavonoidima, jedinjenjima koja se nalaze u biljkama, povezano sa smanjenim rizikom od erektilne disfunkcije.  

U jednoj studiji otkriveno je da flavonoid antocijanin (koji se nalazi u kupinama), i drugi flavonoidi koji se nalaze u citrusima, nude potencijal za sprečavanje erektilne disfunkcije.

Veći unos voća dovodi se u vezu sa smanjenjem rizika od erektilne disfunkcije za 14 posto, a kombinacija unosa hrane bogate flavonoidima i fizička aktivnost smanjuju ovaj rizik za 21 posto.

Neka istraživanja čak sugeriraju da mediteranski način ishrane može biti efikasan u sprečavanju erektilne disfunkcije, jer se oslanja na žitarice, povrće, mahunarke, orašaste plodove (bademe i orahe).

Drugi izvori antocijanina su trešnje, kupine, crne ribizle, brusnice, maline, neke vrste grožđa, patlidžan i crveni kupus.

Afrodizijaci su podijeljeni u tri kategorije: na one koji utiču na libido, na potenciju i na seksualno zadovoljstvo. Nauka, međutim, još nije dokazala uspješno funkcioniranje bilo šta od tzv. afrodizijaka. No, za svaki slučaj, krenite od ostriga, prema receptu Kazanove. Svako jutro – 50 komada!

Pročitano 40 puta

Napiši komentar

Molim upišite sva obavezna polja označena zvjezdicom (*).
Dozvoljena je uporaba HTML koda

Zadnje vijesti

Nerviraju vas ispucale pete? Ovo su najčešći uzroci zašto strada koža na stopalima

Nerviraju vas ispucale pete? Ovo su najčešći uzroci zašto strada koža na stopalima

Promene na koži stopala vidljive su tokom toplijih meseci kada...

BOSANSKI ĆEVAPI. DETALJAN RECEPT SA SVIM CAKAMA!

BOSANSKI ĆEVAPI. DETALJAN RECEPT SA SVIM CAKAMA!

BOSANSKI ĆEVAPI. DETALJAN RECEPT SA SVIM CAKAMA!

Američki znanstvenici proizveli generator koji električnu energiju proizvodi iz gotovo ničega

Američki znanstvenici proizveli generator koji električnu energiju proizvodi iz gotovo ničega

Da vam netko kaže kako je moguće proizvoditi električnu energiju...

Zašto nikada ne biste trebali ponovno napuniti plastičnu bocu vodom

Zašto nikada ne biste trebali ponovno napuniti plastičnu bocu vodom

U svakom slučaju, želite li stvarno učiniti nešto dobro za...

Dok Tadić “prodaje maglu”, u Hercegovini ne prestaju štampati lažne diplome

Dok Tadić “prodaje maglu”, u Hercegovini ne prestaju štampati lažne diplome

Da bi bila dosljedno provedena opsežna istraga, Tužilaštvo USK bi...

Koja boja urina je znak opasnih bolesti

Koja boja urina je znak opasnih bolesti

Većina nas ne voli pričati o stvarima poput urina ili...

Osam jezivih mentalnih bolesti

Osam jezivih mentalnih bolesti

Dezorijentiranost najzastupljenija

Repa - skrivena blaga neuglednog korijena

Repa - skrivena blaga neuglednog korijena

Repa je biljka koja ne uživa veliku popularnost, ali odličan...

Biber voda topi kilograme

Biber voda topi kilograme

Biber voda je jedno od najboljih pića koje možete konzumirati...

Prokulice, pametne glavice koje pomažu u probavi

Prokulice, pametne glavice koje pomažu u probavi

Hladnoća i niske temperature pomele su s tržnica sve nježnije...