Ispiši ovu stranicu

Čudotvorno ulje od bundeve: Evo u čemu pomaže

Za čaj protiv zatvora, kašlja, grlobolje i upale sluznice želuca stavite 15-20 g sjemena lana u litru hladne vode.

Ostavite tokom noći pa ujutro procijedite. Pijte šolju ujutro prije jela, a zatim četiri, pet šolja tokom dana, ali ne u vrijeme obroka. Kod upale sluznice usta i desni te upale grla i ždrijela te promuklosti čaj upotrebljavajte za grgljanje i ispiranje usta. Protiv masnoće u krvi u mlinu za kafu sameljite 100 g lanenih sjemenki, 100 g bučinih, 100 g sjemenki suncokreta, 100 g sezama i 50 g cimeta.

Hronični zatvor

Stavite u teglu i svake večeri veliku kašiku mješavine potopite u čašu nemasnog jogurta te ostavite da odstoji preko noći. Ujutro pojedite i odmah napravite istu smjesu za navečer.

Protiv hroničnog zatvora pomiješajte 20 g zdrobljenih sjemenki lana i 10 g usitnjenog korijena sladića. Prelijte s 5 dl kipuće vode i pokriveno ostavite da odstoji 2 sata. Sluz procijedite kroz gazu, pomiješajte s vodom u omjeru 1:10 i pijte tokom dana.

U narodnoj medicini za rane, opekotine, ispucalu kožu preporučuje se mazanje uljem od sjemenki bundeve. Kod ispucalih peta uljem bundeve namažite stopala prije spavanja, navucite stare pamučne čarape, prespavajte u njima te ujutro operite noge toplom vodom i sapunom.

Protiv čira na želucu - oprati 1 krompir i sitno ga narezati zajedno s korom. Samljeti 2 kašike sjemenki lana i kašičicu plodova komorača. Sastojke pomiješati, preliti s 3 dl hladne vode i zakuhati. Maknuti s vatre, pokriveno ostaviti da se ohladi na temperaturu tijela i procijediti. Leći u krevet, popiti čaj i ležati po 5 minuta na lijevom boku, trbuhu, desnom boku i leđima. Postupak ponavljati 20 dana, 1-2 puta na dan.

Za kosti i zglobove potrebni su vam 1 jogurt, 1 kašika svježe samljevenih lanenih sjemenki, 1 kašika zobenih pahuljica, na vrh kašičice kurkume, pola kašičice naribanog svježeg đumbira, kašičica sjemenki bundeve, kašičica sjemenki sezama i 1 jabuka.

Dodatak jogurtu

Navečer umiješajte zobene pahuljice u jogurt, dodajte kurkumu pa ostavite preko noći u frižideru. Ujutro premjestite u veću zdjelicu. Sameljite ili u mužaru usitnite lanene sjemenke, dodajte jogurtu zajedno sa sjemenkama bundeve i susama te pola kašičice svježe naribanog đumbira, naribajte jabuku pa sve zajedno dobro pomiješajte, zasladite prema želji i pojedite za doručak. Susamom protiv umora. Pomiješajte dvije šolje mljevenog susama sa četvrtinom šolje susamovog ulja. Dodajte dvije kašike meda i prstohvat cimeta. Smjesu dobro mijesite dok masa ne postane glatka. U to dodajte fino nasjeckane datule, sve oblikovati u kuglice i držati u frižideru.

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće