Ispiši ovu stranicu

Čudotvorna biljka koja pomaže u liječenju svih bolesti

Sjemenke čurokota imaju oko 60% ulja koje je sastavljeno upravo od ovih spojeva. Među tim spojevima, 30 - 40% koncentracije otpada na spoj pod nazivom timokvinon

U ovim jesenjim danima počinje sezona viroza i prehlada. One nastaju zbog prilagodbe na promjenu klime, te ukoliko imuni sistem oslabi, postajemo osjetljiviji na različite uzročnike na koje smo prije bili otporni.

U današnjoj kolumni AnaDominik Rodić, istraživač u polju biomedicine piše o blagotvornom učinku čurokota, koji je od davnina bio poznat po regulaciji ljudskog imunog sistema, te bi on bio moćan saveznik za očuvanje našeg zdravlja usljed sezone viroza i prehlada.

Latinski naziv ove biljke je Nigela sativa. To je jednogodišnja zeljasta biljka rasprostranjena u Africi, jugozapadnoj Aziji i određenm djelovima Mediterana. Visinom je od 20 do 60 cm. Posjeduje plave cvjetove sa pet latica i mnogo sjemenika.

Još od davnina, ova biljka je imala medicinsku svrhu, pa je tako u islamskoj tradiciji i Ayruvedskoj medicini poznata kao čudotvorna biljka, posvećena i ima moć i sposobnost da liječi sve bolesti. Poznata je još bila u starom Egiptu, gdje je pronađena u Tutankamonovoj grobnici. Avicena je koristio ovu biljku za tretiranje dispneje. Takođe je poznato da su ovu biljku koristili u 14. vijeku stare ere, na području današnje Anatolije, te se vjeruje da je odatle dospjela u Egipat. U prošlosti se koristio kao stimulans za lučenje mlijeka kod majki, ali i sredstvo za olakšavanje menstrualnih tegoba.

 

Čurokotovo ulje ima velika ljekovita svojstva

U modernom periodu su urađena istraživanja ljekovitog djelovanja ove biljke. Pored jednog spoja o kome ćemo kasnije detaljno pisati, pronađeno je još desetak jako ljekovitih spojeva koji su poznati po tome da jačaju proizvodnju bijele krvne loze, odgovorne za eliminaciju uzročnika bolesti. Ti ljekoviti spojevi spadaju u fenole i organske kiseline i imaju antitumorska i protivupalna svojstva uglavnom.

Sjemenke čurokota imaju oko 60% ulja koje je sastavljeno upravo od ovih spojeva. Među tim spojevima, 30 – 40% koncentracije otpada na spoj pod nazivom timokvinon.

Timokvinon je specifična molekula koja ima sposobnost da blagotvorno djeluje na sva tkiva u našem organizmu, jer posjeduje mogućnost da se prilagodi na sve vrste ulaznih mjesta na ćelijama. Na ovakav način omogućava jako brzo djelovanje na imuni sistem, ali i na tumore. Ova molekula posjeduje antioksidativno djelovanje, koje ima antikarcinogen efekat na organizam. Uz to, posjeduje i protivupalno djelovanje te na takav način pomaže kod viroza i prehlada.

Djelovanje timokvinona iz sjemenki ove biljke je testirano na eksperimentalnim životinjama (bijeli pacovi). Naučnici su predpostavljali da ovaj spoj ima pozitivno djelovanje na probleme sa pritiskom radi svoje lake prilagodljivosti metabolizmu ćelija, ali su utvrdili da to nije slučaj sa čurokotom. Uočeno je da ima mali efekat na regulaciju masnoća u krvi.

Eksperimentalni podatci su pokazali smanjenost rasta tumora kod pacova, ali su isto pokazali protiv upalne efekte kako na bakterijske i gljivične, tako i na virusne bolesti.

Jako zanimljiva činjenica jeste da je timokvinon u stanju djelovati na bržu razgradnju opojnih supstanci u organizmu, ali istovremeno je u stanju u eksperimentalnim uslovima pojačati djelovanje antibiotika na bazi penicilina. Posebnim eksperimentima na pacovima je utvrđeno da postoji mogućnost da ulje ove biljke može pomoći sa tjeskobom. Tako radi svojih protivupalnih djelovanja, preparati od ove biljke su uspješna podrška oboljelima od reumatoidnog artritisa, astme i bronhitisa.

Kod životinja su prepoznata protiv parazitska djelovanja ovog ulja, ali ostali efekti nisu do kraja istraženi.

Može se konzumirati umješano mljeveno sjeme sa medom. Ulje se takođe može kombinovati s medom i tako se uzimati u prehrani. Može se isto tako mazati uljem određeni djelovi na kojima imamo neki upalni proces.

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće