Ispiši ovu stranicu

Ovo su simptomi urinarne infekcije na koje morate obratiti pažnju

Osim peckanja i nekontrolisanog mokrenja, infekcija se može prepoznati i po fizičkim promjenama u urinu

Urinarna infekcija česta je tegoba i kod žena i kod muškaraca tokom cijele godine.

Osim peckanja i nekontrolisanog mokrenja, može se prepoznati i po fizičkim promjenama u urinu.

Pravilnom higijenom moguće ju je prevenirati, a ukoliko ipak dobijete infekciju, ovo su simptomi koji će pomoći u njenom dijagnosticiranju.

Osjećaj peckanja

- Osjećaj peckanja uzrokuje kiselost urina koja iritira sluznicu mokraćnog mjehura i mokraćnog kanala – kaže dr. Lisa Hawes.

Budući da bakterije nastale urinarnom infekcijom nadražuju sluznicu, kiselost urina djeluje kao alkohol nanesen na posjekotinu, izaziva peckanje.

Pretjerano mokrenje

Infekcija utječe na mjehur te ga čini pretjerano aktivnim, rezultati su jedne studije. Uobičajeni broj odlazaka u wc tokom jednog dana iznosi osam puta, a sve preko toga mogao bi biti simptom urinarne infekcije.

Nekontrolisano mokrenje

Mjehur se pod utjecajem urinarne infekcije steže i prije nego što se napuni te tako signalizira da je vrijeme za odlazak u wc, iako još nije pun.

Zamagljena boja urina

- Na boju urina utječu prehrana, ali i konzumacija lijekova, ali na boju urina može utjecati i urinarna infekcija koja će rezultirati zamagljenim urinom s bjelkastim tragovima - tvrdi dr. Hawes.

Neobičan miris urina

Kao i na boju, prehrana i lijekovi utječu i na miris urina. Dok urin slatkastog mirisa može indicirati dijabetes, urin neugodnog mirisa najčešće označava prisutnost bakterije u urinarnom traktu ili infekciju samog mjehura.

Bol u području zdjelice

Bol u određenom dijelu tijela indicira područje zahvaćeno infekcijom, pa su tako bol u području zdjelice ili u donjem dijelu trbuha pokazatelji urinarne infekcije.

Ružičasta ili crvena boja urina

- Nije neuobičajeno da urinarna infekcija uzrokuje pojavu krvi u urinu, tvrdi dr. Hayes, i navodi kako krv ne mora biti rezultat infekcije.

U takvim slučajevima predlaže odlazak ljekaru koji će pregledom isključiti mokraćne kamence, blokade i slične izvore krvi u urinu.

Otiđite na pregled

Urinarna infekcija liječi se antibioticima, stoga se ne preporučuje izbjegavanje ljekara.

Takva praksa dovest će do razvitka sepse ili proširenja infekcije na bubrege koja će tek tada rezultirati bolovima u leđima, temperaturom, mučninom i drugim simptomima.

Izvor:   Faktor

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće