Ispiši ovu stranicu

Kardiolog otkrio: Ovih 9 namirnica sam zabranio svojim bližnjima

Jedan kardiolog je bez dlake na jeziku otkrio kojih devet namirnica je zabranio svojim bližnjima!

Kako bi srce bilo zdravo, vrlo je važno paziti na prehranu i voditi računa o stilu života i navikama.

Prije svega, važno je da izbacite sve ono što može štetno djelovati na najvažniji mišić u tijelu, a jedan kardiolog otkrio je kojih 9 namirnica je zabranio svojim bližnjima!

Pomfrit

Na 100 g prženog krumpira dolazi 8 grama trans masti, koje nisu supstanca prirodnog porijekla, već proizvod višestrukog zagrijavanja biljnih ulja. Trans masti povećavaju kolesterol u krvi višestruko i tako povećavaju rizik od bolesti krvožilnog sustava.

Crveno i prerađeno meso

“Odreske, mljeveno meso i slanina vrlo štetno utiču na srce. Bakterije iz probavnog sustava apsorbiraju aminokiseline iz crvenog mesa, što pokreće čitav lanac reakcija koji na kraju povećava kolesterol i rizik od srčanih bolesti”, kaže kardiolog.

Pržena hrana

Termička obrada na visokoj temperaturi stvara velike količine trans masti, koje su jedan od glavnih krivaca za probleme sa srcem. U Kini, gdje se meso obično peče ili kuha, srčana oboljenja su manje učestala.

Pizza

Samo jedan komad pizze sadrži 10 grama masti, od kojih su 4,4 grama zasićene masnoće. Ako ne možete odustati od pizze, ograničite se samo na jedan komad jednom tjedno, i neka to bude pizza od povrća.

Bijeli kruh

Redovno konzumiranje hrane bogate ugljikohidratima poput bijelog kruha, povećava rizik od srčanih bolesti. Visoki glikemijski indeks podiže šećer u krvi, pa na temelju toga znanstvenici sumnjaju da je ovo jedan od čestih prvih čimbenika koji dovode do srčanog udara.

Kukuruzne pahuljice

U pitanju su brzi ugljikohidrati prepuni šećera koji čine da inzulin podivlja u tijelu.

Sol

Višak soli u tijelu uzrokuje oštećenje i začepljenje krvnih žila. Dnevno ne bi trebalo pojesti više od 5 grama soli (nepuna žličica).

Instant juhe

Kao i većina drugih prerađenih proizvoda, instant juhe sadrže velike količine soli, koje povećavaju rizik od srčanih bolesti i moždanog udara, otkrivaju stručnjaci. Osobe koje jedu instant juhe 2-3 puta tjedno imaju puno veći rizik od kardiometaboličkog sindroma, koji povećava rizik od srčanih bolesti, dijabetesa i moždanog udara.

Energetska pića

100 ml energetskog pića sadrži 30 mg kofeina. Ako popijete 300 ml, što je standardna zapremina, unijet ćete 90 mg kofeina, što je kao da ste popili 3-4 espreso kave. Ovolika doza kofeina može izazvati tahikardiju, a pritom se ove vrste napitaka nikako ne preporučuju ljudima koji imaju bilo kakav problem sa srcem.

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće