Ispiši ovu stranicu

Vitamine treba jesti u hrani, a ne piti u kapsulama

Bježite od sintetičkih vitamina (i minerala) u tabletama i kapsulama već jedite zdravu hranu bogatu visokovrijednim nutrijentima

Hiljadama godina čovjekov organizam navikavao je na hranu prirodnog porijekla pa mu svakako više prijaju prirodni vitamini nego nekakvi „vještaci”. A vjerovali ili ne, organizam je dovoljno sposoban da razlikuje prirodne od vještačkih vitamina. 

Kada vitamini (silom prilika) postanu stvar vašeg interesovanja, obično pomislite „zdravo je” ili „prirodno je”. Međutim, to već odavno nije.

Neki sintetički ili, drugačije rečeno, vještački vitamini (a naročito oni rastvorljivi u mastima, liposolubilni), izrađuju se od izoliranih nutrijenata ili sintetičkih sastojaka koji se često ne mogu lako izbaciti iz organizma pa se gomilaju u vašem masnom tkivu. Ovo nagomilavanje može biti i veoma toksično.

 Vitamini koji samo „protrče“ kroz tijelo

Najveći broj vještačkih vitamina proizvodi se od hemijskih komponenti i sintetičkih sastojaka koji se ne mogu naći u prirodi.

Za razliku od vitamina koji su rastvorljivi u mastima (A, D, E, K), vodorastvorljivi vještački vitamini se lako izbacuju iz organizma.

Kada uzmete neki vještački vitamin, recimo B12, primijetit ćete da vam se boja urina mijenja i postaje jarko žuta. Nemojte brinuti, organizam vam sasvim dobro radi, jer izbacuje ono što ne može iskoristiti.

Bubrezi rade, filtriraju krv i višak tog vitamina ide napolje. Svi vještački vitamini, za razliku od prirodnih, imaju malu bioiskoristljivost, pa se veći procenat vitamina koje unesemo izbacuje.

Ako, recimo, imate gripu ili nazeb, liječnik će vam vjerovatno reći da je neophodno u liječenju koristiti gornju dozvoljenu količinu vitamina C, što je za odrasle i djecu stariju od 14 godina 1.000 mg dnevno.

Ako koristite neki jeftin i nekvalitetan suplement vitamina C, on će samo „protrčati” kroz vaš organizam umjesto da u tijelu imate vitamin C u manje ili više konstantnoj količini.

Oprez sa vitaminima A, E, D i K

Vitamini A, E, D i K rastvorljivi su u mastima i mogu se lako napraviti u laboratoriji ili proizvodnom pogonu, baš kao i u prirodi. Za razliku od vodorastvorljivih, oni se gomilaju u mastima ukoliko ih unosimo više nego što nam je to potrebno.

Višak je svakako loš u ovom slučaju, pa se ne preporučuje uzimati ih na svoju ruku i u većim količinama, jer mogu izazvati niz zdravstvenih problema.

Alternativa vještačkim vitaminima su prirodni. Ukoliko ste zdravi, jedite svježe voće i povrće, ali ne zaboravite na ribu i integralne žitarice. Nemojte o vitaminima razmišljati tek kada vam imunitet oslabi, hranite se zdravo, namirnicama koje su bogate vitaminima i drugim visokovrijednim nutrijentima.

Pored niskog procenta iskorišćenja sintetički vitamini mogu izazvati i alergijske reakcije. Zato obavezno čitajte i deklaracije, ma koliko sitnim slovima one bile napisane na pakovanju.

Prirodno je uvijek najbolje

Najkvalitetniji (i najskuplji) vitamini u apotekama imaju miješani sastav – djelimično su prirodni, djelimično sintetički i tijelo ih iskorištava bolje od „čistih vještaka”.

Sastav vam kazuje da li se radi o sintetičkim vitaminima. Na primjer, ako pročitate sastav „dl-alpha tocopherol”, to je sintetički oblik vitamina E, a to znate po onom „dl”.

Čitajte i maksimalne dozvoljene doze i trudite se da ne pretjerujete, naročito ukoliko je riječ o A, D, E i K vitaminima. U svakom slučaju, vještačke suplemente, pa i vitamine, koristite samo ukoliko vam ih vaš liječnik preporuči.

Što se tiče zdrave prirodne hrane, pa i prirodnih vitamina u raznim namirnicama, njih (ukoliko ste zdravi) možete koristiti po vlastitoj želji bez bojazni po vaše zdravlje. Priroda je uvijek najbolja.

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće