Ispiši ovu stranicu

Problemi usko vezani uz alergije - iscrpljuje tijelo na toliko načina, a može dovesti i do depresije

Nažalost, alergije mogu uzrokovati probleme koji idu dalje od fizičkih simptoma. One ozbiljnije mogu dovesti do melankolije, tjeskobe i emocionalnih poteškoća.

Mnogi i dalje vjeruju kako alergije uzrokuju 'samo' kihanje, šmrcanje, začepljen nos, svrbež grla i nosa… Međutim, sezonske alergije mogu dovesti i do brojnih drugih simptoma i nuspojava. Ako se ne liječe, imunološki sustav postaje sve slabiji i alergije imaju veću snagu da podignu vaše simptome na još višu razinu.

One se naime, iako možda o tome mnogi nisu razmišljali, jako "petljaju" u sve pore života osoba koje boluju od alergija.

Ovo su samo neki od problema koji su usko vezani uz alergije:

Problemi sa spavanjem

Uz kihanje i kašljanje naravno da se teško naspavati. Uz sve to, začepljen nos otežava disanje noću, zbog čega osoba ima nemiran san, ranije se budi ili uopće ne može zaspati. To može smanjiti količinu kisika koje vaše tijelo dobiva, što može utjecati na mentalne i fizičke performanse.

Povećan rizik od infekcija

Stalni nedostatak sna također može oslabiti imunološki sustav. Ako do toga dođe, vašem tijelu ostaje sve teže boriti se protiv infekcija te će vam trebati puno duže da se oporavite od upala uzrokovanih alergijom. Lako može doći do  infekcije gornjih dišnih putova ili sinusne infekcije (sinusitis).

Glavobolja

Upala i začepljenost nosa nerijetko dovodi i do glavobolja. Bol najčešće počinje započne ujutro te traje sve do popodneva. Obično se uz sinusnu glavobolju pojave nazalna začepljenost ili curenje nosa ili pak prehlada.

Sluz sakupljena u sinusima radi pritisak na čeonu kost te baš kao kod sinusitisa, uzrokuje dosadnu glavobolju.

Grlobolja

Alergeni u zraku vrlo lako mogu iziritirati i vaše grlo. Ako zbog začepljenog nosa dišete na usta, osobito tijekom spavanja, protok zraka također može isušiti vaše grlo i učiniti ga osjetljivijim.
Nažalost, alergije mogu uzrokovati probleme koji idu dalje od fizičkih simptoma. One ozbiljnije mogu dovesti čak i do mentalnih i emocionalnih poteškoća.

Depresija i /ili tjeskoba

Iako znanstvenici ne razumiju u potpunosti vezu između mentalnog zdravlja i kvalitete sna, nekoliko je studija otkrilo povezanost između lošeg sna i depresivnih stanja. Ako alergije uzrokuju poremećaje spavanja, to može utjecati i na mentalno zdravlje.

Potencijalni znakovi depresije ili tjeskobe zbog problema sa spavanjem uključuju nervozu ili razdražljivost, smanjeno zanimanje za omiljene aktivnosti i osjećaj tuge ili beznađa.

Niska produktivnost i manjak koncentracije

Kao što smo već rekli, alergije mogu dovesti do nedostatka sna, a kronični umor, problemi s pamćenjem i manjak koncentracije mogu utjecati na vašu produktivnost. U sezoni alergija nije rijetkost da alergičari uzmu nekoliko slobodnih dana ili otvore bolovanje uslijed problema koje im zadaje izloženost alergenu.

index

VAŽNO JE REAGIRATI

Učestalost alergijskih bolesti kontinuirano raste, posebno u razvijenim zapadnim zemljama. Čak svaka četvrta osoba danas pati od nekog oblika alergije, a sama činjenica da alergija može nastati kao posljedica nebrojenih čimbenika stvara popriličnu medicinsku zbrku. Naime, liječnici nerijetko pokušavaju pronaći lijek koji bi ublažio simptome, no kako kod alergije uglavnom nije riječ o samo jednome uzroku, alergijske simptome se zanemaruje. Važno je stoga pravodobno reagirati, a nakon postavljene dijagnoze, prijeko je potrebno pravilno i sustavno provođenje mjera liječenja. Terapija alergije uglavnom se svodi na ublažavanje simptoma.

Važno je ustanoviti alergen koji izaziva alergijske reakcije te ga, koliko god je to moguće, izbjegavati. Ako se radi o alergiji na pelud, treba pratiti peludni kalendar, i ovisno o njemu, prilagoditi terapiju, ali i aktivnosti na otvorenom. Treba se pridržavati uputa liječnika ne samo što se tiče simptomatskih lijekova, nego i prihvaćanja zdravijih navika (zdrava prehrana, tjelesna aktivnost, redovit odmor).

Prije izlaska iz zatvorenog prostora važno je uštrcati u nos preparat s ektoinom poput spreja Aqua Maris 4Allergy koji poput filtra oblaže sluznicu nosa i onemogućava kontakt alergena i sluznice.

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće