Ispiši ovu stranicu

Prava istina o sezoni alergija: Kada se pojavljuju različite vrste polena i ima li uopće lijeka

Simptomi su suzne oči i zapušen nos, kihavica, kašljanje, šištanje iz pluća, ali i osip i pojava ekcema

Ukoliko patite od alergija vjerovatno ste jedni od malobrojnih koji se raduju zimi i hladnoći.

Simptomi alergije su suzne oči i zapušen nos, kihavica, kašljanje, šištanje iz pluća, ali i osip i pojava ekcema. To se sve dešava kada imuni sistem reagira na štetne supstance kao što je polen koje dovode do iritacije.

Iako zvuče zastrašujuće, protiv ovih simptoma možete se uspješno boriti. To znači da morate znati kada tačno počinje sezona alergija i kako vaše tijelo da najbolje pripremite za to.

Polen se pojavljuje u proljeće, krajem marta i početkom aprila, dok polen trave počinje praviti probleme u maju. Polen maslačka je najjači u julu i avgustu, a korovske biljke najviše nam smetaju u avgustu. Klimatske promjene donijele su nam poremećaj sezone alergija pa one sada počinju ranije i traju duže.

Kako bi olakšali ljudima koji imaju probleme sa alergijama, mnoge internet-stranice se bave praćenjem polena i nivoa alergena u zraku. Nema poente odlagati ispijanje lijekova protiv alergije dok vam ne bude toliko loše da jedva možete izaći iz kuće.

Alergolozi preporučuju da počnete sa primjenom lijekova protiv alergije nekoliko sedmica prije nego sezona počne. To što ćete ih uzimati ranije spriječit će šok za imuni sistem kada počne sezona alergija i izbjeći ćete tako ozbiljne simptome.

Ukoliko osjetite svrab u očima i nosu, dođe do pojave kihavice i curenja iz nosa posavjetujte se sa ljekarom o upotrebi antihistamina. Imajte na umu da ovi lijekovi samo potiskuju simptome, ne liječe problem pa mogu biti neefikasni kada se simptomi pogoršaju.

Ukoliko već imate terapiju, bilo da su u pitanju lijekovi ili injekcije, vaš imuni sistem će biti manje reaktivan na alergene.

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće