Ispiši ovu stranicu

Listovi maslačka imaju višestruko ljekovito djelovanje

Listovi maslačka, odnosno, divljeg radića, prva su proljetna salata koja nam je dostupna od početka marta pa do kraja aprila.

Maslačak ima višestruko ljekovito djelovanje na organizam, pa se salata od maslačka preporučuje za proljetnu detoksikaciju i vitaminsku okrepu za otklananje proljetnog umora.

Razlikujemo dvije vrste maslačka, jedna ima svjetlije listove sa oblim zubcima, a druga tamnije i oštro nazubljene, poput pile. Listovi oba maslačka iskoristivi su za salatu samo dok biljka nije procvala. Najukusnija će biti u rano proljeće kad biljke tek niknu.

Maslačak nalazimo na livadama, poljima, uz rubove šuma, kod potoka. Najfiniji naraste na jesenskim brazdama od oranja, raste posvuda kao korov, a berite ga na mjestima gdje nema zagađenja od prometa i prolaznika.

Maslačak sadrži neke od najvažnijih vitamina i minerala. To su vitamini A, C, K, B6, tiamin, riboflavin i folna kiselina. Od minerala se ističu magnezij, željezo, kalij i kalcij. Naučnici su otkrili da je najljekovitiji dio maslačka njegov korijen. Naime, otkriveno je da korijen maslačka ubija stanice raka i to puno bolje nego kemoterapija.

Dok kemoterapija ubija i zdrave stanice, korijen maslačka ni na koji način ne šteti organizmu. Kao najdjelotvorniji u uništavanju stanica raka pokazao se čaj pripremljen od korijena maslačka. Naučnici su došli do spoznaje da se redovnim ispijanjem čaja od korijena maslačka može "ubiti" većina zahvaćenih stanica raka.
Izvor: Faktor

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće