Ispiši ovu stranicu

Konjunktivitis je opasan i lako prenosiv, donosimo vam 5 načina liječenja

Češće čistite zajedničke površine kao što su radni stolovi, kvake, slavine, telefoni i daljinski upravljači

Konjunktivitis je upala vežnjače (konjunktive) unutar kapka. Vežnjača se prostire na unutrašnjem dijelu kapka i pruža se preko bjeloočnice do rožnjače. Upaljena vežnjača čini bjeloočnicu (skleru) crvenom za vrijeme konjunktivitisa.

Ovo je najčešća bolest očiju u razvijenim zemljama. Može varirati od blage upale sa suzenjem oka do jake upale koja izaziva povrede i odumiranje tkiva. Najčešći uzrok su virusne ili bakterijske infekcije, mogu biti i infekcije klamidijom ili gljivicama, pa i parazitima, iako rijetko.

Uz kontakt sa zaraženom osobom, ili stvarima koje koristi (peškir, jastučnica ili odjeća), povećan rizik od konjunktivitisa imaju ljudi koji dugo nose sočiva, kao i oni koji vrijeme provode pred računarom. Teškoće se mogu javiti i zbog suhog oka, kad oko ne luči dovoljno suza, pa površina oka nije dovoljno vlažna. Stanje mogu pogoršati i smog, dim cigareta ili suh zrak.

Pet najboljih savjeta za prevenciju i liječenje konjuktivitisa

1. Najvažnija je pravilna higijena

Virusni konjunktivitis obično ne zahtjeva nikakvo posebno liječenje osim redovne higijene i njege očiju, a prolazi za nekoliko dana. Obavezno je često pranje ruku.

2. Koristite posebnu posteljinu

Tokom zaraze koristite poseban peškir, jastučnicu i maramicu pa nemojte ih dijeliti sa ostalim članovima porodice. Operite ih posle svake upotrebe.

3. Kod slijepljenog oka pomoći će vam obloge

Hladne obloge će ublažiti otečenost i osjećaj svraba – tri puta po pet minuta na dan biće sasvim dovoljno.

4. Kamilica će ublažiti nadraženo oko

Oko se može umiriti oblogama od kamilice, koji se pripremaju tako što kesicu čaja potopite u toplu vodu, a potom je iscijedite i držite na oku 10 minuta.

5. Redovno čišćenje je pola zdravlja

Češće čistite zajedničke površine kao što su radni stolovi, kvake, slavine, telefoni i daljinski upravljači. Ne dijelite stvari kao što su kozmetika, šminka ili maramice.

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće