23 Siječanj 2019
Windows Media Player Winamp Real Player QuickTime

Masaža stopala i njena lekovita dejstva

Kada je reč o masaži stopala većina pomisli na opuštanje i relaksaciju.

Međutim, ona ima i višestruko lekovito dejstvo na celokupno ljudsko zdravlje. Kada masažu obavlja stručno lice poboljšanje zdravlja je zagarantovano. Ovaj vid masaže je ustvari jedan vid terapije koja oslobađa telo od stresa i pomaže kod anksioznosti. Isto tako veoma je efikasna u otklanjanju bolova.

Masažer koji masira stopala svojim rukama pritiska mesta koje su tačno određena mesta koja utiču na pojedine organe. Iz tih razloga ona utiče na zdravlje celokupnog ljudskog organizma, a takođe je veoma efikasna posle određenih povreda. Naravno masaža se može obaviti i samostalno u toplini doma, ali svakako za lekovita dejstva najbolje bi bilo da se stopala prepuste stručnjaku.

Lekovita dejstva masaže stopala

Cirkulacija – Da bi se poboljšao protok kiseonika i pročistilo telo od tokina veoma brzo, potrebno je da cirkulacija bude jako dobra. U tome će u velikoj meri doprineti stručna masaža stopala. Veoma loše utiče na ljudsko zdravlje bilo koji vid stresa, jer se tada telo grči i jednostavno je nemoguće da cirkulacija u tom slučaju bude dobra. Masaža stopala najviše se preporučuje osobama srednjih godina, a pogotovu osobama ženskog pola koje su blizu menopauze. Kada je cirkulacija loša osoba se oseća umornije, a dobrom masažom taj osećaj će nestati, kao da nikad nije ni postojao.

Multipla skleroza – Ovo je bolest je veoma teška i bolna. Refleksološka masaža stopala u velikoj meri pomoći će osobama koje pate od ove bolesti. Postoje naučna istraživanja koja su utvrdila da su pacijenti kod kojih se primenjivala masaža stopala 11 nedelja znatno bili u boljem stanju, nego pre početka masaža.

Probava – Masaža stopala pomoći će čak i kod popobljšavanja probave. Kada masažu obavlja stručno lice i tačno pogodi mesto koje je potrebno za ove probleme, istraživanja tvrde da već nakon desetak minuta osećaju promene na bolje u svom stomaku, a posle masaže i po nekoliko dana nemaju nikakvih stomačnih tegoba. centralni unutrašnji deo stopala veoma je važan za ovu regiju, te osobe koje imaju problema sa lošom probavom trebaju masirati baš to mesto najviše. Ovu masažu najbolje je obavljati nekoliko sati pre jela ili ujutru pre prvog obroka. Uz masažu stopala jako je bitno i pravilno disanje i da se telo u potpunosti opusti.

Imunitet – Već se govorilo o tome da ovaj vid masaže otklanja stres i toksine, te samim tim i sve što on izaziva. Celokupni organizam biće opušten i relaksiran. U tom slučaju i imunitet će biti znatno ojačan. Redovna masaža štitiće telo od svih negativnih uticaja na koje može da naiđe. Stres u velikoj meri utiče na nagli pad imuniteta, te ukoliko se svakodnevno primenjuje masaža stopala stresa će biti manje, a imunitet će biti jači nego ikad.

Relaksacija – Dokazano je da masaža stopala u nekim slučajevima bude čak i efikasnija od standardne masaže. Telo će se opustiti u potpunosti i osloboditi se od negativnih uticaja. Svaki stručnjak koji se bavi ovom masažom prenosi pozitivnu energiju koja struji koz stopalo i telo i na taj način relaksira ceo organizam. Nakon različitih bolseti i povreda ovo je idealan način za brži i lakši oporavak.

Lepša koža – Masaža stopala pored toga što je veoma lekovita uticaće i na samu lepotu stopala. Koža na ovoj regiji biće lepša, nežnija i glatkija. Da bi se postigla lepota stopala masaža se može obavljati i samostalno, bez pomoći stručnjaka. Potrebno je nabaviti kuglice za masažu i svake noći uz njihovu pomoć masirati stopala. Učinak će biti još bolji ukoliko se masaža začini i nekim finim eteričnim uljem po želji.

Glavobolja – Ovo je tegoba od koje pati veliki broj ljudi, a moguće je ublažiti je takođe magičnom masažom stopala. Da bi se ovi rezultati postigli treba znati koji deo stopala najviše utiče na glavobolju. To je palac i vrhovi ostalih prstiju. Kada je glavobolja jaka, potrebno je masirati palac i vrhove prstiju sve dok bol ne počne da jenjava. Potrebno je jedino imati strpljenja, jer bol nekad nestane u roku od pet, a nekad u roku od petnaest minuta.

Bolovi u leđima – Napetost i bol u leđima veoma lako može da se ublaži, pa čak i otkloni jednostavnom masažom stopala koja se može i samostalno obaviti. Masažu vršiti dužinom celog stopala jako pritiskajući. Nakon nekoliko minuta od početka masaže oseća se kako napetost i bol jenjavaju. ista ova procedura odlična je i da se otkloni stalna ukočenost u leđima i vratnom delu tela. Potrebno je sesti na pod prekrštenih nogu. Tretira se celo stopalo, ali akcenat treba da se stavi na predeo između palca i pete, jer to predstavlja kičmeni stub.

Menstrualni bolovi – Mnoge mlade žene isprobale su raznorazne preparate i lekove koji im nisu pomagali kada se jave menstrualni bolovi. Rešenje je veoma jednostavno i krajnje ekonomično. U toplini svoga doma svaka žena može uz pomoć masaže stopala, sebi pomoći kod ovakvih vrsta bolova. Potrebno je napraviti toplu kupku ukojoj će stopala boraviti nekoliko minuta pre masaže. Nakon toga stopalo se namaže nekom kremom koja greje i nežno kružnimm pokretima masirati svoja stopala. Nakon masaže stopala je potrebno utopliti nekim prekrivačem ili toplijim čarapama i mestrualni bolovi biće znatno umanjeni ili pak odstranjeni u potpunosti.

Limfni sistem – Masaža stopala veoma će uticati i na rad limfnog sistema ljudskog organizma. Limfni sistem ima ulogu da održava ravnotežu u telu, te na taj način odbrani telo od bakterija i virusa. Njegov rad biće znatno poboljšan i ojačan kod osoba koje redovno svojim stopalima poklanju masažu od strane stručnjaka. Pored masaže stopala da bi limfni sistem radio besprekorono potrebno je telu priuštiti i dosta kretnja i drugih fizičkih aktivnosti.

Kada masaža stopala nije preporučljiva

Iako je masaža stopala veoma delotvorna na celokupno zdravlje i do sada nije zabeleženo negativno dejstvo iste, postoje slučajevi i kada ona ne bi trebala da se primenjuje. Masaža stopala nije preporučljiva kod trudnica, osoba koje imaju ugrađen pejsmejker, kod onih koji su imali unutrašnje povrede ili pak spolašnje rane. Masaža stopala ne bi trebala da se obavlja ni kod onih koji imaju visoko utelesnu temperaturu ili vensku trombozu donjih ekstremiteta.

Pročitano 70 puta

Napiši komentar

Molim upišite sva obavezna polja označena zvjezdicom (*).
Dozvoljena je uporaba HTML koda

Zadnje vijesti

Tri osobe preminule od teške akutne respiratorne infekcije!

Tri osobe preminule od teške akutne respiratorne infekcije!

Institut za javno zdravstvo Republike Srpske svakodnevno prati epidemiološku situaciju...

SRBI UOPŠTE NISU SLOVENI?

SRBI UOPŠTE NISU SLOVENI?

Ova dva naroda su nam "braća", nismo došli sa Karpata...

KAKO SE PRAVILNO JEDE BELI LUK KAO LEK: evo koliko belog luka treba da pojedemo dnevno

KAKO SE PRAVILNO JEDE BELI LUK KAO LEK: evo koliko belog luka treba da pojedemo dnevno

Poznato je da beli luk ima izuzetno lekovita dejstva na...

PIŠU I GOVORE O BIH A NE ZNAJU ISTINU

PIŠU I GOVORE O BIH A NE ZNAJU ISTINU

Velika većina današnjih muslimana ne žele znati za svoje hrvatsko...

Hrvati između ‘Hristos se rodi’ i ‘Allahu ekber’

Hrvati između ‘Hristos se rodi’ i ‘Allahu ekber’

Kad pojedinca, skupinu ljudi ili cijeli narod zapadnu teški trenutci,...

CARSKI REZ (s one druge strane) … ožiljci! To su vaše medalje časti…

CARSKI REZ (s one druge strane) … ožiljci! To su vaše medalje časti…

Dan kada lekar odlučuje baš tu pred tobom, dan kada...

Norveška gradi najveći projekat u historiji zemlje, vrijedan čak 47 milijardi dolara

Norveška gradi najveći projekat u historiji zemlje, vrijedan čak 47 milijardi dolara

Riječ je o autoputu dugom 1.100 kilometara koji će povezivati...

Je li realna konfederacija na Balkanu?

Je li realna konfederacija na Balkanu?

Formiranjem saveza nezavisnih država na Balkanu bi se na najbolji...

Koji je OSNOVNI razlog zbog kojeg Čović nije trebao (smio) biti 9. siječnja u Banjaluci

Koji je OSNOVNI razlog zbog kojeg Čović nije trebao (smio) biti 9. siječnja u Banjaluci

Posljednjih dana čuli smo i čitali brojne, skoro pa odreda...

Hrvati Posavine moraju biti spremni za nova previranja oko Bosne i Hercegovine

Hrvati Posavine moraju biti spremni za nova previranja oko Bosne i Hercegovine

Vrijeme je da se Hrvati Posavine uozbilje i ne budu...

Autobusi im gore, izbacuju putnike i nepristojni su. Tko stoji iza Croatia Busa?

Autobusi im gore, izbacuju putnike i nepristojni su. Tko stoji iza Croatia Busa?

AKO u tražilicu bilo kojeg domaćeg portala upišete Croatia Bus,...

Novi bilans terorističkog napada u Afganistanu, poginulo 45 osoba

Novi bilans terorističkog napada u Afganistanu, poginulo 45 osoba

Talibanski bombaš samoubica uletio vozilom u bazu