Ispiši ovu stranicu

Omiljeni plod jeseni: Kesten u službi našeg zdravlja

Sezona kestena polako je krenula.

Miris pečenog kestena širi se ulicama, ali ono što malo ko zna jesu njegove zdravstvene prednosti i zašto bi ga trebalo uvrstiti u svoju prehranu. Pored toga što reguliše probavu kesten je dobar za dijabetičare i trudnice, štiti srce, jača imunitet i snižava pritisak.

Sprječava dijabetes

Mnogi nisu ni svjesni značajne uloge koju prehrambena vlakna mogu igrati u regulaciji, prevenciji i liječenju dijabetesa. Hrana bogata dijetalnim vlaknima, poput kestena ima niski glikemijski indeks, što znači da razinu šećera u krvi ne podiže naglo.

Potiče imunološki sistem

Visoka koncentracija vitamina C i drugih antioksidativnih spojeva u kestenu čine ih idealnom namirnicom za jačanje imuniteta. Vitamin C ne samo da potiče proizvodnju bijelih krvnih zrnaca nego također djeluje kao antioksidans, traži slobodne radikale unutar tijela i neutrališe ih. Odnosno, proces u kojem zdrave stanice mutiraju ili induciraju oksidativni stres u blizini vitalnih organa.

Povećava gustoću kostiju

Bakar i magnezij nisu prve dvije stvari na koje se pomisli kad je riječ o zdravlju kostiju, ali bakar je izuzetno važan u procesu u kojem tijelo apsorbira željezo, što je također presudno za rast i razvoj kostiju.

Reguliše probavu

Kesteni sadrže dijetalna vlakna, a ona stimulišu rad crijeva, sprečavaju upale i smanjuju nelagodu, a također mogu pomoći kod apsorpcije hranjivih tvari.

Poboljšava funkciju mozga

Kesteni su bogati i vitaminom B koji potiče neurološki razvoj i funkciju mozga. Kalij koji se nalazi u kestenima može povećati protok krvi u mozak i potaknuti zdravlje živčanog sistema, čime se povećavaja koncentracija i pamćenje.

Sprečava hronične bolesti

Hronične bolesti svih vrsta uzrokovane su oslobađanjem slobodnih radikala, a to može uzrokovati mutiranjem zdravih stanica, što rezultira rakom, oksidativnim stresom i brojnim hroničnim bolestima. Bez antioksidansa, poput onih pronađenih u kestenima, naše tijelo bi se stalno trebalo boriti.

Kontroliše krvni pritisak

Kada govorimo o snižavanju krvnog pritiska, kalij, koji se nalazi u kestenima, je vrlo bitan mineral. Kalij kontroliše kretanje vode unutar tijela, povećava protok krvi i oslobađa napetost na stisnutim krvnim žilama i arterijama. Smanjenje krvnog pritiska može potaknuti cjelokupno zdravlje kardiovaskularnog sistema i smanjiti rizik od srčanog i moždanog udara.

Poboljšava zdravlje srca

Mnogi misle da su masti nešto loše, nešto što se treba što prije istopiti, ali u stvarnosti, naše tijelo treba niz drugih masti kako bi normalno funkcionisalo. Ove dobre masti, koje se nalaze u kestenu, pomažu u uravnotežavanju holesterola, smanjenju upale u cijelom tijelu i smanjenju rizika od stvaranja krvnih ugrušaka u tijelu.

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće