Ispiši ovu stranicu

Alkohol i cigarete: Dva velika grijeha u trudnoći

Nakon što zatrudne, većina budućih majki pita se da li se u potpunosti moraju odreći cigareta i alkoholnih pića tokom trudnoće.

Stručnjaci se slažu da je prevencija uvijek bolja nego liječenje, te da se majke moraju učiti odricati za dobrobit djeteta. Ako se uzme u obzir opća zapuštenost bh. društva, možda će teško biti povjerovati, ali zaista je istina da je najveći broj trudnica u BiH prijemčiv za ljekarske savjete.

Piše: Elma Zećo za Radiosarajevo.ba

“U BiH žene većim dijelom puše, a manjim konzumiraju alkohol. Nisu sklone žestokim pićima. U svojoj praksi nisam vidjela ovisnice o alkoholu, koje su ga kao trudne i dalje konzumirale. Međutim, ovisnica o cigaretama, nikotinu, nažalost, ima. Kada žena dođe na prvi ginekološki pregled nakon izostanka menstruacije, ne dajem samo medicinske upute o tome šta treba uraditi, uvijek govorim o zdravom stilu života, savjetujem konzumiranje zdrave, čiste, pitke vode u dovoljnoj količini, voća, povrća, nemasnog mesa, kretanje, odlazak na izletišta gdje je čist zrak, te u svakom slučaju da, ukoliko puši, mora prestati.

Prof. dr. Jadranka Dizdarević Stojkanović, specijalistkinja ginekologije i akušerstva
To je izuzetno važno posebno u prva tri mjeseca trudnoće kada dolazi do organogeneze, formiranja fetusa. Tako od malog embrija počinju da se formiraju i razvijaju organi. Veoma je značajno da žena tada prestane s pušenjem. Ako je ovisnica o nikotinu, ako ne može nikako da se riješi poroka, mora smanjiti broj cigareta i nikada ne prelaziti deset komada dnevno. Savjete prihvata 90 posto žena. One znaju da nose bebu, čije zdravlje ovisi o devet mjeseci koje beba provede u njima, zato poslušaju. Većina žena kaže da će pokušati i prestati pušiti, što je za mene veoma značajno”, kaže na početku razgovora prof. dr. Jadranka Dizdarević Stojkanović, specijalistkinja ginekologije i akušerstva.
Opasnost od ugljičnog monoksida

Žene koje mnogo puše uništavaju i bebu i svoj organizam.

“Dvije su stvari kod pušenja cigareta važne. Prvo, kada sagorijevaju duhan i cigaret papir, trudnica unosi produkte dima. Sagorijevanja oslobađaju štetne tvari kao što je ugljični monoksid, koji će konkurirati kisiku u plućima. Dakle, njena krv nosi manje kisika prema svim tkivima, pa tako i fetusu, što je pogubno za njega. Fetus kao što treba hranu treba i krv obogaćenu kisikom, jer drugog načina da dobije kisik nema. Proces ide preko majke. Ako majka puši mnogo, ona također unosi mnogo ugljičnog monoksida. Koncentracija kisika u fetalnim tkivima, ne samo majčinim, bude daleko manja nego što je potrebno. To negativno djeluje na razvoj, posebno u prva tri mjeseca”, naglašava doktorica Dizdarević Stojkanović.
Alkohol kao krivac za pojavu zečije usne

Djelovanje nikotina može se objasniti na sljedeći način. Pušenjem se stvara nikotinska kiselina u organizmu, koja stvara ovisnost. Žena koja puši osjeća potrebu da zapali. Dejstvo je poput droge i ona mora nivo nikotinske kiseline da zadovolji u svojim tkivima.

“Ono što je značajno i što je dokazano, bebe žena koje mnogo puše, koje puše 20 ili više cigareta, budu sitnije i lakše na porodu nego, naprimjer, kod trudnice koja ne puši, iste je dobi i ima sličan način ishrane.”

Kada žena zatrudni, osnovno je da se liši svog zadovoljstva, ali svakako i u toku dojenja. Dok u slučaju konzumacije nikotina tkiva neće biti dovoljno oksigenirana, što otvara pitanje kako će se razvijati tkivo, mozak, srce kod djeteta, utjecaj alkohola je još opasniji. U prva tri mjeseca kada dolazi do formiranja i stvaranja organa ne smije se konzumirati alkohol.

“Konzumacija alkohola kod nas nije toliko raširena kao u nekim drugim zemljama, poput Finske. Vjerovatno zbog klime, depresivnog vremena, žene malo češće posežu za žestokim alkoholnim pićima. U našoj sredini u prigodnim situacijama, kada su slavlja, žene posegnu za čašom vina ili pive, gdje su niske koncentracije alkohola i ako se ne konzumiraju redovno, ako su samo s vremena na vrijeme, pola čaše, eventualno jedna čaša, neće nanijeti nikakvo zlo. Ali, važno je da se prva tri mjeseca izbjegava alkohol, jer je dokazano da stvara karakteristične promjene na licu fetusa. U slučaju stalne konzumacije žestokih pića, trudnice često rađaju djecu s rascjepom gornje usne, takozvanom zečijom usnom. Razvoj zečije usne nije samo vezan za alkohol, ona se može pojaviti i u nekim drugim situacijama, ali je potvrđeno da je razvoj zečije usne daleko češći kod žena koje konzumiraju svaki dan više od jedne ili dvije čaše žestokog pića. Osim zečije usne, može se pojaviti i dismorfija lica – nisko čelo, uvučena mala brada, često puta nisko položene ušne školjke. Pokazalo se također da ta djeca imaju i mentalna ograničenja. Dakle, alkohol ne trudnicama!”

Svijest o zdravom stilu življenja posebno u trudnoći nije determiniran stepenom obrazovanja niti stanovanjem u gradu ili na selu, no zapaženo je da se veliki broj žena srednjeg obrazovanja ponaša odgovorno kada u njima počne nastajati novi život. Također je lijepo čuti da u našoj sredini 90 posto žena onog momenta kada zatrudni i kada želi da rodi, prihvata savjete i spremne su mijenjati svoje običaje. Stoga, aplauz za majke!

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće