Ispiši ovu stranicu

Razne bolesti vam prijete ako previše uživate u alkoholu

Velika je studija napravljena na temu alkohola kako bi se analiziralo 1.000 prethodnih studija te podatke vezane za alkohol iz skoro 195 zemalja svijeta.

Potvrđeno je pritom kako ispijanje alkohola, bez obzira o kojoj se količini radi utječe na poremećaj rada organizma i tako uzrokuje brojne ozbiljne bolesti poput dijabetesa, infarkta, moždanog udara, tuberkuloze...

Ordinacija.hr donosi popis 10 zdravstvenih stanja koje može uzrokovati uživanje u alkoholu.

Depresija: Iako se u trenutku ispijanja alkohola osjećamo dobro, ustvari on ometa neurotransmitere mozga u radu što će uzrokovati promijene u ponašanju tj. depresiju, potvrdio je MD Ray Lebeda.

Pretilost: Ako želite držati kilažu pod kontrolom, najbolje je u potpunosti izbaciti alkohol. Ako niste znali, alkohol je izvrstan izvor kalorija, a većina ljudi kada pije ne jede manje.

Gubitak memorije: Osim što nakon ispijanja velike količine alkohola možete patiti od privremenog gubitka pamćenja, jedna je studija dokazala kako je od 57.000 alkoholičara njih 60 posto patilo od demencije.

Bolesna jetra: Do problema dolazi jer se nakuplja masnoća u jetri, koja bi trebala svakodnevno čistiti organizam od štetnih tvari koje unosimo. Sve što unosimo, od hrane i pića, pa sve do pojedinih lijekova, sve prolazi kroz našu jetru koja je zaslužna za zdravlje i održavanje imuniteta organizma. U slučaju da dođe do poremećene funkcije jetre, može se razviti bolest čija učestalost i komplikacije postaju alarmantni.

Infarkt: Čak i ako vam je srce zdravo, imate puno veće šanse da ćete doživjeti infarkt ako pijete. Jedna je studija dokazala da oni koji piju previše, naprimjer više od 6 pića kod muškaraca, imati čak 40 posto veće šanse da dožive infarkt.

Rak: Pokazalo se da prekomjerna konzumacija alkohola predstavlja veliki rizik za nastanak raka, uključujući rak dojke, jetre, usta i grla. U stvari, kada su istraživači pratili navike pijenja i rizik od raka kod više od milion žena, otkrili su da je do 13% slučajeva raka vezano uz konzumaciju alkohola.

HIV: Ispijanje alkohola samo po sebi ne može uzrokovati lakše oboljenje od HIV-a, ali to može usporiti rad imunološkog sustava i učiniti vas sklonim infekcijama. Dakle, ako se uključite u rizično ponašanje kao što je nezaštićeni seks s višestrukim partnerima ili intravenozno korištenje droga, imate veće šanse da ćete se zaraziti.

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće