Ispiši ovu stranicu

Kamen u bubregu – Kako nastaje i kako protiv njega?

Kamen u bubregu je veoma često oboljenje, koje pogađa 10 procenata muške i 3 procenta ženske populacije.

Bubrezi su organi koji nevjerojatno naporno rade kako bi uklonili nepotrebne otpadne materije i tečnost iz krvi. Bubrežni kamenci su opstrukcije koje mogu da prouzrokuju zapaljenje i oštećenje tako što ometaju mokrenje. Mogu da budu izuzetno bolni, a uspješnih medicinskih tretmana je vrlo malo. Kada je riječ o bubrežnim kamencima, preventivnim djelovanjem može vrlo mnogo da se postigne.

Minerali i njihov utjecaj na nastajanje kamenca

Kalcij – Kamenci u bubregu sastavljeni su od dvije osnovne supstance, kalcija i oksalata, kemikalija koje su nađene i u biljkama i koje se vezuju sa mineralima kao što je kalcij. Velika količina oksalata nalazi se u namirnicama kao što su razne vrste cikle, zatim jagode, čokolada, koštunjavi plodovi i čaj. Godinama su ljekari savjetovali pacijentima sa kamenom u bubregu da ozbiljno smanje unošenje kalcija, kao i da ograniče konzumiranje namirnica sa visokim sadržajem oksalata. To ima smisla, budući da su te dvije supstance osnovni graditelji bubrežnih kamenaca. Međutim, jednim ispitivanjem, koje je nedavno rađeno u Zdravstvenoj Školi na Harvardu, utvrđeno je da je barem polovina ovog savjeta pogrešna. Istraživači su podvrgli proučavanju način ishrane vise od pedeset hiljada sredovječnih muškaraca. Na njihovo veliko iznenađenje, vjerojatnoća za stvaranje bubrežnih kamenaca koji sadrže kalcij, bila je za 34 procenta manja kod onih koji su konzumirali mnogo namirnica bogatih kalcijem nego kod onih čija je ishrana bila siromašna ovim mineralom. Drugim riječima, nasuprot popularnom uvjerenju, ishrana bogata kalcijem izgleda da štiti od stvaranja kamenaca!

Kako je bilo moguće da teorija koja se tako dugo održala bude toliko pogrešna? Evo jednog vjerojatnog objašnjenja. U stvarnosti, izgleda da je višak oksalata, a ne višak kalcija, glavni krivac. Kao što smo ranije napomenuli, oksalat se vezuje sa kalcijem, ali, što se dešava onda kada nema dovoljno kalcija za koji bi oksalat mogao da se veže? Pod normalnim okolnostima, oksalat bi trebalo da se veže s kalcijem i apsorbira u crijevni trakt. Međutim, kada nema dovoljno kalcija, oksalat se izlučuje kroz urinarni trakt, što znači da mora da prođe kroz bubrege, gdje može da formira te mučne kamence.

Ovo, pak, vodi ka sljedećem pitanju: ima li svrhe restrikcija oksalata u vašoj ishrani? Stručnjaci kažu da, ako ste skloni formiranju kamenaca u bubregu, zaista nema smisla da se pretrpavate namirnicama koje su bogate oksalatima, ali da njihovo umjereno konzumiranje ne bi trebalo da vam naškodi.

Kalij — Istim ispitivanjem kojim je utvrđeno da kalcij zapravo sprečava stvaranje kamenova u bubregu, otkrivena je još jedna važna nova činjenica: muškarci koji jedu maksimalne količine voća i povrća imaju upola manje šansi za stvaranje kamena u bubregu u odnosu na muškarce koji ne konzumiraju baš naročite količine ovih namirnica. Razlog? Istraživači nagađaju da drugi važan mineral, kalij, kojeg u izobilju ima u voću i povrću, također može da pomogne u prevenciji formiranja bubrežnih kamenova.

Magnezij – Ovaj mineral može da pomogne da se kamenci manjeg obima razlože prije nego što se pretvore u veliki problem.

Preuzeto sa: narodnilijek.com

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće