Ispiši ovu stranicu

Jeste li već probali fantastičnu crvenu rižu koja snižava holesterol?

Riža je jedna od onih namirnica koja prehranjuje gotovo pola svijeta. Hiljadama godina koristi se u zdravstvene svrhe zahvaljujući svojim ljekovitim svojstvima, te hranjivim tvarima.

Sadrži fosfor, kalij, željezo, magnezij i još neke minerale, a od vitamina najviše ima vitamina E i B.

Postoji više vrsta riža. Nama je najpoznatija bijela riža, ali tu su i smeđa, basmati, Jasmine, crvena ali i crna riža. Ovaj put ćemo se fokusirati na crvenu rižu. Pripisuju joj se ljekovita svojstva, pa je tako u Kini od davnina prihvaćena kao narodni lijek za bolesti srca i krvnih žila. Kineska tradicionalna medicina koristi crvenu rižu za poboljšavanje cirkulacije krvi više od hiljadu godina. U Kini, te ostalim zemljama Dalekog istoka crvena je riža korištena i kao lijek kod problema probave i slezene.

Na Zapadu je dobila naučnu potvrdu tek u novije vrijeme kada je ustanovljeno da crvena riža smanjuje vjerovatnoću ponovnog srčanog udara te je dokazano da snižava nivo holesterola u krvi. Najčešće se tako citira studija American Journal of Cardiology koja je pokazala da ekstrakt crvene riže u obliku dodatka prehrani može umanjiti holesterol u krvi za 15 posto, te sniziti štetni LDL za 21 posto.

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće