Ispiši ovu stranicu

Izliječite alergiju bez tableta: Prirodni lijekovi koji provjereno djeluju

Proljeće je i sve cvjeta, a za one koji muku muče s alergijama, ovaj period godine ne donosi baš preveliku radost.

Ukoliko patite od alergija, a ne želite koristiti antihistaminike i druge farmaceutske proizvode, iskušajte jedan od ovih prirodnih lijekova koji mogu biti izuzetno efikasni u ublažavanju tegoba.

Alergija nastaje usljed nepravilnog rada imunog sistema. Organizam alergične osobe burno reaguje na neke tvari iz našeg prirodnog okruženja koje nisu štetne. Takve tvari se nazivaju alergenima.

Reakcija na alergene obično stvara upalu koja uzrokuje različite simptome, kao što su peludna groznica, ekcem, astma i mnoge druge.

Simptomi alergijske reakcije zavise od toga na kakav način alergen ulazi u tijelo. Naprimjer, pelud, koja se udiše kroz nos, obično uzrokuje simptome u nosu, očima, sinusima i grlu. Svima poznata reakcija na pelud je alergijski rinitis, ili peludna groznica. S druge strane, alergija na određenu hranu najčešće uzrokuje probleme u stomaku i crijevima.

Simptomi alergije mogu varirati od blagih, do teških i čak po život opasnih. Srećom, postoje brojni načini kako možete ublažiti, ili se i potpuno riješiti neugodnih simptoma. Donosimo vam najbolja prirodna sredstva za suzbijanje sezonskih alergija.

Čišćenje jetre

Čišćenje jetre je prvi korak u borbi s alergijama, jer je nepravilan rad jetre direktno povezan s njihovim nastankom. Jetra je jedan od najvažnijih organa, pa su stručnjaci složni da većina problema s imunitetom počinje ovde. Da bi organizam dugoročno ojačao, potrebno je godišnje obaviti dva do četiri čišćenja jetre i to ponoviti dvije do tri godine zaredom.

Čišćenje jetre možete napraviti prema metodi Hilde Klark ili pomoću nekoliko prirodnih preparata, među kojima su sikavica, korijen maslačka, artičoka i korijen čička.

Kopriva

Kopriva je svima poznata biljka koja se nesumnjivo može svrstati u najljekovitije biljke svijeta. U jednoj studiji 58 posto ispitanika potvrdilo je djelotvornost koprive protiv alergija. Ispitanici su izjavili da je 300 miligrama liofilizirane koprive djelovalo jednako ili bolje nego lijekovi protiv alergija. Koprivu možete uzimati u obliku tinkture ili čaja. Počnite sa ispijanjem dvije šoljice čaja dnevno dva mjeseca prije sezone alergija. Uzimajte tinkturu tokom cijele sezone alergija, dvije pune kapaljke triput na dan.

Antiparazitni program

Organizam većine ljudi zagađen je toksinima i parazitima. Paraziti napadaju unutrašnje organe, što može uzrokovati stanja poput astme, alergije, artritisa, čak i raka. Antiparazitni program, prema izvornom receptu dr. Klark, je proizvod broj jedan u prirodnom čišćenju organizma od parazita širom svijeta. Sastoji se od tri prirodna proizvoda: pelina u kapsulama, ulja karanfilića i tinkture pravog crnog oraha.

Njihovom konzumacijom moguće je ublažiti ili potpuno izliječiti mnoge bolesti povezane s prisutnošću parazita u tijelu.

Eterična ulja

Inhaliranje eteričnim uljima, kupkama i masaža aromaterapijskim mješavinama značajno mogu pomoći u smanjivanju simptoma alergije i dati trenutno olakšanje. Među popularnim eteričnim uljima za liječenje alergija su lavanda, koja umiruje i djeluje kao prirodni antihistaminik, pitoma nana, koja otvara sinuse i smanjuje glavobolje, čempres, koji suzbija nagon za kašljanjem i olakšava tegobe s disanjem, eukaliptus, koji smanjuje začepljenja i izbacuje sluz te đumbir, koji ublažava tegobe s disanjem.

U posudu vruće vode kapnite jednu kap eteričnog ulja, prekrijte glavu peškirom i inhalirajte se desetak minuta. Po potrebi, ponovite terapiju nekoliko puta dnevno. Također, možete kapnuti eterično ulje na maramicu i udisati po potrebi za olakšanje. Da biste dobili najbolje od ove terapije, koristite mješavine eteričnih ulja, jer imaju jače djelovanje.

Ulje crnog kima

Crni kim spada među najljekovitije biljke. Ima snažna imunomodulatorna svojstva, što znači da uravnotežuje imunitet, a ujedno je i jak antihistaminik. Počnite da ga koristite prije sezone alergija, da bi se organizam na vrijeme pripremio. Njegova dugoročna upotreba dovodi do znatnog smanjenja simptoma, pa čak i potpunog izliječenja. Promiješajte ulje crnog kima s medom i tako ga popijte, jer med pojačava ljekovito delovanje crnog kima i njegovu apsorpciju u organizmu.

Kvercetin

Kvercetin je flavonoid prisutan u mnogim vrstama voća i povrća. Vrlo je popularan zbog antihistaminskog delovanja i blagotvornog djelovanja protiv začepljenog nosa i kihanja. Djeluje umirujuće na organizam i sprječava izlučivanje histamina koji je odgovoran za alergijske reakcije. Kod alergije preporučuje se 250 do 600 mg kvercetina tokom dana podijeljeno u manje doze. Njegova djelotvornost pojačava se u kombinaciji s vitaminom C i bromelinom. Kvercetin se ne preporučuje trudnicama i maloj djeci.

Probiotici

Kvalitetan probiotik pomaže uspostaviti normalnu crijevnu floru, koja štiti od mnogih tegoba uključujući i autoimune bolesti. Poznato je da zdravlje počine u crijevima - ovu činjenicu danas prihvata čak i moderna medicina. Alternativni ljekari smatraju da propusnost zidova crijeva (takozvani leaky gut sindrom), koja nastaje zbog nepravilne ishrane, omogućuje česticama neprobavljene hrane da uđu u krvotok. Imunološki sistem zatim registruje ove čestice nesvarene hrane, označava ih kao strana tijela, a zatim pokreće alergijsku reakciju i upalu u cijelom organizmu. U ovom slučaju preporučuje se dugotrajno uzimanje kvalitetnih probiotika i izbjegavanje alergena iz hrane.

Najčešći alergen iz hrane koji treba izbjegavati je gluten, kojeg ima u pšenici, ječmu, raži, zobu, kamutu i piru.

Akupunktura

Ova alternativna metoda zbog svoje uspješnosti nailazi i na odobravanje konvencionalne medicine. U jednoj je studiji 26 alergičnih pacijenata bilo podvrgnuto akupunkturnom tretmanu. Svi su se izliječili od alergije, bez ikakvih nuspojava. U drugoj studiji, kod polovice od 72 pacijenta simptomi alergije nestali su već nakon dva tretmana. Kod sezonskih alergija poželjni su preventivni akupunkturni tretmani.

Dodatni savjeti za borbu s alergijama

Koristite biljke koje čiste krv i smiruju, kao što su bijeli luk, bijeli glog, troskot, žućica, žalfija i lipov cvijet;  

Obogatite ishranu svježim voćem, povrćem i orašastim plodovima, grožđem, jabukama, narandžama i paradajzom;

Držite prozore zatvorenima da biste izbjegli ulazak peludi;

Ugradnja kvalitetnog pročišćivača zraka uklanja i 99 posto alergena iz zraka;

Nakon izlaska se istuširajte i obucite čistu odjeću da biste uklonili ostatke peludi;

Svakodnevno ispirajte nos slanom vodom;

Pijte puno tečnosti;

Koristite prirodna sredstva za čišćenje u kući.

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće