Ispiši ovu stranicu

Ne treba pretjerivati: I povrće deblja, pogotovo ovo

Mnogi pred ljeto pokušavaju dovesti liniju u red, skinuti višak kilograma i zategnuti tijelo.

Pored vježbanja ljudi obično posežu i za velikim količinama voća i povrća, međutim, treba znati da nije svako povrće niskokalorično.

Naime, nedavno su u Harvardovoj školi javnog zdravlja provedena istraživanja u kojima je tokom 24 godine analizirana prehrana 130.000 odraslih ljudi. Svake četiri godine naučnici su pregledavali dnevnike u koje su sudionici zapisivali namirnice koje jedu na dnevnoj bazi, a svake dvije godine su prijavljivali svoju kilažu, piše britanski Express.

Na ovaj način stručnjaci su uspjeli otkriti koja kategorija povrća doprinosi debljanju, odnosno koje bi se moglo nazvati najnezdravijim povrćem.

Prema rezultatima ovog istraživanja sudionici koji su jeli škrobno povrće, poput kukuruza, krompira i graška, češće su bili pretili.

- Kukuruz je uvjerljivo najgori - zaključili su znanstvenici s Harvarda.

Škrobne namirnice imaju veću količinu šećera, zbog čega dolazi do čestih promjena u nivou šećera u krvi nakon konzumiranja ove namirnice, pa nakon toga još uvijek osjećate glad.

S druge strane, naučnici su utvrdili da su sudionici studije koji su jeli povrće bogato hranjivim vlaknima, poput kelja ili mahuna, imali veće šanse smršati za te četiri godine.

Što se tiče voća, borovnice su najbolje za mršavljenje, a odmah za njima idu i kruška i suhe šljive.

Izvor: Express.co.uk

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće