Ispiši ovu stranicu

Biljka Bamija , njena lekovita svojstva i recepti za prirpremu

Biljka Bamija je povrće koje je postalo veoma popularno u poslednje vreme, što zbog svog specifičnog ukusa, tako i zbog svog lekovitog dejstva.

S obzirom da je veoma zdrava, jako je dobro uvrstiti je u svoju svakodnevnu ishranu. Bamija se može konzumirati kao glavno jelo, a isto tako odlično se slaže u kombinaciji i sa ostalim sastojcima.

U toku letnjih dana konzumiranje ovog povrća oplemeniće ljudski organizam. Ovo povrće može se sušiti ili uvati u zamrzivaču. Ova namirnica je niskokalorična i mogu je konzumirati i oni koji vode računa o višku kilograma. Bitna činjenica je i to da Bamija ne sadrži ni masti, te samim tim neće povećati nivo holesterola u krvi.

Lekovita svojstva Bamije

Bamija je poznata namirnica koja se koristi za mnoge vrste dijeta, a pored toga ima još niz povoljnih svojstva koje pozitivno utiču na celokupno zdravlje organizma.

Poboljšavanje vida je jedan od dejstva koje Bamija ima na organizam. Ona je veoma bogata antioksidantima , a njene mahune u svom sastavu imaju vitamin A5 i flavonide.

Povoljno utiče na rad želudca. Bamija deluje umirujuće na celokupan želudac i obnavlja ga, te je samim tim posebno preporučljiva ljudima koji boluju od gastritisa i čirova. Čak i veoma jake kiseline Bamija će uspeti da neutrališe i da čak i pored toga stvori zaštitni sloj oko želudca koji će poboljšavati njegov dalji rad. Takođe na taj način pomoću ovog povrća vrlo brzo će da zaraste, pa čak i da nestane peptički čvor ukoliko postoji.

Snažni mišići i jake kosti su još jedan plod konzumiranja ovog zdravog povrća. Zgrušavanje krvi skoro je nemoguće ukoliko se u ishranu uvrsti Bamija, jer ona u sebi sadrži vitamin K i mnoge minerale koji joj u tome pomažu. U svom sastavu ona ima i folate koji u kombinaciji sa ovim vitaminom uspevaju da povećaju i samu gustinu kostiju. Na ovaj način sprečiće se pojave raznih bolesti, a pogotovu osteoporoza koja je česta bojka kostiju.

Protiv anemije najbolje je koristiti biljku Bamiju. Kada je reč o malokrvnosti glavnu ulogu igraju kalijum i gvožđe kojim je ova biljak veoma bogata. Preporučljiva je svakodnevna upotreba salate od bamije, jer će se na taj način uneti dovoljna količina da bi se sprečila anemija. Postoje i naučno dokazana istraživanja koja su pokazala da se upotrebom ovog povrća povećavaju crvena krvna zrncai pospešuje stvaranje hemoglobina.

Poboljšava rad srca, a to najviše ini tako što ujedno i snižava loš holesterol u krvi. Plod bamije veoma je bogat pektinom i raznim vlaknima, koji će doprineti da se snizi nivo loših masnoća koje se nalaze u krvi. Kada su u pitanju mnoge bolesti srca, kao što je i ateroskleroza preporučuje se upravo konumiranje bamije i njenih plodova.

Bamija je isto tako veoma efikasna u borbi protiv oboljenja respiratorne prirode. Bamija ima protiv upalno dejstvo jer u svom sastavu broji mnogo antioksidanata. Iz tog razloga ovo povrće veoma lako pobeđuje u borbi protiv mnogih bolesti disajnih puteva. Da bi se izlečiči od upale pluća ili blonhitisa mogu se koristiti i listovi i plodovi kao i cvetovi lekovite bamije. Najefikasnije je konzumirati je u obliku čaja, koji je krajnje jednostavan za pripremu. Čaj od Bamije će sprečiti i gušenja i uporni kašalj, jer je veoma efikasna u čišćenju bronhijalnih puteva.

 

Bamija takođe smanjuje rizik od pojave raka debelog creva. Bamija je odličan čistač, koji će skroz pročistiti creva i poboljšati njihov rad, a pored toga i sprečiće pojavu tumora na istim. naučna istraživanja koja su izvedena dokazala su da ovo povrće u velioj meri snižava mogućnost pojave raka na debelom crevu. Ukoliko tumor već postoji u ogranizmu i tada je poželjno uvrstiti ovo povrće u ishranu kako bi se sprečila dalja proširenja ovog opakog oboljenja.

U trudnoći veoma je korisno uvrstiti ovu biljku u ishranu. Veoma je hranljiva i u sebi sadrži veliku količinu folata. Postoje i podaci koji tvrde da se konumiranjem bamije može sprečiti spontani pobačaj. U svom sastavu sadrži mnogo vitamina C i A što je veoma važno tokom trudnoće, kao i za razvoj samog ploda. Redovnom upotrebom biljke bamije i majka trudnica i plod biće obezbeđeni kada je magnezijum, gvožđe i kalijm u pitanju.

Protiv šećerne bolesti dijabetisa takođe je veoma poželjno konzumirati bamiju. Sastav bamije je takav da ona stabilizuje nivo glukoze u krvi, poput insulina. Ova biljka sadrži u sebi specijalnu vrstu vlakana, a to je Eugenol koji će učiniti da se zaustavi porast šećera u krvi. Za osobe koje se bore sa viškom šećera preporučuje se konzumiranje čaja od bamije koji će im dosta pomoći u borbi sa tom bolešću.

Lakše varenje hrane takođe je jedan od pozitinih dejstva ove moćne biljke. Varenje će se regulisati, jer bamija u svom sastavu ima pektina u izobilju, koji veoma efikasno reguliše varenje hrane. Ubrzava metabolizam i samim tim ukoliko se bamija redovno koristi osećaj nadutosti i nelagode zauvek će nestati. Kod osoba čija creva su lenja, treba se uvrstiti čaj od bamije barem dva puta u toku jednog dana. Takođe ovim načinom osoba će se rešiti I štetnih materija koje se gomilaju u crevima.

Recepti za pripremu bamije

Čaj od bamije priprema se veoma lako. Potrebno je samo jednu kašičicu bamije staviti u 2 l vode. Tako ripremljenu smesu ostaviti da odstoji preko noći I nakon toga dobro procediti, najbolje kroz sterilnu gazu. Ovako pripremljen napitak upražnjava se na prazan stomak i bez šećera.

Salata od bamije odličan je izbor u letnjim danima. Veoma je lagana i ukusna i za njenu pripremu ne mora se odvajati mnogo vremena. Za pripremu ove zdrave salate potrebni su sledeći sastojci:

  • 200 g bamija sitnijih
  • 2 čena belog luka
  • 3 paradajza
  • 5 pečenih paprika
  • 3 kašičice začina
  • kuhinjska so
  • mleveni biber
  • pola šolje maslinovog ulja
 

U zagrejanom tiganju u koji se pre toga stavi mal maslinovog ulja preprži se bamija koja se prethodno oprana i očišćena. Kada povrće poprimi finu boju, posle desetak minuta skloniti sa vatre i ostaviti da se prohladi. U jednu posudu isecka se svo povrće, a u drugu pomeša maslinovo ulje sa ostalim začinima. Sve to se pomeša zajedno i dobro se promeša kako bi se svi sastojci sjedinili i nakon toga zdrava salata od bamije je spremna za konzumiranje.

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće