Ispiši ovu stranicu

Sva nova vozila od ljeta iduće godine morat će imati ugrađenu ovu funkciju…

Potvrđeno je da će svi novi automobili u Evropskoj uniji biti opremljeni tempomatom od jula 2022., što je obaveza koja će utjecati na sve nove automobile od 2024.

Ovaj sistem, koji se može deaktivirati, može imati nekoliko oblika, uključujući autonomni limitator brzine.

Evropska komisija usvojila je nacrt uredbe kojom se utvrđuje obavezna prisutnost uređaja za inteligentnu prilagodbu brzine (Intelligent Speed Assistance – ISA) na svim novim vozilima od 6. jula 2022. Za modelske generacije vozila koje će biti u prodaji prije tog datuma (na primjer, Volkswagen Golf VIII) oprema će biti nužna od početka 2024.

Da bi se defnirala najveća dopuštena brzina na pojedinim dijelovima ceste, ISA se može temeljiti na kartografskim podacima navigacijskog sistema vozila i/ili na kamerama vozila koje omogućuju prepoznavanje saobraćajnih znakova.

Kombinacija ova dva izvora informacija nudi najbolju učinkovitost, tvrdi EK.

Proizvođači moraju osigurati pouzdanost određivanja brzine tokom 14 godina od proizvodnje vozila.

Također, EK potiče države EU da u svrhu boljeg funkcioniranja sistema vode brigu o saobraćajnim znakovima ograničenja brzine i njihovoj vidljivosti na cestama. U svim slučajevima ISA mora obavijestiti vozača vozila o brzini koju treba poštovati.

Ove informacije moraju biti dopunjene, prema izboru proizvođača, zvučnim ili haptičkim signalom ako je definirana najveća brzina prekoračena, odnosno funkcijom automatske regulacije brzine koja ima za cilj sprječavanje bilo kakvog prekoračenja.

Uvijek će biti moguće bajpasirati limiter, na primjer snažnijim pritiskom papučice gasa.

Predviđeno je da vozač može potpuno ili djelomično deaktivirati sistem.

Osnovno načelo treba biti da je vozač uvijek odgovoran za poštivanje važećih saobraćajnih pravila – ističe se u uredbi. Međutim, ISA se automatski ponovno aktivira svaki put kada se uključi kontakt ili se vozilo otključa.

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće