Ispiši ovu stranicu

Znanstvenik otkrio nešto što je svima promaknulo: ‘Imamo krive informacije o prvom slučaju korone…‘

Nova analiza sugerira da je prvi poznati pacijent koji je obolio od korone bio prodavač na tržnici životinja u Wuhanu…

Znanstvenik koji je proučavao javne izvještaje o ranim slučajevima zaraze koronavirusom u Kini izvijestio je da je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) najvjerojatnije pogriješila u ranoj kronologiji pandemije. Nova analiza tvrdi da je prvi poznati pacijent koji je obolio od koronavirusa bio prodavač na velikoj tržnici životinja u Wuhanu, a ne računovođa koji je živio kilometrima dalje.

Izvješće, koje je objavljeno u prestižnom časopisu Science, oživjet će, premda zasigurno neće riješiti, raspravu o tome je li pandemija započela prelaskom virusa s divljih životinja koje se prodaju na kineskoj tržnici na ljude, je li nastala u laboratoriju u Wuhanu ili na neki drugi način. Potraga za uzročnikom ove najveće javnozdravstvene katastrofe ovog stoljeća potaknula je geopolitičke sukobe, a posljednjih mjeseci pojavilo se nekoliko novih činjenica koje bi mogle ponuditi odgovor na to pitanje.

Stručnjak povezuje prvi slučaj zaraze s tržnicom morskih plodova

Michael Worobey, znanstvenik i vodeći stručnjak za praćenje evolucije virusa na Sveučilištu u Arizoni, primijetio je odstupanja u vremenskim okvirima tijekom svog proučavanja objavljenih radova u medicinskim časopisima, kao i videointervjua u kineskim medijima s dvije osobe za koje se vjeruje da su prve dokumentirane osobe zaražene koronavirusom.

Dr. Worobey tvrdi da veze dobavljača s tržnice morskih plodova Huanan, kao i nova analiza veza najranijih hospitaliziranih pacijenata s tržnice, snažno upućuju na to da je pandemija počela baš ondje.

“U ovom gradu od 11 milijuna ljudi, polovica ranih slučajeva povezana je s mjestom koje je veličine nogometnog igrališta”, rekao je dr. Worobey. “Postaje vrlo teško objasniti taj obrazac ako prvi slučajevi zaraze nisu započeli na toj tržnici,” dodao je stručnjak.

Nekoliko se stručnjaka složilo s analizom dr. Worobeyja o tome da je prvi poznati slučaj korone najvjerojatnije bio prodavač morskih plodova. Ipak, neki navode da još uvijek nema dovoljno dokaza kako bi se razriješilo pitanje o početku pandemije. Sugerirali su da je virus vjerojatno zarazio ‘nultu osobu’ u nekom trenutku prije nego što se dogodio slučaj prodavača s tržnice, a zatim zahvatio kritičnu masu i proširio se na tržnici. Istraživanja promjena u genomu virusa, uključujući i ono dr. Worobeyja, sugeriraju da se prva zaraza dogodila sredinom studenog 2019. godine, tjednima prije nego što se prodavač s tržnice razbolio.

“Nije da se ne slažem s istraživanjem, ali smatram da nijedan podatak nije dovoljno jak ili potpun kako bi se išta moglo pouzdano zaključiti, osim da je tržnica morskih plodova Huanan očito bila super-žarište”, rekao je Jesse Bloom, virolog u Centru za istraživanje raka Fred Hutchinson.

Brojne pogrešne informacije u izvješću WHO-a i Kine

On je također napomenuo da ovo nije prvi put da neko izvješće WHO-a, koje je napravljeno u suradnji s kineskim istraživačima, sadrži pogrešne informacije, uključujući pogrešne zaključke o potencijalnim vezama ranih pacijenata s tržnicom.

“Samo je zapanjujuće da u svim tim slučajevima stalno postoje nedosljednosti o tome kada se to točno dogodilo”, rekao je.

Krajem prosinca 2019. liječnici u nekoliko bolnica u Wuhanu primijetili su misteriozne slučajeve upale pluća koji su se pojavili kod ljudi koji su radili na tržnici morskih plodova Huanan, vlažnom i slabo prozračenom prostoru gdje su se prodavali plodovi mora, perad i meso divljih životinja.

U strahu od ponavljanja scenarija sa SARS-om, koji je došao s kineskih životinjskih tržnica 2002. godine, kineski dužnosnici naredili su zatvaranje tržnice Huanan, a wuhanska policija zatvorila ju je 1. siječnja 2020. godine. Unatoč tim mjerama, novi slučajevi su se rapidno pojavljivali u Wuhanu.

Sumnjivi datumi

Wuhanske vlasti su 11. siječnja 2020. priopćile da su se prvi slučajevi zaraze koronavirusom počeli pojavljivati 8. prosinca. U veljači su identificirali prvog pacijenta za kojeg su ustvrdili da je stanovnik Wuhana po prezimenu Chen, a koji se razbolio 8. prosinca te nije imao veze s navedenom tržnicom.

Kineski dužnosnici i neki vanjski stručnjaci sumnjali su da je početni visoki postotak slučajeva povezanih s tržnicom mogao biti statistička pojava, poznatija kao pristranost utvrđivanja. Obrazložili su svoju tvrdnju time da je poziv dužnosnika da prijave bolesti povezane s tržnicom možda naveo liječnike da previde druge slučajeve koji nisu bili povezani s tržnicom.

“U početku smo pretpostavili da bi tržnica s morskim plodovima mogla biti početno mjesto širenja zaraze koronavirusa. Ali sada se ispostavilo da je tržnica zapravo bila jedna od žrtava zaraze”, rekao je Gao Fu, direktor kineskog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti, u svibnju 2020. godine.

image

Teorija o curenju virusa s Instituta za virologiju u Wuhanu

Do proljeća 2020., viši članovi Trumpove administracije zagovarali su još jedan scenarij o nastanku pandemije koronavirusa – oni su tvrdili da je virus ‘procurio’ s Instituta za virologiju u Wuhanu, čiji se kampus nalazio otprilike 13 kilometara udaljen od tržnice Huanan.

U siječnju ove godine istraživači koje je izabrao WHO, posjetili su Kinu i razgovarali su s računovođom kod kojeg su se navodno pojavili prvi simptomi 8. prosinca. “Istraživanje dr. Worobeyja me uvjerilo da smo pogriješili. Taj 8. prosinac je bio pogrešan. Tim Svjetske zdravstvene organizacije nikada nije pitao računovođu kad je razvio prve simptome. Umjesto toga, datum 8. prosinca dali su im liječnici iz bolnice Hubei Xinhua, koji su primili ostale prve slučajeve, ali ne i Chena. Dakle, postoji pogreška”, rekao je Peter Daszak, ekolog bolesti u EcoHealth Alliance koji je bio dio WHO-ovog tima.

Da je tim stručnjaka identificirao prodavača morskih plodova kao prvi poznati slučaj zaraze koronavirusom, agresivnije bi se pozabavio pitanjima o tome na kojem je štandu radio i odakle su došli ti proizvodi, tvrdi dr. Daszak.

“Nulti pacijent” i dvije strane priče

Ove godine, dr. Daszak, bio je jedna od najjačih kritičara teorije koja tvrdi da je virus procurio iz wuhanskog laboratorija. On i njegova organizacija sudjelovali su u istraživanju s Institutom virologije u Wuhanu. Nacionalni instituti za zdravlje ustvrdili su da je EcoHealth Alliance, Daszakova organizacija, prekršio pravila za dodjelu istraživanja koronavirusa kod šišmiša.

Liječnici u bolnici Hubei Xinhua rekli su da se računovođa razbolio 8. prosinca, a viši liječnik iz Središnje bolnice Wuhan, gdje se liječio i Chen, kineskim je medijima rekao da je simptome dobio 16. prosinca. Kada su kinesku Nacionalnu zdravstvenu komisiju upitali za slučaj gospodina Chena, izjavili su da ostaju pri komentarima Lianga Wanniana, čelnika kineske strane istrage WHO-a i Kine koji je vodio intervju s liječnicima bolnice Hubei Xinhua. On je u veljači ove godine rekao da je najraniji slučaj korone pokazao simptome 8. prosinca i da “nije povezan” s tržnicom Huanan.

Stručnjaci WHO-a su, pak, u svome izvješću zaključili da se virus vrlo vjerojatno proširio sa životinje, ali su također dodali da ne mogu potvrditi je li tržnica Huanan bila izvor zaraze. Teoriju o curenju virusa iz laboratorija komentirali su kao “izuzetno malo vjerojatni scenarij”.

Izvješće se našlo na udaru kritika zbog nekoliko pogrešaka i nedostataka. Tako je Washington Post u srpnju otkrio da su u izvještaju navedeni pogrešni uzorci virusa za nekoliko ranih pacijenata, uključujući i prvi službeni slučaj. Također su pogrešno povezivali prvi obiteljski klaster slučajeva s tržnicom Huanan.

WHO je obećao da će ispraviti pogreške, no one i dalje stoje u izvješću koje se nalazi na web stranici organizacije.

U svibnju, dva mjeseca nakon izvješća na kojem su radili WHO i Kina, 18 istaknutih znanstvenika, uključujući i dr. Worobeyja, odgovorilo je pismom u Scienceu žaleći se da se tim stručnjaka iz WHO-a naglo odrekao teorije o curenju virusa iz laboratorija. Oni su tvrdili da je potrebno puno više istraživanja kako bi se ustvrdilo je li jedno objašnjenje vjerojatnije od drugog.

Nelogičnosti u opisu prvog pacijenta

Stručnjak za podrijetlo gripe i HIV-a, dr. Worobey, pokušao je pronaći poveznicu u ranim danima pandemije koronavirusa. Čitajući studiju o ranim slučajevima iz svibnja 2020. koju su napisali lokalni liječnici i zdravstveni dužnosnici u Wuhanu, zbunio ga je opis čovjeka koji je izgledao kao Chen: 41-godišnji muškarac bez kontakta s tržnicom Huanan. No autori studije datirali su njegove simptome na 16. prosinca, a ne na 8. prosinca.

Dr. Worobey je potom pronašao nešto što se činilo kao drugi, neovisni izvor za kasniji datum: Chena osobno.

“Dobio sam temperaturu 16. prosinca, tijekom dana”, rekao je u ožujku 2020. čovjek identificiran kao gospodin Chen u video intervjuu za The Paper, publikaciju sa sjedištem u Šangaju.

Video pokazuje da je Chen 41-godišnjak koji je radio u financijskom uredu jedne tvrtke i nikada nije išao na tržnicu Huanan. Službeni izvještaji govore da je živio u četvrti Wuchang u Wuhanu, kilometrima daleko od tržnice.

New York Times nije mogao samostalno potvrditi identitet muškarca na snimci.

Uz temperaturu koju je imao 16. prosinca, Chen je rekao da je također osjetio stezanje u prsima te je tog dana otišao u bolnicu.

“Čak i bez nap**ne vježbe, uz samo mali napor, kao što je način na koji sada razgovaram s vama, osjećao bih da mi nedostaje daha”, rekao je.

Dr. Worobey je rekao da bi medicinski kartoni prikazani u videu mogli sadržavati tragove o tome kako je izvješće WHO-a i Kine dovršeno s pogrešnim datumom.

Jedna stranica opisuje operaciju kojom je Chenu trebao biti uklonjen jedan zub. Drugi je bio recept za antibiotike od 9. prosinca koji se odnosio na temperaturu od prethodnog dana – vjerojatno na dan stomatološke operacije.

Na snimci je Chen nagađao da je možda dobio koronu “kad je otišao u bolnicu”, što je vjerojatno referenca na njegovu raniju stomatološku operaciju.

Washington Post je u srpnju primijetio da se detalji koje je WHO naveo za slučaj od 8. prosinca bolje poklapaju od unosa iz internetske baze podataka virusnih uzoraka povezanih s nekim tko se razbolio 16. prosinca. WHO je rekao da istražuje nepodudarnost.

Najraniji slučaj ipak je – žena?

WHO-ov glasnogovornik je New York Timesu rekao da će biti “teško komentirati” prvi poznati slučaj jer je WHO-ov tim stručnjaka imao ograničen pristup zdravstvenim podacima. Rekao je da je važno da istražitelji nastave tražiti pacijente koji su bili zaraženi i ranije.

U revidiranoj kronologiji dr. Worobeya, najraniji slučaj nije Chen, već prodavač morskih plodova, žena po imenu Wei Guixian, koja je razvila simptome oko 11. prosinca. (Wei je u istom videu koji je objavio The Paper, rekla da su joj simptomi počeli 11. prosinca, a za The Wall Street Journal je izjavila da se počela osjećati bolesno 10. prosinca. Izvješće Kine i WHO-a navodi slučaj od 11. prosinca kao povezan s tržnicom.)

Dr. Worobey je otkrio da su bolnice prijavile više od desetak vjerojatnih slučajeva prije 30. prosinca, dana kada su vlasti Wuhana upozorile liječnike da traže povezanost slučajeva s tržnicom.

Utvrdio je da su Središnja bolnica Wuhan i bolnica Hubei Xinhua prepoznale po sedam slučajeva neobjašnjive upale pluća prije 30. prosinca koji će biti potvrđeni kao COVID-19. U svakoj bolnici četiri od sedam slučajeva bila su povezana s tržnicom.

Fokusirajući se samo na ove slučajeve, tvrdio je dr. Worobey, mogao bi isključiti mogućnost da je pristranost utvrđivanja iskrivila rezultate u korist tržnice.

Ipak, drugi znanstvenici rekli su da je daleko od sigurnog da je pandemija započela na tržnici.

“On je napravio izvrstan posao rekonstrukcije onoga što je mogao iz dostupnih podataka, a to je razumna hipoteza kao i svaka druga”, rekao je dr. W. Ian Lipkin, virolog na Mailman School of Public Health na Sveučilištu Columbia, i dodao: “Ali mislim da nikada nećemo saznati što se događa, jer je to bilo prije dvije godine i još uvijek je nejasno.”

Alina Chan, postdoktorandica na Institutu Broad u Cambridgeu i jedna od najglasnijih zagovornica teorije curenja virusa iz laboratorija, rekla je da će samo novi detalji o ranijim slučajevima, koji sežu do studenog, pomoći znanstvenicima da uđu u trag podrijetlu.

“Glavni problem koji ovo ukazuje je nedostatak pristupa podacima i greške u izvješću WHO-a i Kine”, rekla je Chan.

(Jutarnji.hr)

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće