06 Prosinac 2021
Windows Media Player Winamp Real Player QuickTime

Zovu ga “zeleno zlato”: Lopovi rizikuju živote da bi ga krali, uzgajaju ga čak i karteli

"U početku bi se kralo povremeno. Napunili bi vreću s avokadom i konzumirali ga kasnije kod kuće. Sada dolaze noću i čine sulude stvari"

Uzgajivač avokada Mark Alcock ima infracrvene kamere aktivirane pokretom na 170 hektara nasada, koje šalju upozorenja na njegov telefon. Zvučni signali obično ga bude barem jednom na sat, svaku noć. Obično su to divlje svinje, dikobrazi ili pavijani.

“Uvijek postoji šansa da neko dođe u krađu. To upravo izmiče kontroli”, govori Alcock. Kamere su dio razrađenog sistema protiv krađe koji uključuje ekipu za brzo reagiranje pod vodstvom bivšeg vojnika i stručnjaka za pse tragače, piše The Wall Street Journal.

Voće vrijedno hiljade funti

Južna Afrika je šesti najveći svjetski izvoznik avokada, a poljoprivrednici poput Alcocka uvučeni su u igru mačke i miša s lopovima koji kradu voće vrijedno hiljade funti. Mnogi uzgajivači avokada pribjegli su sigurnosnim mjerama “posuđenim” od rudnika zlata i drugih sličnih meta.

“Kako vrijednost proizvoda raste, pristupačnost mu raste jer se sadi sve više nasada”, rekao je Howard Blight, koji na svojoj farmi od 140 hektara uzgaja avokado, makadamija orahe i pitaju. Imanje je zaštićeno električnom ogradom koja je viša od dva metra i prekrivena bodljikavom žicom. Čuvari patroliraju farmom 24 sata dnevno.

“Čini se pomalo drastično, ali avokado je zeleno zlato”, ističe Blight.

Organizirani kriminal i avokado

Krađe avokada događaju se širom svijeta. Kalifornijsko povjerenstvo za avokado ima telefonsku liniju za prijavu krađe. U Meksiku se suparnički narkokarteli bore za udjele u višemilionskoj trgovini voćem. Očekuje se da će globalno tržište avokada porasti s oko 12.2 milijarde dolara 2020. godine na 17.9 milijardi dolara do 2025. godine.

Krađa avokada u Južnoj Africi dosad je bila relativno zanemariva. Avokado se krao zbog trenutačne konzumacije ili prodaje uz cestu. Danas lopovi surađuju s mrežama organiziranog kriminala koje mogu iznijeti voće na legitimna tržišta. Južnoafrički uzgajivači avokada trpe godišnje gubitke od oko 1.7 miliona dolara.

Velike bande pokreću koordinirane upade na farme, peru plijen, pakuju ga u kutije i prodaju na tržištima diljem zemlje. Šačica lopova lako može u nekoliko sati ubrati tonu avokada i utovariti ih u kamione. Da bi ubrao takvu količinu, jedan radnik mora odraditi dvije smjene po 8 sati, a vrijednost iznosi oko 710 dolara.

Pljačke ometaju opskrbu i cijenu avokada od Cape Towna do Kopenhagena. Većina ukradenih proizvoda je prvoklasno voće namijenjeno izvozu, uglavnom u Europu, gdje se može prodati veletrgovcima za više od četiri dolara po kilogramu. U luksuznim restoranima od Johannesburga do Cape Towna avokado se koristi u pizzama i u sladoledu.

Val krađa stvara glavobolje Franciscu Díazu, suvlasniku Oh My Avo, štanda s hranom temeljenog na avokadu, koji posluje na dvije tržnice u Cape Townu. “Ove godine bilo je pomalo ludo. Dosta ljudi ih krade, pa je došlo do velike nestašice”, rekao je Díaz.

Svake sedmice on kupuje više od 350 kilograma zrelog avokada kako bi zadovoljio kupce koji na njegovim štandovima stoje u redovima kako bi kupili avokado preliven svime, od oraha preko jagoda do biltonga, lokalnog suhog mesa.

Tokom pandemije prošle godine Južna Afrika imala je najgori ekonomski pad od 1946. Službena stopa nezaposlenosti u zemlji dosegla je rekordnih 33 posto u prvom kvartalu ove godine, što je pomoglo poticanju kriminala.

Zaštitari prije lovili krivolovce, sad – kradljivce avokada

Alcock je 20 godina uzgajao avokado oko Tzaneena, farmerskog naselja na sjeveroistoku Južne Afrike. Prije nego što je prošle godine instalirao infracrvene kamere, lopovi su ga napadali jednom sedmično. U martu su ponovno došli. Dobio je dojavu da je šest muškaraca ušlo u jedan od njegovih nasada avokada nešto prije 23 sata. Alcock je nazvao zaštitara, koji je stigao 45 minuta kasnije s čoporom lovačkih pasa i njihovim vodičima.

Kradljivci su već ubrali više od 200 kilograma avokada. Zaštitari su proveli četiri sata prateći prevarante prema obližnjoj planini prije nego što su odustali od potjere. Plod je vraćen, ali budući da je bio prerano otkinut s drveća, postao je bezvrijedan.

“U početku bi se kralo povremeno. Napunili bi vreću s avokadom i konzumirali ga kasnije kod kuće. Sada dolaze noću i čine sulude stvari”, rekao je Alcock za The Wall Street Journal.

Craig Coppen, direktor Canine Securityja, zaštitarske tvrtke koju je Alcock angažirao, prije četiri godine prestao se baviti hvatanjem krivolovaca na nosoroge i prihvatio se borbe protiv kradljivaca avokada. Ima ugovore s više od 30 komercijalnih uzgajivača i drže stražu na oko 2000 hektara. Svake noći šalje najmanje 100 stražara i nadzornika na teren, od kojih neki jure po mračnim i napuštenim cestama Tzaneena.

“Pomislili biste da tražimo sumnjiva vozila, no začudili biste se koliko je učinkovito samo to što stvaramo buku tokom noći”, zaključio je Coppen, prenosi WSJ.

Pročitano 60 puta

Napiši komentar

Molim upišite sva obavezna polja označena zvjezdicom (*).
Dozvoljena je uporaba HTML koda

Zadnje vijesti

IMATE LI GLJIVICE I ŽUTE ZADEBLJALE NOKTE

IMATE LI GLJIVICE I ŽUTE ZADEBLJALE NOKTE

Namažite ovo ulje i riješit ćete problem preko noći, OVO...

Švicarci na referendumu podržali zakon o uvođenju covid-potvrda

Švicarci na referendumu podržali zakon o uvođenju covid-potvrda

Usred petog vala koronavirusa, velika većina Švicaraca u nedjelju je...

Dodik za Guardian kazao na čiju pomoć računa ako mu Zapad uvede sankcije

Dodik za Guardian kazao na čiju pomoć računa ako mu Zapad uvede sankcije

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik dao je intervju...

9 STVARI KOJE NE SMIJETE BACATI U ODVOD

9 STVARI KOJE NE SMIJETE BACATI U ODVOD

Za sat vremena će nabubriti i napraviti vam VELIKI PROBLEM!...

Sva nova vozila od ljeta iduće godine morat će imati ugrađenu ovu funkciju…

Sva nova vozila od ljeta iduće godine morat će imati ugrađenu ovu funkciju…

Potvrđeno je da će svi novi automobili u Evropskoj uniji...

Šta je razlog skupe utrke u naoružavanju Hrvatske i Srbije…

Šta je razlog skupe utrke u naoružavanju Hrvatske i Srbije…

Nabava nekog novog oružanog sustava naširoko se raspravlja i među...

Kako bi svijet mogao izgledati za 50 godina: Mnoge zemlje će nestati?

Kako bi svijet mogao izgledati za 50 godina: Mnoge zemlje će nestati?

Klimatske promjene mogle bi stvoriti uvjete koji su gotovo nemogući...

U Sarajevu preko noći skočile cijene pita, hoće li uskoro i cijene ćevapa?

U Sarajevu preko noći skočile cijene pita, hoće li uskoro i cijene ćevapa?

Ćevapi i pite su broj jedan na listi omiljenih jela...

Kozije mlijeko najdjelotvorniji lijek

Kozije mlijeko najdjelotvorniji lijek

Kozije mlijeko spada u najzdravije namirnice pogotovo kada govorimo o...

Službeno sam pitao državu BiH sve o Koroni i vakcini, odgovor me je šokirao! Evo ga!

Službeno sam pitao državu BiH sve o Koroni i vakcini, odgovor me je šokirao! Evo ga!

Mirnes Ajanović pitao državu, Vijeće ministara BiH i Agenciju za...

Vizije braće Tarabića koje se danas ostvaruju!

Vizije braće Tarabića koje se danas ostvaruju!

Kremanska proročanstva tek danas se ispunjavaju, tvrde upućeni u vizije...