Ispiši ovu stranicu

Kad se pomiče sat? (jesen 2021.)

U nedjelju 31.10.2021. u 3h ujutro u Hrvatskoj završava ljetno računanje vremena, odnosno 31.10. u 3 h ujutro, vraćamo kazaljke jedan sat unatrag, te ih pomičemo na 2h.

Završetak ljetnog računanja vremena, odnosno početak „zimskog” računanja vremena započinje vraćanjem jednog sata unatrag 31. listopada 2021. Zapravo, „zimsko” vrijeme je standardno, ono „pravo” vrijeme.

U 3:00 h, 31.03.2021. (nedjelja) kazaljke se pomiču 1 sat unatrag i od tog trenutka se računa kao da je ponovno 2:00h.

Svi ljubitelji sna i spavanja, ovu noć će imati priliku spavati jedan sat dulje.

Ovo pomicanje sata najavljeno je direktivom Europske Unije iz 2016. budući da se piše za nekoliko godina unaprijed, a svake godine usvaja je i Vlada RH na nekoj od svojih sjednica.

Ljetno računanje vremena koje je započelo 28. ožujka 2021. završava 31.10.2021.

Dakle ako se želite u nedjelju 31.10.2021. ujutro probuditi po točnom satu, pomaknite sat unatrag sve satove koji se automatski ne ažuriraju.

Većina satova na uređajima spojenim na Internet ili neku bežičnu mrežu pomaknut će se sama, pa se ne morate brinuti oko pomicanja satova na računalima, u automobilima, mobitelima ili pametnim telefonima.

Zbog čega se pomiču satovi dva puta godišnje?

Zapravo zimsko računanje vremena je originalno (standardno) vrijeme, a vrijeme s pomaknutim satom unaprijed ili ljetno računanje vremena je kreirano kako bi se bolje iskoristilo sunce i dnevno svjetlo ljeti. Pomicanjem jednog sata unaprijed, zapravo večernji mrak ljeti pomičemo za jedan sat, što znači ogromnu uštedu energije globalno. Već u ožujku vrlo rano ujutro izlazi sunce i započinje svijetli dio dana. Međutim, nitko se ne budi kako bi išao na posao tako rano, te taj svijetli dio dana ostaje neiskorišten, dok se uvečer troši, s druge strane, jako puno energije za osvjetljivanje popodnevnih sati i večeri.

Osim uštede energije zagovaratelji pomicanja sata kažu kako se zbog bolje popodnevne vidljivosti i duže dnevne svjetlosti, također i smanjuje broj automobilskih nesreća, te čak i smanjuje broj zlodjela.

Trenutno oko 70 posto zemalja širom svijeta sudjeluje u programu “Daylight Saving Time”, odnosno ljetnom računanju vremena. U Americi se sat pomiče prve nedjelje u ožujku i vraća na standardno vrijeme prve nedjelje u listopadu. Kod nas i u ostatku Europe ljetno računanje vremena započinje sa zadnjom nedjeljom u ožujku i završava zadnjom nedjeljom u listopadu. Zemlje u blizini ekvatora u pravilu ne pomiču sat, jer zapravo nemaju koristi jer je osvijetljenost tijekom cijele godine gotovo identična.

Bilo je najavljeno kako bi 2021. godine u Europi trebalo prestati s ovom praksom, međutim do daljnjeg i nove odluke Europske komisije i vlada pojedinih država, ova praksa će se nastaviti.

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće