Ispiši ovu stranicu

Američka kompanija tvrdi da ima uređaj koji virus otkriva beskontaktno i trenutno

Američka kompanija Advanced Medical Solutions International (AMSI), tvrdi da je proizvela uređaj koji će omogućiti svijetu koji se nalazi u raljama pandemije COVID-19 već više od godinu, da se vrati u normalu. Uređaj nosi naziv "Lovac" na COVID.

Riječ je o prenosivom ručnom uređaju, koji na neitruzivan način otkriva novi koronavirus. Ne samo to, iz kompanije tvrde da će otkriti i njegove mutirane varijante.

AMSI-jev uređaj predstavljen je na konferenciji za medije 26. januara, a predstavljen je kao prvi beskontaktni virusni detektor u svijetu, posebno dizajniran da trenutno otkrije prisutnost virusa.

- Naša kompanija, zajedno s međunarodnim partnerima, nudi put koji vodi izvan ove strašne krize javnog zdravstva - poručio je Donald Redman, šef i suosnivač AMSI-ja.

Distribucija "Lovca" na COVID omogućila bi restoranima, kafićima, javnom prijevozu, bolnicama, hotelima, školama, uredima i drugima da provode skeniranja na SARS-CoV-2.

- Površine koje imaju virus nakon toga se mogu očistiti te ponovno testirati kako bi se osiguralo da je dezinfekcija uspješno provedena. Jednom kad su površine i prostor čisti, može se provesti i skeniranje osoba koje ulaze u prostor na virus - napisala je navedena kompanija u pismenom saopćenju.

Iz AMSI-ja tvrde da će ta tehnologija svijetu omogućiti da se ponovno vrati u uobičajene aktivnosti u kojima smo uživali prije pandemije.

Kompanija kaže da trenutno radi na dobivanju hitne dozvole za upotrebu američke Agencije za hranu i lijekove (FDA).

- "Lovac" na COVID se ne natječe s vakcinama... "Lovac" na COVID nadopunjava vakcine - ističe Dr. Adeeb Al-Zoubi, suosnivač i šef naučnog odjela te kompanije.

AMSI tvrdi da je njihov uređaj 99 posto učinkovit te da mu je osjetljivost na udaljenosti do dva metra prilikom skeniranja površina, kroz staklo ili prozirni materijal te kroz ljudsko tijelo.

Uređaj naoigled izgleda poput običnog laserskog ručnog skenera, ali softver koji koristi analizira podatke u stvarnom vremenu kroz lom svjetla i otkriva prisutnost šiljastog proteina SARS-CoV-2 virusa. Ako skener otkrije prisutnost novog koronavirusa, daje to do znanja zvučnim alarmom.

Drugih detalja o načinu rada skenera nema, a iz AMSI-ja tvrde da će se uređaj proizvoditi u Meksiku, piše Entrepreneuer.

Video sadržaj

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće