Ispiši ovu stranicu

Vrijeme je da kažete zbogom aplikaciji WhatsApp, evo koje su alternative

Aplikacija WhatsApp traži od korisnika da se do 8. februara izjasne da li prihvataju novu, veoma kontroverznu, politiku privatnosti ili će im pristup aplikaciji biti onemogućen.

Izvor: screenshot/WhatsApp

Najava o novoj politici privatnosti na WhatsApp-u navela je mnoge korisnike da potraže alternative, a poznate ličnosti, poput Ilona Maska i Edvarda Snoudena, pozivaju korisnike da se opredijele za aplikacije koje više brinu o privatnosti naših podataka.

Čak su i tvorci WhatsApp-a, koji su aplikaciju prodali Facebooku 2014. godine za 18 milijardi dolara, okrenuli leđa svome čedu, a suosnivač Brajan Ekton je u intervjuu 2018. godine priznao:

"Prodao sam privatnost svojih korisnika radi veće koristi".

Ukoliko pristanete na nove uslove WhatsApp-a to znači da će svi vaši korisnički podaci, uključujući i broj telefona biti dostupni Facebooku, koji je vlasnik ove aplikacije.

Aplikacija u vlasništvu Facebooka ima više od dvije milijarde korisnika širom svijeta, pa čak i ako se milioni odluče da prestanu sa korišćenjem, malo je vjerovatno da će njegova popularnost osjetno oslabiti.

Ali za one koji nisu zadovoljni novim uslovima i odredbama ili koji jednostavno žele da Fejsbukov ekosistem aplikacije ostave iza sebe, neki od alternativa u 2021. godini bi mogle biti sljedeće aplikacije:

Telegram

Vjerovatno najomiljenija aplikacija za razmjenu poruka pored WhatsAppa je Telegram, koji podržava iste funkcije, pa čak i neke dodatne.

Osnivač Telegrama Pavel Durov neprestano je kritikovao WhatsApp zbog uočenih problema sa sigurnošću i privatnošću, opisujući ga kao „opasan“ i tvrdeći da pod vlašću Facebooka nikada neće biti bezbjedan.

„Ni jedan jedini dan u deceniji postojanja WhatsApp-a ova usluga nije bila sigurna“, napisao je Durov u objavi na svom blogu kada je otkriveno da je nalog Džefa Bezosa navodno hakovan zbog sigurnosne greške u aplikaciji.

Sa više od 400 miliona korisnika, Telegram je stoga već popularna i poznata alternativa korisnicima koji su više usredsređeni na privatnost.

Signal

Signal je besplatan, jednostavan za upotrebu i dostupan na svim glavnim platformama.

Za razliku od prve dvije aplikacije, međutim, Signal koristi otvoreni kod za šifrovanje koji omogućava programerima bezbjednosti da ga testiraju na nedostatke i pronađu greške.

Ova dodatna sigurnost dolazi po cijenu nekih funkcija koje podržavaju druge aplikacije za razmjenu poruka, što znači da je nešto oštriji u svom izgledu i funkcionalnosti.

Popularan među milijarderima i disidentima, Signal nudi vjerovatno najsigurniji metod za komunikaciju u poređenju sa bilo kojom drugom aplikacijom za razmjenu poruka.

Viber

Sa oko 260 miliona korisnika, Viber je u pojedinim zemljama čak popularniji od Telegrama. Korisnici su obično regionalno opredijeljeni za ovu aplikaciju, što znači da će vam možda biti teže da pronađete prijatelja koji živi na dijelu planete gdje ova aplikacija nije tako popularna.

Njegova osnovna baza korisnika je u istočnoj Evropi, sjevernoj Africi i na Bliskom istoku, mada ima korisnika i drugdje po svijetu.

Omogućava grupno ćaskanje, slanje glasovnih i video poruka i podržava video i audio pozive. Slično kao na Telegramu i WhatsApp-u, sve poruke na Viberu su šifrovane, a takođe omogućava korisnicima slanje vremenski ograničenih poruka koje će poslije određenog roka biti izbrisane.

Threema

Aplikacija Threema ("Trima") čije se sjedište nalazi u Švajcarskoj, sebe opisuje kao „servis za razmjenu poruka koji generiše najmanje korisničkih podataka“.

Korisnicima omogućava da koriste osmocifreni identifikacioni kod, a ne svoj broj telefona za povezivanje sa drugim korisnicima, dok se kontakti mogu verifikovati pomoću QR koda.

Nudi nekoliko funkcija koje nisu dostupne na WhatsApp-u, poput reagovanja na pojedinačne poruke i „zaključavanja“ pojedinačnih ćaskanja lozinkom.

Za razliku od ostalih navedenih opcija Threema nije besplatna, a jedan od njihovih slogane je i „ne plaćajte svojim podacima“.

Još jedan nedostatak, inače odlične aplikacije, je i taj što ima samo 10 miliona preuzimanja u Gugl prodavnici, što znači da će korisnicima biti jako teško da pronađu ljude sa kojima bi mogli da razmenjuju poruke.

(RTS/MONDO)

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće