Ispiši ovu stranicu

Zašto plačemo kada siječemo luk?

Crni luk je jedinstveno povrće, ali izgleda da rastužuje čovjeka.

Većini ljudi suze nesavladivo poteku svega nekoliko sekundi pošto ga rasijeku. Naučnike je godinama zanimala ta osobina crnog luka.

Njegovim proučavanjem, otkrili su da se u crnom i bijelom luku odvija isti hemijski proces, ali sa različitim rezultatom.

I crni i bijeli luk su članovi porodice ljiljana – grupe cvijetnica koja uključuje krin sa njegovim visokim, raskošnim cvjetovima sličnim trubi.

Zašto plačemo kada siječemo luk?Zašto plačemo

 

Crni i bijeli luk su biljke lukovice. Kad se izvadi iz zemlje bujni mladi crni luk, sa vrhom nalik na travu, može se vidjeti mala glavica luka koja se skrivala ispod zemlje.

Kad se sjecka ili gnječi glavica bijelog luka, jedan poseban enzim dolazi u dodir sa drugim hemijskim sastojkom u bijelom luku. Enzim preobraća taj hemijski sastojak u alicin. Alicin je materija koja daje bijelom luku onaj ljuti miris koji ostaje na prstima i u dahu.

Isto tako, kad se zasiječe crni luk, počinje da djeluje enzim koji je skoro isti kao onaj koji stvara alicin u bijelom luku. Taj enzim reaguje sa jednim hemijskim sastojkom u crnom luku i stvara drugi hemijski sastojak, koji se naziva lakrimalni faktor. Dakle, zašto plačemo kada siječemo luk?

Taj hemijski sastojak dobio je ime po suznim žlijezdama, koje se nazivaju lakrimalne žlijezde. Sićušne kapi lakrimalnog faktora, nevidljive golom oku, lete do očiju osobe koja sjecka crni luk, zbog čega oči počinju da peckaju i suze.

Naučnici su razmišljali o tome zašto bijeli luk stvara alicin, a crni luk lakrimalni faktor. Pretpostavka je da je to jedna vrsta odbrambenog mehanizma. Alicin ubija ne samo bakterije, već i gljivice.Na taj način može da zaštiti glavicu bijelog luka od truljenja. A lakrimalni faktor već pri prvom, kobnom, ljutom zalogaju može da spreči radoznale životinje da pojedu mladi crni luk.

Zanimljivost: ako se crni luk stavi u frižider prije sjeckanja, hladnoća će umanjiti dejstvo lakrimalnog faktora.

Nadamo se da vam je jasno zašto plačemo kada siječemo luk.

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće