26 Studeni 2020
Windows Media Player Winamp Real Player QuickTime

U četiri većinski bošnjačke županije hrvatske stranke imat će samo jednog vijećnika, u cijeloj Republici Srpskoj dva

Protekli lokalni izbori u BiH pokazali su u kojoj mjeri se 25 godina nakon rata izmjenila nacionalna struktura stanovništva.

Krenimo od Republike Srpske. Osim što bošnjačke i hrvatske stranke u ovom entitetu nisu osvojile ni jedan načelnički ili gradonačelnički mandat, one u tri četvrtine općina ili gradova u RS neće imati ni jednog vijećnika, piše Hrvatski Medijski Servis.

U RS Hrvati gotovo izbrisani, Bošnjaka tek u tragovima

Iako su Hrvati bili relativna većina u posavskim općinama Derventa i Brod, a značajan broj Hrvata živio je i u Modriči, Banjoj Luci, Prijedoru, Gradišci, Kotor Varoši… hrvatske stranke, prema podatcima Središnjeg izbornog povjerenstva BiH, prešle su cenzus samo u jednoj općini u Republici Srpskoj- Pelagićevu. U Skupštini te općine, prema podatcima Središnjeg izbornog povjerenstva, sjedit će 2 vijećnika HDZ-a BiH.

Bošnjaci su prema popisu iz 1991. bili većinsko stanovništvo u 7 općina u istočnoj Bosni koje se nalaze u RS-u; Foči, Višegradu, Rogatici, Srebrenici, Bratuncu, Vlasenici, Zvorniku, te u Prijedoru.

Osim u Srebrenici, gdje je koalicija bošnjačkih stranaka pod nazivom “Moja adresa Srebrenica” koju čine SDA, SBiH, SBB i PDA osvojila 23 posto potpore birača, bošnjačke stranke tek su u četrnaest općina i gradova, od ukupno 60 u RS-u, prešle izborni prag osvojivši između jednog i tri mandata. Tako će SDA imati po jednog vijećnika u Gradišci, Modriči, Bijeljini, Ugljeviku, Foči i Berkovićima, dva u Novom Gradu (bivši Bosanski Novi), Tesliću i Vlasenici, a 3 u Bratuncu, Milićima, Osmacima i Kotor Varoši.

U četiri većinski bošnjačke županije hrvatske stranke imat će samo jednog vijećnika

Pogledajmo što pokazuju rezultati proteklih lokalnih izbora u Federaciji BiH. U tri većinski bošnjačke županije; Sarajevskoj, Goraždanskoj i Unsko-sanskoj, ni jedna hrvatska stranka ni u jednoj općini ili gradu nije prešla cenzus. U Tuzlanskoj županiji hrvatske stranke su prešle izborni prag samo u Tuli. U Gradskom vijeću tog grada sjedit će HDZ-ov Nikića Vidović, dok u Srebreniku i Čeliću, prema najnovijim podacima SIP-a, hrvatske stranke nisu prešle izborni prag.

U Zeničko-dobojskoj županiji, izuzmemo li dvije većinski hrvatske općine Žepče i Usoru, od ostalih općina hrvatske stranke prešle su cenzus u još samo tri: u Maglaju i Kaknju će HDZ imati po jednog vijećnika, te 5 u Varešu koji je, inače, prije rata bio većinski hrvatska općina. Kad se sve zbroji, u 43 općine i grada u pet većinski bošnjačkih županija hrvatske stranke osvojile su ukupno 8 vijećničkih mandata.

U tri hercegovačke županije; Hercegovačko-neretvanskoj, Zapadnohercegovačkoj i Hercegbosanskoj, razmjeri etničkog čišćenja najvidljiviji su u Konjicu, gdje je prije rata živjelo 11.513 ili 26,23 posto Hrvata. Koliko ih je u toj općini danas dovoljno govori podatak da cenzus nije prešla ni jedna hrvatska stranka, dok će u jablaničkom Općinskom vijeću sjediti tek jedan hrvatski vijećnik.

Bošnjačke stranke u većinski hrvatskim općinama u Hercegovini

U Prozor Rami u HNŽ-u stranke manjinskog naroda; SDA i Lista za Prozor imat će ukupno 7 vijećnika, u Stocu od 17 vijećnika, koliko broji Općinsko vijeće, bošnjačke stranke imat će 7, moguće i 8. U Čapljini će bošnjačke stranke imati ukupno 5 vijećnika; SDA 3 te po 1 SDP i DF. SDP će imati jednog vijećnika u Grudama u Zapadnohercegovačkoj županiji. Bošnjačke stranke imat će vijećnike i u tri većinski hrvatske općine u Hercegbosanskoj županiji- U Livnu će SDA imati tri, a SDP jednog vijećnika, SDA će imati jednog vijećnika i u Tomislavgradu, a SBiH jednog na Kupresu.

Srbi u FBiH

Što se tiče rezultata srpskih stranaka, izuzmemo li većinski srpske općine u Hercegbosanskoj županiji - Drvar, Grahovo i Glamoč -  one su prešle izbori prag tek u dvije općine u FBiH; u Ravnom će SNSD imati tri vijećnika i dva u Općinskom vijeću Kupresa.

Manje od 10 posto općina u BiH višenacionalno

Zbog nacionalne izmiješanosti stanovništva Bosnu i Hercegovinu prije rata su zvali “tigrovom kožom”. Rezultati popis stanovništva iz 2013. i rezultati proteklih lokalnih izbora pokazuju kako tu sintagmu, 25 godina nakon rata i etničkog čišćenja, može opravdati tek 12 od ukupno 142 općine u BiH.

Ako kao kriterij višenacionalne sredine uzmemo najmanje 25 posto osvojenih vijećničkih mjesta stranaka manjinskog naroda, onda se višenacionalnim sredinama, uz Srebrenicu u Republici Srpskoj, mogu još smatrati općine i gradovi u FBiH: Žepče u Zeničko-dobojskoj županiji; Gornji Vakuf - Uskoplje, Kreševo, Kiseljak, Busovača, Vitez, Novi Travnik, Travnik i Jajce u Srednjobosanskoj županiji, te Stolac i Mostar, u kojem će se izbori održati za mjesec dana, u Hercegovačko-neretvanskoj županiji, piše Hrvatski medijski servis.

Dnevnik.ba

Pročitano 12 puta

Napiši komentar

Molim upišite sva obavezna polja označena zvjezdicom (*).
Dozvoljena je uporaba HTML koda

Zadnje vijesti

Njemačka planira produžiti lockdown na još tri sedmice i tako omogućiti božićna okupljanja

Njemačka planira produžiti lockdown na još tri sedmice i tako omogućiti božićna okupljanja

Njemačka razmatra produženje lockdowna na još tri sedmice kako bi...

Čmičak na oku simptomi i prirodni lek

Čmičak na oku simptomi i prirodni lek

Pojavila vam se čudna izraslina na kapku, a pritom je...

Dijeta 8 sati iskustva i jelovnik

Dijeta 8 sati iskustva i jelovnik

Dijeta 8 sati se pojavila sa dosad neviđenim konceptom i...

Novi benzin i dizel automobili moći će se kupiti još samo 10 godina

Novi benzin i dizel automobili moći će se kupiti još samo 10 godina

Britanija bi mogla ubrzati zabranu prodaje novih automobila na benzin...

Uticaj šećera i alternativnih zaslađivača na zdravlje

Uticaj šećera i alternativnih zaslađivača na zdravlje

Hrana bogata vlaknima, kao što su povrće, integralne žitarice, mahunarke...

Zdravstveni rizik od prekomjerne težine i gojaznosti

Zdravstveni rizik od prekomjerne težine i gojaznosti

Gojaznost povećava rizik od nekoliko bolesti poput dijabetesa tipa 2,...

Genijalac na biciklu-Marko Matolić

Genijalac na biciklu-Marko Matolić

Poznato je da neki ljudi od znanja ne mare mnogo...

Granična policija BiH raspisala Javni oglas za prijem kadeta

Granična policija BiH raspisala Javni oglas za prijem kadeta

Granična policija Bosne i Hercegovine raspisala je Javni oglas za...

Inzko: Dodik je već priznao genocid, a i Ratko Mladić

Inzko: Dodik je već priznao genocid, a i Ratko Mladić

Inzko najavljuje i kako će nova američka administracija, predvođena izabranim...

Škotska postala prva zemlja koja će ženama omogućiti besplatne uloške i tampone

Škotska postala prva zemlja koja će ženama omogućiti besplatne uloške i tampone

Škotski parlament u utorak je jednoglasno odobrio zakon kojime će...

Početkom decembra kreće masovno testiranje na koronavirus

Početkom decembra kreće masovno testiranje na koronavirus

Austrijski kancelar Sebastian Kurz kazao je da je u njegovoj...

Provjerite jeste li pogođeni velikom internet prevarom

Provjerite jeste li pogođeni velikom internet prevarom

U jednom od najvećih slučajeva curenja podataka u povijesti više...