Ispiši ovu stranicu

Japanski naučnici sproveli istraživanje: Koliko nas maska zaista štiti od koronavirusa?

Japanski naučnici proveli su eksperiment i pokazali da maske mogu biti efikasna zaštita od čestica koronavirusa, no dodali su kako čak ni profesionalne zaštitne maske ne mogu eliminirati rizik od zaraze.

Naučnici sa Univerziteta u Tokiju složili su sigurnu komoru u koju su stavili glave dvije manekenske lutke okrenute jednu prema drugoj. Na jednoj se nalazio raspršivač koji je simulirao kašljanje i izbacivao čestice koronavirusa. Na drugoj glavi nalazile su se protočne komore koje su oponašale dišni sistem.

Eksperiment je pokazao da nošenje pamučne maske smanjuje unos količine virusa (virusno opterećenje) i do 40 posto. Maska N95, koju koriste medicinski radnici, blokirala je do 90 posto čestica koronavirusa. Međutim, čak i kada su naučnici ljepljivom trakom dodatno osigurali N95 i žešće je prilijepili uz lice lutke, neke čestice virusa su se ipak uspjele provući.

Kada su istraživači stavili pamučne i hirurške maske na glavu lutke koja simulira kašljanje, zaustavile su više od 50 posto virusnih čestica.

- Kada su i prijemnik i raspršivač virusa nosili maske, došlo je do sinergijskog učinka - kazali su znanstvenici, a prenosi Reuters.

Sve je veći konsenzus među zdravstvenim stručnjacima da se virus COVID - 19 može širiti aerosolima, odnosno manjim česticama u zraku. Američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) ažurirao je ovog mjeseca svoje smjernice, ističući kako patogen može satima ostati u zraku.

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće